Nakupujete v eshopech? Pozor, těmto se raději vyhněte!

Nakupujete v eshopech? Pozor, těmto se raději vyhněte!

17.05.2019 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) aktuálně spustila na webu Potraviny na pranýři (www.potravinynapranyri.cz) novou sekci Rizikové weby. Tato služba informuje spotřebitele o webových stránkách, u kterých SZPI zjistilila, že nabízejí potraviny - zejména doplňky stravy – v rozporu s právními předpisy ČR a EU.

Jde o stránky, které jsou jednoznačně orientovány na tuzemského spotřebitele – zboží prezentují v českém jazyce, prodej nabízí v českých korunách a umožňují doručení zásilky do ČR –, ve skutečnosti ale jejich provozovatelé sídlí převážně mimo území EU, případně jejich sídlo nelze identifikovat a SZPI tak u těchto prodejců má velmi omezenou možnost vymáhat dodržování právních předpisů.

U každého z webů na seznamu jsou po jejich rozkliknutí k dispozici následující informace:

  • Název internetové domény nebo URL adresa
  • Stav stránek ke dni (datum, ke kterému jsou poskytnuty informace)
  • Nabízené potraviny
  • Stručný popis stránek
  • Na co si dát pozor (v čem jsou webové stránky pro spotřebitele „rizikové“)
  • Printscreeny či jiné zobrazení vybraných částí webové stránky

K informacím, v čem provozovatel porušuje právní předpisy nebo v čem jsou stránky pro spotřebitele „rizikové“, náleží např. varování, že provozovatel neposkytnul všechny vyžadované kontaktní údaje, případně že takové údaje zcela chybí, stránky jsou registrovány mimo území ČR a držitele doménového jména není možné zjistit, na stránkách jsou používané nekalé obchodní praktiky, chybí povinné informace o potravině, provozovatel uvádí u nabízených potravin (zejména doplňků stravy) neschválená zdravotní tvrzení a tzv. „léčebná tvrzení“ v rozporu s právními předpisy atd.

V současnosti dochází k prudkému rozvoji nabízení a prodeje potravin prostřednictvím internetu a s tím souvisí i vznik nových praktik ohrožujících spotřebitele. Cílem SZPI je proto varovat spotřebitele před riziky nákupu na webových stránkách, zejména pokud jejich provozovatel sídlí mimo EU, kde mají dozorové orgány velmi omezenou možnost vymáhat dodržování práva a kde může mít takový nákup pro spotřebitele negativní finanční nebo dokonce zdravotní dopady.

Zároveň se spuštěním služby Rizikové weby na stránkách Potraviny na pranýři SZPI vydala i aktualizaci mobilní aplikace Potraviny na pranýři, kde je nyní tato služba dostupná pro mobilní telefony OS Androida v blízké budoucnosti bude k dispozici i pro mobilní telefony s iOS.

 

 

 

 

 

 

 

 

SZPI doporučuje všem spotřebitelům nakupujícím potraviny na internetu, aby se seznámili s informacemi uvedenými v příručce SZPI Nakupování na internetua Jak nakupovat potraviny na internetu. Spuštění nové služby na webu Potraviny na pranýři je rozšířením informací o rizikových webech dříve poskytovaných spotřebitelům na webu SZPI.

 

Projekt Potraviny na pranýři spustila SZPI v roce 2012, aby zde informovala spotřebitele o výsledcích své kontrolní činnosti. Od té doby zde zveřejnila podrobné informace o 4 600 šaržích nevyhovujících potravin na tuzemském trhu, více než 770 provozovnách uzavřených pro neakceptovatelný hygienický stav, výsledky tematických kontrolních akcí a další užitečné informace pro spotřebitele. Informace z PnP mohou spotřebitelé získat i prostřednictvím newsletteru, uvedené mobilní aplikace a na účtech na sociálních sítích Facebook,Twittera Instagram.

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Jídlo před lety a nyní: Jak se změnilo menu Čechů?

13.06.2019 | Už v roce 1920 totiž začali českoslovenští statistici zaznamenávat, po jakém zboží je největší poptávka. Většině z nás asi nechybějí fronty na banány nebo poválečná potravinová krize, přesto bychom si z minulosti pár tipů mohli přenést i do současnosti – třeba snahu zužitkovat potraviny co nejvíce, vytvářet co nejméně odpadu nebo posílit nákup regionálních potravin.

Odkud se berou plasty, které denně nevědomě jíme?

14.06.2019 | Patrně jste také zaznamenali včerejší výsledky studie, která říká, že každý z nás sní týdně mikroplasty o hmotnosti kreditní karty. Kde se ale berou a patříme snad mezi ohrožené skupiny?

Eliminujte riziko, že sníte zkažené jídlo

10.06.2019 | Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) umírají na čtyři stovky lidí ročně na následky otravy zkaženými potravinami. Každý desátý obyvatel planety pak jednou ročně po konzumaci jídla znečištěného bakteriemi, viry, parazity či chemickými látkami onemocní.

Vychází červnový CZ TEST

V prodeji již od 27. 5.