Nákup potravin na sociálních sítích se může pořádně prodražit, můžete platit zdravím

Nákup potravin na sociálních sítích se může pořádně prodražit, můžete platit zdravím

26.10.2020 Jana Čiháková

K prodeji výrobků přes facebookovou komunitu se uchyluje čím dál tím více prodejců, ne všichni však nabízejí nebezpečné zboží. Než se k nákupu uchýlíte, měli byste zvážit případná rizika a prodejce si zkontrolovat.

Veterináři z Libereckého kraje například odhalili dva nelegální výrobce potravin. Produkty vyráběné v domácích podmínkách bez registrace u krajských veterinářů nabízeli na sociálních sítích, sdělil ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Jeden výrobce byl z okresu Semily, druhý z okresu Česká Lípa. Producentům nyní hrozí správní řízení s možnou pokutou až 50 000 Kč.

"K odhalení nelegální činnosti pomohly veterinárním inspektorům tzv. kontrolní nákupy, při nichž si od prodejců na základě jejich inzerátů na facebooku objednali několik litrů mléka a kilogramů klobás a mléčných výrobků," uvedl Majer. Pokud nejsou producenti registrovaní, nemůžou je veterináři kontrolovat a případně zjistit závady při výrobě. "Potraviny zakoupené od takovýchto prodejců představují zdravotní riziko pro jejich konzumenty," sdělil.

Zvážili jste rizika?

Podle agrárního analytika Petra Havla byl, je a bude nákup potravin přes internet vždy rizikem, hlavně od neprověřených výrobců. Havel se domnívá, že koronavirové regulace nebudou eskalovat prodej podomácku vyrobených potravin přes internet. "Spíše si bude více lidí potraviny vyrábět doma pro svou potřebu a neprodávat je," dodal.

Podle něj by však bylo na místě zjednodušení byrokracie, hlavně pro malé výrobce. Stát by podle něj měl změnit podmínky, aby na ně nekladl stejné podmínky jako na průmyslové výrobce. "Už i proto, že potenciální riziko ohrožení spotřebitele je u malých výrobců řádově nižší z pohledu, kolik spotřebitelů by mohlo být ohroženo. A navíc malý výrobce nemůže riskovat ztrátu klientely za situace, kdy se ví, kdo tu či onu potravinu vyrábí," uzavřel.

Veterináři kontrolovali internetové prodejce i v minulosti, například loni v prosinci odhalili nelegální rozvážkový prodej drůbežího masa neznámého původu v nevyhovujících hygienických podmínkách. Při kontrole v pražských Letňanech odebrali vzorky, byla v nich salmonela. S prodejcem začalo správní řízení, hrozí mu pokuta až 50 milionů korun. Letos v květnu pak vyzkoušeli nákup škvařeného sádla, masa ve vlastní šťávě a čerstvých vajec z domácího chovu přes sociální sítě. Na parkovišti nákupního centra v Liberci následně zjistili, že prodejce nebyl registrovaný a masné výrobky byly převáženy za teplot od 19,9 do 22,8 stupně Celsia, což není povolené.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.