Nahradí rajče syntetické laky a pryskyřice?

Nahradí rajče syntetické laky a pryskyřice?

17.02.2020 Jana Čiháková

Rajče se pěstuje téměř všude na světě a jí se celý rok, proto ho lze snadno zpracovávat. Brzy by mohlo nahradit syntetické laky a pryskyřice na obalu konzerv.

Výzkum, na němž se podílí i Češi a na nějž peníze ve výši 20 milionů Kč dala Evropská unie, se dokončuje v italské laboratoři nedaleko Parmy: z voskovité substance obsažené ve slupce ovoce (rajče je ovoce, ačkoli se většinou konzumuje jako zelenina) lze vyrobit biolak, jímž se mohou pokrýt vnitřní i vnější stěny kovové konzervy.

"Proces není drahý a pro spotřebitele v tom nebude žádný cenový rozdíl," uvádí doktorka Angela Montanatiová, která koordinuje projekt Biocopac v experimentální laboratoři pro průmysl potravinových konzerv (SSICA) v Parmě. "Tyto konzervy budou na trhu do dvou let," dodává.

Podle údajů Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) se ve světě každou vteřinu vyprodukují více než čtyři tuny rajčat, což za rok činí přes 145 milionů tun. FAO zde započítává pouze ta rajčata, která přijdou do obchodu. Odpad z rajčat představuje kolem 2,2 procenta váhy plodu, jde o vlákna, slupky a stopky. Jen v Itálii dosahuje odpad z rajčat ročně kolem 100 000 tun. Zpracování jedné tuny odpadu stojí asi 100 Kč, ať už se dává zvířatům, suší nebo zpracovává na bioplyn.

Rajčatové obaly pro konzervy 

Jestliže se tedy odpad lépe zhodnotí a vyrobí se z něho obaly pro konzervy, představuje to úspory pro průmysl, ale také pro životní prostředí. Slupka z rajčete by tak nahradila polymery a pryskyřice typu Epoxy obsahující bisfenol A. Tato substance, která poškozuje endokrinní žlázy, je v četných zemích zakázána pro kojenecké lahve a od roku 2015 bude zakázána u všech potravinových obalů.

V Parmě pracuje tým doktorky Montanariové společně s vědci a průmyslníky z České republiky, Francie, Řecka, Španělska, Itálie a Lichtenštejnska. "Trh je zde a podnikatelé mají opravdu zájem. Víme, že to bude fungovat," tvrdí Montanariová. Nyní se dělají testy odolnosti, zejména pokud jde o trvanlivost. První výrobní testy chtějí vědci zahájit v lednu příštího roku s francouzskou firmou specializující se na rybí konzervy Saupiquet a jednou italskou společností.

Oněch 250 tun rajčat, jimiž se bombardují účastníci španělského svátku Tomatina, který se koncem srpna koná ve valencijském Buňolu, brzy skončí na konzervách, a ne v popelnicích.


Mohlo by vás zajímat

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.