Na vánoční cukroví jedině máslo s 80 % tuku, říká majitel pekárny

Na vánoční cukroví jedině máslo s 80 % tuku, říká majitel pekárny

08.11.2019 Jana Čiháková

Odpovídá Jan Zeman, ředitel a majitel Biopekárny Zemanka

Je lepší na vánoční cukroví používat máslo nebo margarín? 

Máslo dodá cukroví chuť, které se nic nevyrovná, proto je na pečení ideální. Vždyť naše babičky také nepoužívaly žádné náhražky ani máslová aromata. Másla se mimochodem dělí na dva základní typy podle procent tuku, která v sobě obsahují. Na roztírání se hodí ta, která v sobě mají okolo 70 % tuku. Kdežto másla s procentem vyšším než je 80 % jsou nejlepší na vaření nebo pečení. Tedy i na Vánoce. 

Na pečení doma nemám čas. Jak poznám, že vánoční cukroví v obchodě je kvalitní?

Jednoduchá rada je vybírat cukroví, které má minimum přídatných látek. Vyvarujte se produktů s obsahem éček. V Zemance klademe důraz na tradici a chuť, proto používáme kvalitní bio máslo od českého dodavatele. Veškeré naše suroviny jsou vždy v bio kvalitě. Receptury vymýšlíme tak, abychom uspokojili potřeby různých spotřebitelů, proto vzhledem k různým výživovým omezením používáme do některých druhů Vánoční edice i rostlinný nepalmový tuk.

Jaké druhy cukroví ze Zemanky byste na Vánoce doporučil?

Přímo na Vánoce pečeme limitovanou edici, která je v prodeji každý rok od 15. října do 15. prosince. Ta obsahuje čtyři druhy – dva lepkové a dva bez lepku. Z ní bych určitě vyzdvihl velmi oblíbené vanilkové rohlíčky, které ručně obalujeme v bio moučkovém třtinovém cukru. Těm, co milují chuť másla, bych kromě rohlíčků doporučil také naše Máslovky s nejvyšším podílem másla ve svém složení a z dětské řady Medová bio srdíčka.


Mohlo by vás zajímat

JAK NA VINNÉ PÁROVÁNÍ? JEDNODUCHÝ KLÍČ PŘÍMO OD VINAŘE

14.02.2022 | Lámete si hlavu, co naservírovat návštěvě ke sklence výtečného vína? Osvojte si jednoduché tipy párování, kterými ukážete, že víte, jak krásně podtrhnout chuť skvělého vína. Máme pro vás několik základních kombinací, se kterými nikdy nešlápnete vedle! Díky tomu teď domácí párty pro rodinu a přátelé pozdvihnete na profesionální úroveň.

JEŠTĚ NEPIJETE CIDER? TADY JE 5 DŮVODŮ, PROČ ZAČÍT

16.06.2023 | Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.