Na seznam UNESCO by ČR mohla nominovat výrobu sudů nebo dudáky

Na seznam UNESCO by ČR mohla nominovat výrobu sudů nebo dudáky

07.11.2018 ČTK

Česko se chce pokusit zapsat na seznam nemateriální kultury UNESCO další čtyři položky.

Národní rada pro tradiční lidovou kulturu navrhla ministrovi kultury Antonínu Staňkovi, aby nominoval technologii pivovarnického bednářství, technologie tkaní činovati na Horňácku, dudáckou tradici v České republice a ruční výrobu žinylkových textilií v Hlinsku. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva Simona Cigánková. Již koncem listopadu se bude rozhodovat o předchozích nominacích, jimiž jsou modrotisk a skleněné vánoční ozdoby.

Výbor pro zachování nemateriálního kulturního dědictví bude rozhodovat o zápisech na všechny tři seznamy příslušné úmluvy na konci listopadu na svém 13. zasedání na Mauriciu. Modrotisk je společná nominace Rakouska, Německa, Maďarska, Slovenska a ČR, druhou českou nominací jsou vánoční ozdoby ze skleněných perlí. Posledním zápisem na seznam nehmotného dědictví bylo koncem roku 2016 české loutkářství.

Národní rada pro tradiční lidovou kulturu vznikla v roce 2004 jako poradní, iniciativní a koordinační orgán ministra kultury pro oblast tradiční lidové kultury. Mimo jiné posuzuje také nominace do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR, z nichž se pak nominuje do světových seznamů zřízených Úmluvou UNESCO o zachování nemateriálního kulturního dědictví.

Rada v úterý projednala zmíněné čtyři nominace. "Vzhledem k tomu, že pro všechny nominace hlasovali všichni členové kladně, očekává se, že ministr kultury všechny letos navržené nominace schválí k zápisu," uvedla mluvčí. Činovati je technika tkaní vzorovaných textilií. Jednalo se o plátno zdobené drobnými geometrickými vzorky, skládanými do příčných pruhů. Činovati sloužily ke zhotovování dekorativních povlaků na polštáře, ženského spodního oděvu rubáče, pásků k sukním, mužských zástěr a oděvních plachet. Tyto prvky tvoří dodnes součást tamních lidových krojů.

Z českých zápisů nehmotného dědictví jich je několik nadnárodních - naposledy zapsané loutkářství a sokolnictví. Kromě nich jsou zapsány slovácký verbuňk, masopustní obchůzky a masky na Hlinecku a jízdy králů na jihovýchodě České republiky. Dříve se mluvilo o tom, že by ČR chtěla nominovat v budoucnu například i valašský odzemek, tradiční léčebné procedury a odkaz Vincenze Priessnitze nebo betlémskou cestu v Třešti.


Mohlo by vás zajímat

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.