02.03.2018 ČTK
Na brněnské potravinářské veletrhy Salima letos přišlo 20.000 lidí a se sobotou, kdy ještě pokračuje Festival chutí, by to mohlo být podle odhadu pořadatelů 23.000.
I tak je to méně než před dvěma a před čtyřmi lety, veletrh však přitáhl více vystavovatelů. Kromě potravin se na veletrhu představili v příbuzných veletržních akcích ve velkém výrobci potravinářských technologií, zařízení pro hotely, restaurace a různá gastrozařízení. Tradiční součástí bylo i představení firem, které se zabývají obaly potravin, uvedl v tiskové zprávě mluvčí veletrhu Michal Svoboda.
Proti minulým ročníkům však přijelo více vystavovatelů, téměř 900 z 39 zemí. "Letošní potravinářské veletrhy opět prokázaly, že jsou důležitou obchodní platformou pro dané obory. Těší nás zvýšený zájem vystavovatelů i zájem návštěvníků," uvedl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.
Zatímco dříve býval veletrh více přehlídkou potravin, letos se ze Salimy důsledně vydělila v pavilonu V potravinářská technika a technologie v samostatném projektu Salima Technology.
Novinkou letošního roku byl Festival chutí, který pokračuje v pavilonu C ještě v sobotu. Prezentovali se zde výrobci regionálních pochutin a především minipivovary, kterých v Česku neustále přibývá, přestože odborníci již v minulosti říkali, že na trhu už prakticky není místo.
Veletrh byl také příležitostí pro cukráře a pekaře, aby prezentovali své učňovské obory a nalákali žáky základních škol ke studiu. "Cukrářů máme poměrně dost, ale pekaři mají problém sehnat nové zaměstnance," uvedl výkonný ředitel Svazu cukrářů a pekařů Jaromír Dřízal.
Veletrh se koná jednou za dva roky, příští ročník se tedy uskuteční v roce 2020.
08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?
23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.
08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.