Na Pardubicku se muselo odebrat kefíru označení Regionální potravina, skot byl ve zhoršeném stavu

Na Pardubicku se muselo odebrat kefíru označení Regionální potravina, skot byl ve zhoršeném stavu

10.10.2019 | Kefír od výrobce Jana Svatošová - Mléčná farma Jehnědí na Svitavsku přišel o značku Regionální potravina Pardubického kraje. Státní veterinární správa při kontrole zjistila porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání.

V tiskové zprávě to uvedla mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková. Farma považuje postup fondu za příliš přísný. Chovatelka Jana Svatošová ČTK řekla, že se proti rozhodnutí odvolala.

"V hospodářství byl téměř všechen skot ve zhoršené výživné kondici, většina zvířat byla ustájena v nevyhovujících podmínkách, na pastvině za domem se vyskytovalo velké množství potenciálně nebezpečných předmětů," uvedla Nováková. Svatošová s postupem fondu nesouhlasí. "My jsme se proti tomu odvolávali, ale vyrozumění mi ještě nepřišlo," řekla. Podle ní sice problémy s chovem farma měla, ale nebyly příliš závažné.

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Musí být vyrobené v daném regionu, podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Vlastníkem a gestorem značky je Ministerstvo zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond ji administruje.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Ministr zemědělství: Slevy se rušit nebudou!

17.10.2019 | Slevové akce se u velkých obchodních řetězců rušit nebudou a nízkopříjmových skupin obyvatel se změny v chystané novele zákona nedotknou. Na Žofínském fóru to dnes řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Nad řepkový olej není aneb fakta (nejen) o cílené propagaci olivového oleje

14.10.2019 | O řepce jako plodině se každoročně mluví především na jaře, hlavně ovšem jako surovině pro výrobu biopaliv. O řepkovém oleji bychom ale měli mluvit, a hlavně jej používat, celoročně – jde totiž o nutričně nejhodnotnější rostlinný jedlý olej, navíc v porovnání s dalšími druhy jedlých olejů za rozumnou cenu.

Hledá se skutečně český dezert. Uhádnete, který to je?

16.10.2019 | Vídeňský sacher, francouzské éclair, italské tiramisu… Oblíbený sladký dezert má snad každý národ, mezi hranicemi původní země ale zůstal jen málokterý. Díky tomu si i my dnes můžeme běžně pochutnat na sladkostech, které naše prababičky rozhodně neznaly. Jaký moučník je ale typický pro ryzí českou kuchyni? Nejen turisté mohou být během návštěvy naší země pořádně zmatení.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Zářijové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont