Na lehčí vlně: celerové lasagne & plněné taštičky z dýně a květáku

Na lehčí vlně: celerové lasagne & plněné taštičky z dýně a květáku

03.11.2020 Jana Čiháková

Kombinace bílkovin a většího množství sacharidů procesům trávení zrovna nefandí. Zkuste svému zažívání naopak odlehčit. O gurmánský zážitek se nepřipravíte a budete se cítit lépe. Tady jsou dva recepty, které to u nás tento týden vyhrály pro jednoduchost přípravy a fantastickou chuť.

Celerové lasagne

Budete potřebovat: 
1 středně velký celer, 100 g parmazánu, 300 g mletého masa, 70 až 90 g másla, hrnek mandlové mouky, 1 hrnek mléka, sůl, pepř, muškátový oříšek, olivový olej, 1 cibuli, 1 řapíkatý celer, 2 mrkve , 2 dcl červeného vína, 2 lžíce rajčatového koncentrátu/loupaných rajčat, 0,5l vlažné vody
Postup:
Nejprve si připravíme sugo. Na pánvi s olivovým olejem orestujeme zeleninu nakrájenou na kostičky, přihodíme maso, podlijeme červeným vínem a počkáme pár minut, až se vypaří alkohol. Ve vlažné vodě rozmícháme rajčatový koncentrát (hustý protlak) 
a zalijeme tím masovou směs. Promícháme a necháme vařit doměkka. Na posledních 20 minut přilijeme mléko, dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem, solí 
a pepřem.
Celer oloupeme a nastrouháme na velké pláty (ideálně na multifunkčním struhadle na zeleninu). Plátky musíme spařit ve vroucí osolené vodě, stačí cca 4min.
Mezitím si připravíme bešamel z másla, které necháme rozpustit na pánvi, zaprášíme jej moukou a do vzniklé jíšky přilijeme mléko. Bešamel ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Do zapékací mísy střídavě skládáme plátky celeru, ragú a bešamel. Zopakujeme všechny vrstvy ještě jednou 
a zakončíme bešamelem a strouhaným parmazánem.
Zapečeme v troubě 30 min na 180 stupňů dozlatova.

Taštičky plněné tuňákem

Budete potřebovat:

500 g dýně hokkaido nebo máslové,  500 g květáku, sůl, pepř, ghí nebo trochu olivového oleje, 1 šalotku, 250 g tuňáka, 250 g drcených rajčat, 2 stroužky česneku, hsrt černých oliv, 1 lžíce krémového sýra, 2 vajíčka, 100 g strouhaného čedaru

Postup:

Dýni zbavenou semínek (hokkaido jen omyjte, máslovou oloupejte) nastrouhejte na jemno. Květák rozdrťte na malá zrníčka (menší než u květákové rýže). Zeleninu smíchejte se solí a nechte odpočinout. Mezitím si v pánvi na tuku opečte šalotku, přidejte tuňáka, černé olivy, drcená rajčata, česnek a dochuťte podle sebe solí a pepřem, poté přidejte krémový sýr a směs nechte mírně vychladnout.

Odpočinutou zeleninu pečlivě (opravdu hodně) vymačkejte v čisté bavlněné utěrce či netkané textilii. Z původního kila by vám mělo zbýt cca 500 g sušší směsi. Tu promíchejte se vejci a 100 g na jemno nastrouhaného čedaru. Cca ze 70 g zeleninové směsi pomocí rukou vytvořte oválnou tenčí placku a pomocí skleničky ji vykrájejte. Na každou polovinu jednoho kolečka poklaďte směs a následně přes ní překlopte druhou polovinu. Taštičky vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte 30 minut, pak je posypte 50 g nastrouhaného čedaru a pečte ještě dalších 5 až 10minut. Upečené taštičky můžete podávat teplé i studené.

Více receptů najdete zde

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Slevové prodejní akce brambor nás poškozují, tvrdí zemědělci

22.10.2021 | Akce, kdy se brambory prodávají pod osm korun za kilogram, poškozují zemědělce. Dnes to na tiskové konferenci řekl za Agrární komoru předseda zelinářů Petr Hanka. Podle něj budou zemědělci místo brambor raději pěstovat pšenici, u které prodejní cena roste.

SZPI zachytila pesticidové "bomby" z Kambodže a Thajska!

27.10.2021 | Potravinářská inspekce zjistila přes 1,6 tuny čerstvých potravin z Kambodže a Thajska s nadlimitním obsahem pesticidů

To voní až sem! Vyzkoušejte skvělé pappardelle s chřestem

22.06.2021 | Když se spojí vášeň pro vaření, kterou má Elly, alias Bohyně kuchyně, s poctivou prací českých vinařů a farmářů, vznikají opravdové poklady, které kuchyně jen tak neopouštějí. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, zamilujete se nejen vy, ale i každý, komu jej připravíte.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont