Na kvalitu je pes. Tento kokršpaněl si kvalitu whisky pěkně pohlídá

Na kvalitu je pes. Tento kokršpaněl si kvalitu whisky pěkně pohlídá

25.05.2021 Jana Čiháková

Destilérka v Girvanu na jihozápadě Skotska zaměstnala na plný úvazek ročního kokršpaněla jménem Rocco. Jeho úkolem je hledat nedokonalosti v dřevěných sudech na whisky Grant, která se zde vyrábí. Psa speciálně pro tento úkol cvičili šest měsíců a v podniku má vlastního psovoda, píší skotská média.

"Čich psa jako je Rocco je čtyřicetkrát citlivější než u lidí. Rocca jsme speciálně vybrali a vycvičili, aby poznal vůni čehokoliv, co není správné při zrání whisky. Při výrobě vína se běžně užívají mechanické "čenichy", ale my jsme chtěli zachovat tradici řemeslné výroby a využít psí superčich na kontrolu kvality výroby. Jeho schopnost očuchat velký počet sudů za velmi krátkou dobu z něj dělá skvělého člena našeho zručného týmu," uvedl Chris Woof z vedení společnosti.

Skotská whisky zraje v dubových sudech. Pokud by ve dřevě byly nečistoty nebo třeba plísně, kvalitu nápoje by výrazně poškodily. Pes díky svému čichu kontroluje kvalitu sudů, ale podle zaměstnanců destilérky je také milým členem pracovního kolektivu, který každému zvedne náladu, uvedla Lianne Nobleová, která se o psa ve firmě stará a plánuje jeho pracovní povinnosti.

Zdroj ČTK, foto Pixabay


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.