Na kole to mezi vinice ještě stíháte! Kam za nejlepším koštem?

Na kole to mezi vinice ještě stíháte! Kam za nejlepším koštem?

28.08.2019 Jana Čiháková

Cyklostezky mezi vinicemi i vinařskými sklípky jsou na jihu Moravy stále oblíbenější formou turistiky. Cesta je rovná, pohodlná, místa k občerstvení častá. Co víc si přát? Snad jen zrušení nulové tolerance pro cyklisty.

Cykloturistika po vinicích už dávno není fenomén jen v Rakousku. Své místo na výsluní má už od roku 1999 i v našem remízku. A není se čemu divit. Unikátní možnost, jak spojit cestování na kole, spolu s poznáváním nejlepších vinařských oblastí, si aspoň jednou za život nenechá ujít žádný milovník vína.

Jelikož největší soubor stezek Moravské vinařské stezky poskytuje 1200 kilometrů, od jednoduchých cest po okruhy pro zdatnější cyklisty, může se na premiéru vydat opravdu každý. Dnešní podoba už je propracovaná do nejmenšího detailu. Můžete si zvolit trasu nejen podle náročnosti, ale také podle chuťových preferencí odrůdy.  

Od nápadu k megahitu

Soubor stezek, které si tu dnes za doprovodu dobrého vína můžete projet, vznikl v rámci projektu ochrany kulturního dědictví a rozvoje vinařské turistiky na jižní Moravě. Nejprve bylo otevřeno je pár desítek kilometrů. Průkopnický projekt Nadace Partnerství ale zaznamenal raketový vzestup, obliba tras rostla a s nimi tedy samozřejmě i jejich množství. Velmi brzy po vydání prvního průvodce vinicemi bylo potřeba přijít také s dalšími aspekty vinařské turistiky, protože v oblasti služeb tehdy kraj poměrně pokulhával. Fungující vinařská turistika totiž potřebuje nejen vyznačené cyklostezky, ale také ubytovací kapacity a informační servis. Vzhledem k sílící poptávce během dvou let vzniklo zázemí všech směrů, které je již dnes nyní srovnatelné s tím, co nabízejí naši jižní sousedé v Rakousku.

Jihomoravský kraj a destinační agentura Centrála cestovního ruchu Jižní Moravy dnes možnost cyklotoulek po vinicích zahrnuje do svých propagačních a informačních materiálů, projekt je aktivně propagován národní agenturou Czech Tourism a podnikatelé vytvářejí rozsáhlou síť služeb a produktů, která splňuje všechna kritéria pro označení „produkt vinařské turistiky“.  Na Projekt Moravské vinařské stezky navazují i další projekty nadace Partnerství, například rozvoj certifikace jednotlivých míst „cyklisté vítáni“. Díky pečlivé práci všech se projekt Moravských vinařských stezek ocitl ve vydání Lonely Planet v roce 2013, kdy byl zařazen mezi deset nejzajímavějších regionů Evropy. 

Zábava nekončí

Spolu s rozvojem cyklostezek začali vinaři sami koordinovaně chystat akce typu: Otevřené sklepy, vinařské pohotovosti (každý týden má nepřetržitě otevřeno jiný vinař), některá vinařství si sama vytvořila vlastní program. Je tedy velmi pravděpodobné, že v době vaší návštěvy, bude o zábavu postaráno. Jakou, to už je na vás. Nabídka je ale široká, takže si můžete individuálně zakoupit balíček šitý na míru.

Které stezky nesmíte minout?

Pokud máte rádi plná červená vína, zavítejte do bývalé kyjovské vinařské oblasti. Dnes je součástí velké podoblasti Slovácko, ale typický severní ráz vinařství si uchovala. Vyznačuje se především bohatým odrůdovým sortimentem, pěstují se zde nejen běžné odrůdy pro bílá vína, ale i velké plochy odrůd modrých, které jsou vyhlášené svou řízností. Skvělé jsou sklepní areály ve Vlkoši, Kelčanech, Skalce nebo Hýslých. Stálá vinařská expozice ve sklepě „U Petra“ v Kyjově na Šištótě nabízí kromě ochutnávky vína i muzeální expozici vinařského nářadí, náčiní a krojů, takže se dozvíte i něco navíc.

Pokud ale chcete něco nenáročného a velmi odpočinkového, bude pro vás lepší volbou namířit na trasu naučné stezky Pavlovské vinice a vinné sklepy. Měří 3 km, je na ní sedm zastavení a k jejímu zdolání vám bohatě postačí 1,5 hodiny. Seznámíte se s místními viničními tratěmi a historií pavlovského vinařství a zjistíte, čím je jedinečný terroir Pálavy.

Za návštěvu stojí také Mutěnice. Jako součást vinařské podoblasti Slovácko tvoří přechod mezi severními a jižními podoblastmi pěstování révy vinné na Moravě. Teplý a suchý kraj v údolí řeky Kyjovky přeje odrůdám rulandské bílé, rulandské šedé, ryzlink rýnský, tramín nebo müller, v posledních letech se tu rozšířilo i pěstování chardonnay. Na menších plochách modrých odrůd převládá modrý portugal nebo svatovavřinecké. Výše položené vinice na jižních svazích zvlněného terénu, kde již není tolik patrný vliv teplého proudění, tady dávají plná vína se svěžím charakterem, jemnou kyselinou a výrazným odrůdovým aroma.

Trochu poklidnější a rodinnější atmosféru nabízí oblast Bezenec. Jeďte po stopách vína a užijte si krásy přírody i památek ze sedla kola. Jedna z prvních zastávek musí být v historických sklepech Zámeckého vinařství Bzenec, součástí je i archivní sklep s těmi největšími vinnými poklady. Dále byste neměli minout kapli Sv. Floriána a Sebastiána, která se nachází přímo v Bzenci pod náměstím. Pod ní leží jedna z nejstarších viničních tratí v českých zemích, trať Pod Starým hradem. Dalším zajímavým cyklo tipem je Bzenecká vinařská stezka, která je nejkratší svou délkou a je jako stvořená pro rodinný výlet. Chcete si projet všechny moravské vinařské podoblasti? Pak se vydejte po stopách Moravské vinné stezky, ta protíná celkem sedm z deseti okruhů místních vinařských stezek. NA její trase leží 70 vinařských obcí, dále chráněné přírodní lokality i významné historické památky.

Jak se na turistiku krajem vína připravit?

Vzhledem k rovinaté oblasti není třeba být v kondici, protože stoupání je zde minimální. Počítejte s tím, že i na této trase je pro cyklisty nezbytné užité ochranných pomůcek, tedy helmy. Pokud přejíždíte mezi rakouskou a českou oblastí vína, mějte na paměti, že v Rakousku je povoleno jezdit na kole s 0,5 promile, v Česku ale stále platí nulová tolerance, byť po jejím prolomení v současné době volají jak senátoři, tak poslanci, ale i sama široká cyklistická veřejnost. Proti tomu se ale staví veřejnost odborná, která dbá na dodržování bezpečnosti a snížení nehodovosti na silnicích. Tvrdí, že člověk již s 0,5 promile alkoholu v krvi může ohrozit nejen sebe, ale i své okolí, špatně koordinuje pohyby a má rozostřené vnímání.

Nezapomeňte, že pokud se napijete u rakouských sousedů a přejedete hranice, mohou vás čeští policisté pokutovat. Malou útěchou je, že k cyklistům, kteří nejsou účastníky provozu na silnicích, ale využívají stezek, jsou poměrně benevolentní.


Mohlo by vás zajímat

HALLOWEEN: SVÁTEK DÝNÍ, SLADKOSTÍ, KOLEDY, MASEK I OSLAV

31.10.2023 | I když mnoho lidí považuje Halloween za ryze americký svátek, jeho počátky spadají na území Evropy. Byli to totiž Keltové, kteří tak slavili začátek zimy. Samhain, jak se svátek dříve nazýval, obsahoval celou řadu obřadů a zvyklostí a na území Skotska a částečně v Irsku se slaví dodnes.

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

VINAŘSKÁ SEZÓNA NEKONČÍ: TYTO AKCE JEŠTĚ STÍHÁTE

02.11.2023 | Někdo podzim miluje pro jeho barevnou krajinu a dlouhé poklidné večery, jiného zas brzká tma a zima může spíše znepokojovat. Pojďme si zkusit podzim užít už jenom proto, že nabízí řadu zajímavých vinařských akcí. Nejen na Moravě, ale i ve středních Čechách, které mají v pěstování vinné révy staletou tradici. Nejznámější středočeská města vínu zaslíbená jsou Mělník a Kutná Hora. Nenechte se ovšem mýlit, kvalitní víno umí vyrobit také u Slaného i na Karlštejně.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.