Na jednom centimetru madla košíku je přes tisíc bakterií!

Na jednom centimetru madla košíku je přes tisíc bakterií!

11.04.2019 | Nejsou vidět, přesto jsou všude okolo nás. A kolikrát jsou jejich kolonie daleko zákeřnější než špinavé tričko řezníka nebo zašlé regály. Řeč je o bakteriích. Imunitní systém by nás měl před nimi ochránit. Na druhou stranu lehká výpomoc z naší strany a kapka obezřetnosti zajisté zvýší šance, že u nás nepropukne žádná bakteriální nákaza.

Přestože výroba a uvádění potravin do oběhu patří mezi epidemiologicky závažné činnosti, na které jsou kladeny přísné zákonné požadavky, na plochy provozoven, kde jsou potraviny prodávány, už tak tvrdé klauzule neplatí. Od té doby, co vstoupilo v platnost nařízení Evropské unie o hygieně v celém potravinářském sektoru číslo 852, v podstatě neexistuje opatření, které by prodejcům říkalo, jak často a jak důkladně mají udržovat své provozovny v kondici.

V obecných požadavcích na hygienu se sice píše, že mají být čisté a uklizené, způsob, jakým toho provozovatelé dosahují, ale záleží na interních pravidlech provozu. Řetězce se sice brání, že o hygienu v prostředí prodeje potravin dbají, nicméně i důkladné a pravidelné čištění nedokáže při takové frekvenci odstranit všechny nečistoty. Aby bylo možné prohlásit prostory za skutečně čisté, musela by ve velkých řetězcích probíhat dezinfekce veřejných povrchů několikrát denně, což není za provozu dost dobře možné. Podle Českého statistického úřadu totiž navštíví jednu velkou provozovnu okolo šesti tisíc lidí denně.

Než vezmete do ruky košík

Největším rejdištěm bakterií jsou nákupní košíky – respektive jejich madla. Podle studie vědeckého týmu z Univerzity v Arizoně je na 75 % vozíků prokázaná přítomnost koliformních bakterií. Jak informovala ČTK, i studie, kterou provedli jihokorejští vědci, prokázala, že madla košíků patří k veřejným plochám s největší koncentrací bakterií. Na držadle nákupního vozíku napočítali experti na jednom čtverečním centimetru 1100 jedinců tvořících kolonie. Prokázána byla opakovaně také přítomnost slin, krve, fekálií, hlenů, listerie, salmonely a enterokoků – ve většině případů jde o bakterie, které způsobují závažná onemocnění.

Sanitace prostor prodejen by správně měla být prováděna odborně. Problémem je však vysoká cena. Podle ceníku společnosti, která se specializuje na úklidy, Clean4you, stojí důkladné vyčištění jednoho vozíku okolo 50 korun. Vzhledem k počtu vozíků na prodejně se tak z čištění stává náklad, který si mnoho provozoven nemůže (nebo spíše nemusí a nechce) dovolit.

Ošetřit vozíky totiž může z výdělku odkrojit milionovou sumu. Ve většině velkých řetězců se tedy vozíky dezinfikují svépomocí. Jak uvedl jeden z pracovníků nejmenovaného řetězce na náš dotaz týkající se četnosti a důkladnosti, omývání madel probíhá jednou týdně a používají se speciální antibakteriální prostředky. Otázkou je, jestli to má vůbec smysl, když se vozíky poté vyvážejí ven či se stále ještě používá systém vkládání mincí, které jsou podle jihokorejského průzkumu ještě o něco špinavější?

Antibakteriální madla nejsou...

Očekávat, že se v budoucnu něco ze stran provozovatelů změní, je příliš optimistické. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že lidská imunita je skutečně propracovaný systém, který je dostatečně vybavený na to takovým útokům čelit. Alespoň tedy za předpokladu, je-li člověk zdráv, bude si dopřávat kvalitní potraviny plné živin a imunitu podporovat. Jedinci oslabení by měli být obezřetnější. Za své to vzal pan Jiří Barczik, který navrhl speciální úchyty na madla, které jsou vyrobeny z antibakteriálního materiálů. Zabíjí prý bakterie i plísně. Nyní má svůj vynález i patentovaný, nicméně jeho přímý prodej se nám nikde nepodařilo dohledat...

V každém případě pomůže, pořídíme-li si  do své výbavy antibakteriální gel, který můžeme použít po nákupu, či držet rukojeť vozíku přes antibakteriální ubrousky. Myslet se pak vyplatí i na takové maličkosti, jako je pojídání čehokoli během nákupu či bezprostředně po něm, používání obalů na ovoce a zeleninu, které mohou kontaminovat například pečivo, potraviny určené k přímé konzumaci chránit obaly, jelikož i na pásu u pokladen je bakterií až až a myslet na ohleduplnost k ostatním.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Arnošt Dadák: Podle jeho stoleté receptury se káva nyní praží v Nizozemí

08.04.2019 | Kávu Dadák známe dnes spíš jen jako jeden z produktů nizozemského koncernu Jacobs Douwe Egberts. Kdo zažil meziválečné Československo ale ví, že káva vznikla pod rukami Arnošta Dadáka, který se do světa byznysu pustil už v 17 letech.

Sladovnický ječmen trpí suchem, vědci hledají nové genotypy

09.04.2019 | Vědci z Mendelovy univerzity v Brně se podílejí na čtyřletém projektu, jehož cílem je snížit dopady sucha na pěstování sladovnického ječmene, zachovat jeho vysokou kvalitu a potřebné výnosy pro výrobu piva. Cílem je získat genotypy vhodné pro další šlechtění, uvedl v tiskové zprávě proděkan Agronomické fakulty Radim Cerkal.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce opět stahuje nevyhovující polský výrobek

16.04.2019 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v řetězci Lidl další masné výrobky z Polska, do nichž dal výrobce méně masa, než uvedl na obale.