Na francouzských vinicích je nejteplejší počasí od 14. století

Na francouzských vinicích je nejteplejší počasí od 14. století

30.08.2019 Jana Čiháková

V důsledku horkého a suchého počasí v posledních letech hrozny na burgundských vinicích dozrávají v nynější době nejrychleji za posledních téměř sedm století. Extrémní počasí, které dnes mohou považovat za normální lidé mladší 30 let, nemá v historii obdoby. K tomuto závěru dospěli vědci, kteří zkoumali údaje o teplotě a sklizni hroznů zpětně až do roku 1354. Tedy do doby, kdy se Evropa vzpamatovala ze smrtící pandemie moru.

"Mimořádně horké a suché roky se v minulosti vyskytovaly jednotlivě, zatímco od přechodu na rychlé oteplování v roce 1988 se staly normou," uvádějí autoři studie zveřejněné v časopise Evropské geofyzikální unie. Zjistili, že v důsledku vyšších teplot v posledních třech desetiletích se hrozny v Burgundsku sklízejí v průměru o 13 dní dříve, než v uplynulých 664 letech.

Vědci znovu přezkoumali legendární horké léto roku 1540, kdy vyschla řeka Rýn. Prošli kvůli tomu zhruba 300 záznamů o počasí. Vinaři toho roku sklidili hrozny, které vypadaly jako uschlé rozinky a "dávaly sladké víno podobné sherry, z něhož se lidé hned opili", píší ve zprávě. Renomovaný světový znalec vín Hugh Johnson řekl, že ochutnávka toho ročníku byla jedním z nejpamátnějších okamžiků jeho kariéry.

Rostoucí teploty však nezaručují kvalitní úrodu, upozornili vědci s tím, že stejně důležitými vstupy jsou doba zrání a způsob výroby vína.


Mohlo by vás zajímat

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.