Na Francouze už jsou cigarety drahé. Přitvrdit se má i u nás

Na Francouze už jsou cigarety drahé. Přitvrdit se má i u nás

10.01.2019 Jana Čiháková

Objem prodaných cigaret ve Francii se loni snížil o 9,3 procenta. Zásluhu na tom má protikuřácká politika vlády a postupné zdražování tabáku. Češi se ale výrazně nelepší. Stále je u nás více než dva miliony kuřáků, což je pětina populace. Vláda se snaží trend eliminovat efektivní cenotvorbou.

V březnu se cena ve Francii za krabičku zvýšila o celé jedno euro v průměru na osm eur (205 Kč). A má se ještě přitvrdit. Podle plánu vlády by jedno balení mělo v roce 2020 stát průměrně deset eur, napsal deník Le Figaro. Obliba tabáku mezi Francouzi klesá již delší dobu. Jen mezi lety 2016 a 2017 se podíl kuřáků snížil z 29,4 procenta na 26,9 procenta, ubyl jich tedy zhruba milion. Každý den si ale stále zapálí na 12 milionů Francouzů.

Francouzská vláda se snaží pomoci kuřákům při odvykání i prostřednictvím programu "Měsíc bez tabáku". Loni v listopadu se snažilo kolektivně pomocí webu tabac-info-service.fr odvykat kouřit na 213 000 Francouzů. Podle lékařských studií se šance, že přestanou kouřit úplně, po jednom měsíci bez tabáku zvýší pětinásobně.

I ČEŠI SI BRZY JENTAK NEZAPÁLÍ

V České republice mezi lety 2016 a 2017 přibylo podle průzkumu Státního zdravotnického ústavu asi 3,5 procenta nekuřáků. Kuřáků bylo v roce 2017 zhruba 25 procent. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha má na úbytek kuřáků vliv protikuřácký zákon, který platí od konce května 2017. Trendy v posledních šesti letech naznačují postupný pokles výskytu kouření v dospělé populaci, a to u mužů i žen. Z užívání návykových látek v populaci jde však stále o nejrozšířenější závislost u nás. V průběhu uplynulého roku přišlo podle údajů Logisty do prodeje na 40,23 miliardy cigaret, zatímco v roce 2017 to ještě bylo 44,36 miliardy. 

Jak uvedl Úřad vlády ČR, Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje pracovat s cenotvorbou, reklamou a dostupností. Konference vyzývá k hledání praktických řešení v prevenci rizik spojených s pitím alkoholu a kouřením a k implementaci doporučení WHO do připravované připravované Národní strategie protidrogové politiky 2019-2027. 


Mohlo by vás zajímat

„Langošův" langoš v rámci Dobrojídla v restauraci Červený Jelen pomůže Hospici svatého Lazara

26.02.2024 | Prvním letošním „dobroexternistou“ v restauraci Červený Jelen je Jiří Langmajer. Oblíbený herec v rámci originálního charitativního projektu Dobrojídlo společně s Markem Fichtnerem, executive chefem Červeného Jelena, připravil delikátní chod.

UMĚLÁ INTELIGENCE V OBCHODECH: ŽÁDNÉ PLÝTVÁNÍ I ANALÝZA CHOVÁNÍ ZÁKAZNÍKŮ

14.03.2024 | České řešení Food Save, které na základě kamerového snímání sbírá data o množství a pohybu zboží po prodejně a následně je za pomoci umělé inteligence v reálném čase vyhodnocuje, nově našlo uplatnění v celé řadě dalších oborů. Společnost Analytics Data Factory, která je autorem řešení, upravila systém i pro využití v oblastech výroby, skladování, úklidových prací nebo při analýze chování zákazníků v prodejních místech.

POZOR NA TENTO ČESNEKOVÝ KABANOS! OBSAHOVAL NEBEZPEČNÉ LISTERIE

01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.