MZe chce vyřadit z dotovaného mléčného programu střední školy

MZe chce vyřadit z dotovaného mléčného programu střední školy

18.06.2018 ČTK

Střední školy by měly být vyškrtnuty z dotovaného programu Mléko do škol. Návrh nařízení ministerstva zemědělství, které to umožní, projedná v úterý vláda. Státní rozpočet by tak měl ušetřit 440 milionů korun.

S plánovaným omezením programu nesouhlasí Svaz měst a obcí ČR (SMO), dříve se proti postavila i Potravinářská komora ČR, která však nyní se změnou souhlasí. Peníze by se tak měly částečně převést ze středních škol na základní. Změny by měly v případě souhlasu kabinetu Andreje Babiše (ANO) platit od července, promítly by se tedy do nového školního roku. Stát by tak měl v příštím školním roce dát na program Mléko do škol 270 milionů korun a na dotované ovoce a zeleninu 220 milionů korun.

Ministerstvo upozornilo na to, že přestože předchozí vládní nařízení s navýšením rozpočtu na program počítalo, reálně se peníze nenašly. "V průběhu projednávání státního rozpočtu na rok 2018 nebylo možné požadovaný rozpočet na projekt alokovat, musí proto dojít k úpravě základního rámce projektu. Proto navrhujeme omezit cílovou skupinu u Mléka do škol pouze na žáky základních škol, tak aby to bylo stejné s Ovocem a zeleninou do škol," uvedl úřad.

Předchozí kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) loni v březnu odsouhlasil změny v programu dotovaných potravin pro děti. Neochucené mléko a mléčné výrobky dostávají od loňského září děti zdarma, rodiče si připlácí za ochucené výrobky. Dříve děti dostávaly zdarma pouze ovoce a zeleninu.

Plánované zmenšování programu se nelíbí SMO, podle kterého je jediným argumentem pro vyřazení středoškoláků šetření peněz ze státního rozpočtu. Ekonomika se ale podle svazu vyvíjí dobře, nevidí tak důvod k jeho zmenšování. Ořezání programu již dříve kritizovala Potravinářská komoře ČR. V jejím čele je aktuální kandidát na ministra zemědělství Miroslav Toman. "Potravinářská komora do poslední chvíle intenzivně bránila ponechání podpory na mléko i u středních škol. Program byl v minulosti tak nastaven. Bohužel se stalo to, že ministerstvu se nepodařilo získat dostatečné finanční zdroje," řekla dnes ČTK mluvčí komory Dana Večeřová.

Podle ní tak do programu šla třetina slíbených peněz, snížily se podpory pro jednotlivé žáky. "Nadále tedy pro tento rok platí, že žáci základních a středních škol mají nárok pouze na dvě krabičky mléka za měsíc. Bohužel pomocí dvou možná někdy tří krabiček mléka na žáka a měsíc nenaučíme žáky správným jídelním návykům," dodala. Komora tak nyní přes dřívější kritiku se zmenšením programu souhlasí. "Podmínkou pro zmíněný ústupek bylo, že uspořené finanční prostředky ze středních škol budou ponechány v programu, a že se 'převedou' na základní školy," uzavřela mluvčí. Pokud by se peníze na program našly, nebrání se ministerstvo podporu obnovit.

Novelizovanou vyhláškou plánuje ministerstvo zvýšit maximální podpory na jednotlivé porce potravin, například na 330 ml tučné konzumní mléko by mělo jít 11,6 koruny místo dřívějších 9,3 Kč. Ministerstvo uvádí, že snížením počtu zapojených dětí dojde ke zvýšení finančního limitu na produkty ze současných 307,5 koruny na 358 korun na příští školní rok.

Kromě toho se plánují v programu i další dílčí změny, například zařazení skyru (tradičního islandského mléčného výrobku) a jogurtu řeckého typu mezi podporované potraviny.

Podpora konzumace mléka ve školách začala už na konci minulého století. Opatření na podporu konzumace ovoce navrhla v roce 2006 Evropská unie, v ČR funguje od jara 2010. Programy mají vést ke zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit u dětí správné stravovací návyky a bojovat proti dětské obezitě.


Mohlo by vás zajímat

UŽ SE TO BLÍŽÍ! UNČOVSKÝ SE UKÁŽE NA EVROPSKÉM FINÁLE PRESTIŽNÍ BOCUSE D‘OR

27.02.2024 | Tým České republiky v čele s vítězem národního kola Bocuse d´Or Dominikem Unčovským se po mnoha letech zúčastní evropského finále Bocuse d´Or. Po Turíně v roce 2018, Tallinnu v roce 2020 a Budapešti v roce 2022 se vrcholná gastronomická událost uskuteční 19. a 20. března v Trondheimu, hlavním městě norské gastronomie.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: JATERNICOVÉ PREJTY OBSAHUJÍ KOUSKY NĚČEHO OSTRÉHO

29.02.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje jaternicový prejt od výrobce MP Krásno, a. s. Senzorická analýza ve Státním veterinárním ústavu Olomouc v produktu odhalila ojedinělou přítomnost blíže neidentifikovaných drobných ostrých cizích částic, (drobný prášek připomínající písek). Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by prejt neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.

UMĚLÁ INTELIGENCE V OBCHODECH: ŽÁDNÉ PLÝTVÁNÍ I ANALÝZA CHOVÁNÍ ZÁKAZNÍKŮ

14.03.2024 | České řešení Food Save, které na základě kamerového snímání sbírá data o množství a pohybu zboží po prodejně a následně je za pomoci umělé inteligence v reálném čase vyhodnocuje, nově našlo uplatnění v celé řadě dalších oborů. Společnost Analytics Data Factory, která je autorem řešení, upravila systém i pro využití v oblastech výroby, skladování, úklidových prací nebo při analýze chování zákazníků v prodejních místech.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.