Může koronavirus přenášet zmzlina?

Může koronavirus přenášet zmzlina?

16.01.2021 Jana Čiháková

Na severu Číny odhalili koronavirus SARS-CoV-2 ve vzorcích zmrzliny. Úřady proto zabavily tisíce potenciálně kontaminovaných výrobků a lidé, kteří mohli přijít do styku s těmito produkty, jsou nyní v karanténě, napsal server Independent. Odborníci se ale domnívají, že kontaminace byla jen mimořádnou událostí a není důvod k panice.

Zmrzlinu vyrobila potravinářská firma Tianjin Daqiaodao Food Company. Společnost tento týden odeslala tři vzorky do střediska pro kontrolu nemocí města Tchien-ťin a všechny byly pozitivně testovány na koronavirus. Vyšetřovaní zatím ukázalo, že společnost vyrobila zmrzlinu ze sušeného mléka dovezeného z Nového Zélandu a sušené syrovátky z Ukrajiny.

Firma poslala do karantény a na testy 1662 zaměstnanců. Výsledky testů jsou známé zatím od 700 z nich, všechny byly negativní.

Virolog z Leedské univerzity Stephen Griffin uvedl, že incident by neměl vyvolat paniku a pravděpodobně se jednalo o lidské selhání a problém s hygienou v továrně či při výrobě. To, proč virus na odebraných vzorcích přežil, se dá podle něj vysvětlit nízkou teplotou při skladování zmrzliny a skutečností, že obsahuje tuk.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

MALÁ VELIKONOČNÍ ZÁHADA: NOSÍ BÍLÉ SLEPICE VÝHRADNĚ BÍLÁ VAJÍČKA?

19.03.2024 | Bílá vajíčka jsou v období Velikonoc horkým zbožím. Krásně na ně chytají barvy a vyjímají se jako dekorace, i když je neobarvíte. Kde se ale vlastně berou a liší se nějak od běžných hnědých?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.