Muž převážel přes 1600 litrů vína, zabavili mu ho celníci

Muž převážel přes 1600 litrů vína, zabavili mu ho celníci

02.08.2018 ČTK

Muž na Břeclavsku převážel více než 1600 litrů vína, zabavili mu ho celníci. Neměl na ně daňový doklad. Převážet zboží zatížené spotřební daní lze jen v omezeném množství, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí jihomoravských celníků Lada Temňáková.

Muže z jižní Moravy zastavili celníci nedaleko Velkých Pavlovic koncem minulého týdne. V dodávce vezl 1638 litrů tichého vína. "Ve chvíli, kdy ho zastavila hlídka celníků, muž nebyl schopen doložit jakékoliv doklady o nákupu či prodeji a ani potřebné přepravní doklady," uvedla mluvčí. Doplnila, že veškeré víno proto celníci zajistili a pravděpodobně bude rozhodnuto o jeho propadnutí.

Přeprava zboží, které je zatíženo spotřební daní, musí na území České republiky splňovat podmínky dané zákonem. Řada lidí si ale podle mluvčí neuvědomuje, že se to netýká pouze přepravy v rámci podnikání, ale i přepravy pro jejich osobní spotřebu. Jde o tabák a tabákové výrobky, lihoviny, víno, pivo a minerální oleje, které mohou být bez daňového dokladu přepravovány jen v omezeném množství. U cigaret jde o 800 kusů, dále o kilogram tabáku ke kouření, také o 110 litrů piva, o 10 litrů konečných výrobků lihovin. U vína jde o množství 90 litrů, z toho u šumivých vín o 60 litrů.

"K většímu množství je potřeba mít patřičný doklad o nákupu," uvedla mluvčí. Jinak se podle ní dotyčný vystavuje riziku postihu ve formě zajištění a propadnutí zboží a navíc ještě doměření spotřební daně. Mluvčí doplnila, že přeprava zboží zatíženého spotřební daní pro účely podnikání je ještě o něco složitější.


Mohlo by vás zajímat

POZOR NA TENTO ČESNEKOVÝ KABANOS! OBSAHOVAL NEBEZPEČNÉ LISTERIE

01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu

TAKIS: HODNĚ OSTRÝ FENOMÉN VÁLCUJE ŽÁKY ZÁKLADNÍCH I STŘEDNÍCH ŠKOL

07.12.2023 | Možná, že ani výrobci z Grupo Bimbo původně netušili, jaké šílenství odstartuje uvedení Takis – kukuřičných chipsů vybavených extra pálivou chutí, které jsou netradičně stočené do wrapu. V posledních letech jsou jejich výrobky synonymem pro raketu, která vystřelila strmě vzhůru a vzala s sebou doslova davy. Co se týče obchodního počinu, lze společnosti maximálně zatleskat, zbytek ale vyvolává značné pochyby.

ZA 5 MINUT 12: VETERINÁŘI ODHALILI TISÍCE PROŠLÝCH VÝROBKŮ NA OLOMOUCKU

20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.