Mobilní aplikace, které přijdou vhod při nakupování

Mobilní aplikace, které přijdou vhod při nakupování

19.08.2019 Jana Čiháková

Moderní technologie nám ulehčují život na každém kroku a i ve světě potravin existuje mnoho aplikací, které stojí minimálně za pozornost. Tady je náš redakční výběr, díky kterému se můžete snadněji orientovat v kvalitě výrobků, chytře ušetřit a dobře se najíst...

Jestliže nakupujete potraviny podle složení a nerozumíte jednotlivým složkám, popřípadě nedokážete určit, co se skrývá pod jednotlivými „éčky“, zkuste si stáhnout aplikace Fér potravina nebo Víš, co kupuješ? Stačí naskenovat čárový kód produktu a za pár sekund máte přehled o složení, alergenech, přítomnosti palmového oleje nebo glukózo-fruktózového sirupu.

Pokud chcete mít jistotu, že kupujete bezpečnou potravinu, která má místo v tržní síti a splňuje všechna kritéria pro uvedení, bude se vám hodit aplikace Potraviny na pranýři. Náleží ke stejnojmennému webovému portálu, který od roku 2012 informuje spotřebitele o nejakostních, falšovaných a nebezpečných potravinách zjištěných v rámci kontrol prováděných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI).

Všem, kteří mají problém nakoupit opravdu jen to, co potřebují, doporučujeme praktickou aplikaci Síťovka. Umí zjednodušit rodinný nákup, vytvořit nákupní seznam a přeposlat jej pomocí mailu nebo SMS dalším členům domácnosti. Síťovka nabízí konkrétní potraviny a upozorní na značky Klasa i Regionální potravina! Příjemným bonusem jsou tipy na to, co uvařit včetně postupu, a to přesně podle vašeho nákupního seznamu.  

Chcete-li si hlídat cenu, zaměřte se na aplikaci Kupi. Dle vašich aktuálních souřadnic dokáže vyhodnotit, jak daleko to máte do obchodu pro vybraný produkt s nejnižší cenou a dokonce pozná, jestli je akce opravdu tak výhodná, jak se na první pohled tváří – opět dle čárového kódu. Slevy ohlídá i Portmonka, aplikace, kam si můžete načíst desítky věrnostních karet, takže je už nemusíte nosit napěchované v peněžence, přesto je budete mít pořád šikovně po ruce.

Novinkou, kterou oceňujeme pro všestrannost a přesnost, je aplikace Foodgroot, díky níž si můžete zdarma změřit kvalitu potravin. Během sekundy zjistí z čárového kódu složení, výrobní postup nebo certifikát kvality – třeba cechovní normy. Foodgroot u potravin měří asi pět desítek parametrů, na každý segment pak pracuje s unikátním algoritmem. Foodgroot poskytuje i hodnocení potravin, hlavními kritérii jsou původ a důvěryhodnost a pak zdravotní rizika. Projekt je vyvíjen v souladu s programem pro klasifikaci potravin, uznávaným Organizací OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a výživovými doporučeními Světové zdravotnické organizace OSN (WHO).

Svou aplikaci má také Regionální potravina. S její pomocí snadno najdete potraviny a výrobce oceněné značkou Regionální potravina, a to včetně navigace k nejbližšímu místu prodeje. Aplikace kromě mapy oceněných výrobků obsahuje rovněž kalendář akcí s pozvánkami.

TIP: Jednotlivé řetězce nabízejí také svoje vlastní mobilní aplikace s mapou prodejen, speciální nabídkou produktů, aktuálními akčními katalogy, nákupním seznamem i novinkami, promo akcemi a důležitými informacemi. 


Mohlo by vás zajímat

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.