Mlynáři: Pečivo a výrobky z pšenice letos podraží

Mlynáři: Pečivo a výrobky z pšenice letos podraží

08.08.2018 | Pečivo a výrobky z pšenice letos podraží. Důvodem je cena pšenice, která kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám vzrostla proti květnu a červnu až o pětinu.

Uvedl to dnes v tiskové zprávě předseda představenstva Společenstva mlynářů a pekařů v ČR Jaroslav Chochole. Letošní nepříznivé počasí v průběhu vegetace obilovin má za následek snížení výnosů a celkového množství produkce, dodal.

V tuto chvíli není jasné, jak markantní zdražení bude. Mlýny zatím kupují obilí ze skladů a zemědělci dosud nezačali prodávat pšenici z nové sklizně, která bude brzy dokončena. "Evropský trh obilovin se ustálí až v průběhu následujících několika měsíců, proto není důvod k panice, že ale budeme nuceni sáhnout hlouběji do peněženky, je jisté," poznamenal Chochole.

Cena pšenice na francouzské komoditní burze MATIF (Marche a Terme International de France), jež má rozhodující vliv na vývoj cen v Evropě, překročila 214 eur za tunu (přibližně 5500 korun) a stále roste, upozornil Chochole. V květnu cena činila asi 150 eur (3750 korun).

Produkce ozimé pšenice, jež je pro mlýny a pekárny nejdůležitější, bude 4,3 milionu tun. Z hlediska domácí spotřeby by byla dostačující, část pšenice se ale vyveze a kvůli poptávce ze zahraničí se tak zvýší ceny, dodal Chochole.

Žně v ČR jsou prakticky u konce, zbývá sklidit posledních sedm procent ploch obilovin a procento řepky, uvedlo dnes ministerstvo zemědělství. Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy bude horší úroda obilovin kvůli suchu v západní Evropě, na Ukrajině i v Rusku, výkupní cena pro zemědělce by tak podle něj mohla být dobrá.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

6 květin, které se vyplatí pustit do kuchyně

15.01.2019 | Taky si nedovedete představit vaření bez svěžích bylinek? Pak popusťte fantazii ještě o kousek dál, a vyzkoušejte jedlé květy. Pokrmy jimi můžete skvěle dochutit. Víte třeba, že pampeliška dodá jídlu grády, zatímco begónie se postará o ovocnou vůni?

Máme se bát kančího a vepřového? Veterináři vydali novou varovnou zprávu

09.01.2019 | Obavy z afrického moru prasat stále ještě nevyprchaly z éteru a na stole už je další "černý puntík" v neprospěch divočáků. Veterináři potvrdili výskyt parazita svalovce u divokého prasete odloveného na Frýdlantsku, který může být i příčinou úmrtí člověka. Máme se snad začít ještě víc bát?

Opravdu je v zelenině a ovoci méně vitaminů než před lety?

15.01.2019 | Tvrdí se, že ovoce a zelenina už nejsou to, co bývaly. Obsah cenných živin prý významně poklesl, a to kvůli použití pesticidů, které mají zajistit vyšší výnos. Jenže, co když je pravda někde napůl?

Aktuální číslo

V prodeji od 31. 12.