Mlynáři: Pečivo a výrobky z pšenice letos podraží

Mlynáři: Pečivo a výrobky z pšenice letos podraží

8. 8. 2018 | Pečivo a výrobky z pšenice letos podraží. Důvodem je cena pšenice, která kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám vzrostla proti květnu a červnu až o pětinu.

Uvedl to dnes v tiskové zprávě předseda představenstva Společenstva mlynářů a pekařů v ČR Jaroslav Chochole. Letošní nepříznivé počasí v průběhu vegetace obilovin má za následek snížení výnosů a celkového množství produkce, dodal.

V tuto chvíli není jasné, jak markantní zdražení bude. Mlýny zatím kupují obilí ze skladů a zemědělci dosud nezačali prodávat pšenici z nové sklizně, která bude brzy dokončena. "Evropský trh obilovin se ustálí až v průběhu následujících několika měsíců, proto není důvod k panice, že ale budeme nuceni sáhnout hlouběji do peněženky, je jisté," poznamenal Chochole.

Cena pšenice na francouzské komoditní burze MATIF (Marche a Terme International de France), jež má rozhodující vliv na vývoj cen v Evropě, překročila 214 eur za tunu (přibližně 5500 korun) a stále roste, upozornil Chochole. V květnu cena činila asi 150 eur (3750 korun).

Produkce ozimé pšenice, jež je pro mlýny a pekárny nejdůležitější, bude 4,3 milionu tun. Z hlediska domácí spotřeby by byla dostačující, část pšenice se ale vyveze a kvůli poptávce ze zahraničí se tak zvýší ceny, dodal Chochole.

Žně v ČR jsou prakticky u konce, zbývá sklidit posledních sedm procent ploch obilovin a procento řepky, uvedlo dnes ministerstvo zemědělství. Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy bude horší úroda obilovin kvůli suchu v západní Evropě, na Ukrajině i v Rusku, výkupní cena pro zemědělce by tak podle něj mohla být dobrá.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

V ČR roste spotřeba sektů, trend by měl pokračovat

| V tuzemsku se loni prodalo podle údajů Celní správy ČR 19,3 milionu lahví tuzemských šumivých vín, meziročně šlo o šestiprocentní nárůst.

České holky voní po česneku

15. 8. 2018 | Chutě okolo světa se různí a tak si v Číně můžeme dopřát třeba okurkové chipsy, na Filipínách křupky s příchutí humra. Anglie je proslulá vším co chutná po octu a v Indonésii frčí příchuť mořské řasy. A co Češi? My si libujeme v česneku!

Vědci vyvíjejí čárový kód pro steaky, který půjde naskenovat

15. 8. 2018 | Vědci pracují na neviditelném "čárovém kódu", který bude možné nastříkat na hovězí maso. Spotřebitelé by ho naskenovali chytrým telefonem, a ujistili se tak o původu výrobku.

Aktuální číslo

v prodeji od 30.7.