Mít tak svoji pípu …

Mít tak svoji pípu …

22.02.2016 Redakce

V České republice se v dnešní době v minipivovarech vyrobí stovky hektolitrů piva světlého, tmavého, kvasnicového, nefiltrovaného, s nejrůznějšími příchutěmi, mnohdy až neuvěřitelnými. Stejně tak v menších domácích, rodinných, hospodských či hotelových zařízeních na výrobu piva. Právě díky minipovarům si může připravit svůj oblíbený druh piva téměř každý.

Minipivovary jsou jednoznačně atraktivním zpestřením lokální gastronomie a nápojového lístku. Jsou skvělým důvodem, proč hotel nebo restauraci s vlastním pivovarem navštívit, už proto, že mezi pivními tanky s vůní chmele a sladu je posezení nanejvýš příjemné.

Konzumenty piva různorodost baví
V České republice  máme  zhruba 330 minipivovarů, každý vaří pivo jiné chuti. Je lákavé ochutnávat, experimentovat a nacházet v nich zalíbení. Borůvkové, kávové, jahodové, švestkové, čokoládové nebo jakkoliv jinak ochucené pivo má své příznivce i odpůrce. Je báječné, že si můžeme vybrat a každý může svoji pivní chuť dostatečně uspokojit.
„Vše je také o lásce k řemeslu. My máme v našem pivovaru sládka, který dělal 34 let v plzeňském Prazdroji, vedl tam experimentální minipivovar a pořád se učí. Je vidět, jak svoji práci miluje, což se pozná i na pivu, které mu projde rukama,“ připomíná Robert Chládek, majitel Pivotelu MMX.

Jsou malebné, útulné a sebevědomé
Stále mluvíme o minipivovarech, které se v posledních letech staly nedílnou součástí gastronomie, moderním trendem konzumace piva.  A člověk až žasne, kde všude minipivovary v naší republice jsou a jak kreativní jsou jejich majitelé. Navazují na historii místa a není výjimkou, že minipivovar najdeme i v malé vesnici.
Ve středních Čechách je minipivovarů minimálně patnáct, například v Ujkovicích, Kounici, Zadní Třebani, ve Štiříně a také v Ctiněvsi. V tamním Podřípském rodinném pivovaru na úpatí hory Říp uvařili první pivo v květnu roku 2014. Byl to světlý ležák, který je stálicí v nabídce pivovaru. „Vaříme piva jak svrchně, tak spodně kvašená, nefiltrovaná a nepasterizovaná, jen za pomoci vody, sladu, chmele, kvasnic a lásky k pivu. Při vaření nových druhů piv spolupracujeme s několika špičkovými sládky, proto je výsledkem vynikající pivo vyvážené barvy, chutě a vůně. I díky tomu jsme získali několik ocenění, byli jsme třetí v soutěži Zlatá pivní pečeť, stejně tak v Jarní ceně českých sládků,“ vysvětluje majitel minipivovaru Aleš Lípa.

 

Celý článek najdete v novém čísle časopisu Svět potravin, které vychází 22. února!

 

 


Mohlo by vás zajímat

Chléb je opět v kurzu. Jak poznat ten nejlepší?

24.05.2018 | Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Brusel rekonstruuje a modernizuje smažírny brambůrků

25.05.2018 | V zemi, kde je kornout s hranolky králem a majonéza královnou, se může zdát zásah do tradičních belgických smažíren této pochoutky riskantní.

Tři vína z 18. století se ve Francii vydražily za šest milionů Kč

27.05.2018 | Na východě Francie se dnes vydražily tři vzácné lahve žlutého vína z oblasti Jura ročníku 1774, a to v přepočtu za více než šest milionů korun. Jedna se prodala za 107.700 eur (2,8 milionu Kč), druhá za 76.250 (dva miliony Kč) a třetí 73.200 (1,9 milionu Kč).

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.