Ministr zemědělství Miroslav Toman: Maso z polských jatek je u nás také

Ministr zemědělství Miroslav Toman: Maso z polských jatek je u nás také

01.02.2019 | Evropské země postupně zjišťují, kam všude bylo dovezeno maso z polských jatek, kde se zpracovávaly nemocné krávy. Do Česka se podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) dostalo zhruba 300 kilogramů hovězího, až 600 kilogramů hlásí Slovensko a další stovky kilogramů pak Francie nebo Portugalsko. Zasaženo je podle Evropské komise nejméně 14 zemí, unijní úřady zahájily vyšetřování.

Maso z problematických polských jatek skončilo v Česku v Praze, Varnsdorfu, Novém Bydžově a Kostelci nad Labem. Zásilka z Nového Bydžova o hmotnosti přes 100 kilogramů byla vrácena po apelu polského obchodníka zpět do Polska. Ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád uvedl, že maso nemusí být závadné, ale zpracovávalo se v závodech, kam šla i problematická zvířata. Je podle něj možné, že maso ve Varnsdorfu je už zkonzumované.

Ministr Toman řekl, že nevěří polskému systému veterinární kontroly, protože se informace od něj postupně měnily. Občany vyzval, aby se polskému hovězímu vyhýbali a dali přednost české produkci. ČR případně zavede mimořádná veterinární opatření, kterými by se omezil obchod, aby se polské hovězí maso do ČR nedostávalo, až po konzultaci s Evropskou komisí. Při případném zákazu by podle Tomana bylo třeba postupovat s ostatními evropskými státy jednotně, aby se problematické maso z Polska nedostalo na české území přes jiné unijní země.

O problému Evropany informovalo Polsko v evropském systému varování pro potraviny, inspektoři SVS vyrazili do podniků, které maso přijaly. Konzumace hovězího z nemocných krav může lidem způsobit vážné zdravotní problémy. Jde o otravy z jídla se závažným průběhem, zánět mozkových blan, zánět kostí a kloubů nebo o těžkou formu sepse. Problémem může být léčení zvířat antibiotiky, můžou tak vznikat rezistence, lidé na něj mohou být alergičtí. Čeští veterináři v tomto týdnu zesílili kontroly dováženého polského hovězího masa, kontroly jsou však stále namátkové.

Celou kauzu sledujeme. Podívejte se také na naše další články:

https://www.svet-potravin.cz/clanek/maso-z-polskych-jatek-se-na-slovensku-dostalo-do-skolnich-jidelen

https://www.svet-potravin.cz/clanek/dva-bifteky-z-nemocneho-bycka-prosim-aneb-drsna-realita-z-polskych-jatek

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Státní zemědělská a potravinářská inspekce opět stahuje nevyhovující polský výrobek

16.04.2019 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v řetězci Lidl další masné výrobky z Polska, do nichž dal výrobce méně masa, než uvedl na obale.

Polský příběh nekončí: Máme tady dalších 540 kilogramů masa se salmonelou

11.04.2019 | Do Česka se dostaly další dvě zásilky kuřecího masa z Polska se salmonelou, dohromady vážily 540 kilogramů. Část masa se snědla, část veterináři dohledali.

Europoslanci podpořili směrnici o lepší ochraně spotřebitele

18.04.2019 | Europoslanci dnes ve Štrasburku schválili směrnici, která má chránit spotřebitele před zavádějícími a nekalými praktikami zejména v online prostředí. Právní úprava se rovněž věnuje problematice dvojí kvality výrobků, ale v praxi nevede k jejímu definitivnímu zákazu, jak požadoval pozměňovací návrh. Ten schválen nebyl, což kritizuje řada českých zástupců v Evropském parlamentu (EP).