Ministr zemědělství Miroslav Toman: Maso z polských jatek je u nás také

Ministr zemědělství Miroslav Toman: Maso z polských jatek je u nás také

01.02.2019 Jana Čiháková

Evropské země postupně zjišťují, kam všude bylo dovezeno maso z polských jatek, kde se zpracovávaly nemocné krávy. Do Česka se podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) dostalo zhruba 300 kilogramů hovězího, až 600 kilogramů hlásí Slovensko a další stovky kilogramů pak Francie nebo Portugalsko. Zasaženo je podle Evropské komise nejméně 14 zemí, unijní úřady zahájily vyšetřování.

Maso z problematických polských jatek skončilo v Česku v Praze, Varnsdorfu, Novém Bydžově a Kostelci nad Labem. Zásilka z Nového Bydžova o hmotnosti přes 100 kilogramů byla vrácena po apelu polského obchodníka zpět do Polska. Ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád uvedl, že maso nemusí být závadné, ale zpracovávalo se v závodech, kam šla i problematická zvířata. Je podle něj možné, že maso ve Varnsdorfu je už zkonzumované.

Ministr Toman řekl, že nevěří polskému systému veterinární kontroly, protože se informace od něj postupně měnily. Občany vyzval, aby se polskému hovězímu vyhýbali a dali přednost české produkci. ČR případně zavede mimořádná veterinární opatření, kterými by se omezil obchod, aby se polské hovězí maso do ČR nedostávalo, až po konzultaci s Evropskou komisí. Při případném zákazu by podle Tomana bylo třeba postupovat s ostatními evropskými státy jednotně, aby se problematické maso z Polska nedostalo na české území přes jiné unijní země.

O problému Evropany informovalo Polsko v evropském systému varování pro potraviny, inspektoři SVS vyrazili do podniků, které maso přijaly. Konzumace hovězího z nemocných krav může lidem způsobit vážné zdravotní problémy. Jde o otravy z jídla se závažným průběhem, zánět mozkových blan, zánět kostí a kloubů nebo o těžkou formu sepse. Problémem může být léčení zvířat antibiotiky, můžou tak vznikat rezistence, lidé na něj mohou být alergičtí. Čeští veterináři v tomto týdnu zesílili kontroly dováženého polského hovězího masa, kontroly jsou však stále namátkové.

Celou kauzu sledujeme. Podívejte se také na naše další články:

https://www.svet-potravin.cz/clanek/maso-z-polskych-jatek-se-na-slovensku-dostalo-do-skolnich-jidelen

https://www.svet-potravin.cz/clanek/dva-bifteky-z-nemocneho-bycka-prosim-aneb-drsna-realita-z-polskych-jatek


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

POZOR NA TENTO ČESNEKOVÝ KABANOS! OBSAHOVAL NEBEZPEČNÉ LISTERIE

01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.