Ministr zemědělství Miroslav Toman: Maso z polských jatek je u nás také

Ministr zemědělství Miroslav Toman: Maso z polských jatek je u nás také

01.02.2019 | Evropské země postupně zjišťují, kam všude bylo dovezeno maso z polských jatek, kde se zpracovávaly nemocné krávy. Do Česka se podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) dostalo zhruba 300 kilogramů hovězího, až 600 kilogramů hlásí Slovensko a další stovky kilogramů pak Francie nebo Portugalsko. Zasaženo je podle Evropské komise nejméně 14 zemí, unijní úřady zahájily vyšetřování.

Maso z problematických polských jatek skončilo v Česku v Praze, Varnsdorfu, Novém Bydžově a Kostelci nad Labem. Zásilka z Nového Bydžova o hmotnosti přes 100 kilogramů byla vrácena po apelu polského obchodníka zpět do Polska. Ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád uvedl, že maso nemusí být závadné, ale zpracovávalo se v závodech, kam šla i problematická zvířata. Je podle něj možné, že maso ve Varnsdorfu je už zkonzumované.

Ministr Toman řekl, že nevěří polskému systému veterinární kontroly, protože se informace od něj postupně měnily. Občany vyzval, aby se polskému hovězímu vyhýbali a dali přednost české produkci. ČR případně zavede mimořádná veterinární opatření, kterými by se omezil obchod, aby se polské hovězí maso do ČR nedostávalo, až po konzultaci s Evropskou komisí. Při případném zákazu by podle Tomana bylo třeba postupovat s ostatními evropskými státy jednotně, aby se problematické maso z Polska nedostalo na české území přes jiné unijní země.

O problému Evropany informovalo Polsko v evropském systému varování pro potraviny, inspektoři SVS vyrazili do podniků, které maso přijaly. Konzumace hovězího z nemocných krav může lidem způsobit vážné zdravotní problémy. Jde o otravy z jídla se závažným průběhem, zánět mozkových blan, zánět kostí a kloubů nebo o těžkou formu sepse. Problémem může být léčení zvířat antibiotiky, můžou tak vznikat rezistence, lidé na něj mohou být alergičtí. Čeští veterináři v tomto týdnu zesílili kontroly dováženého polského hovězího masa, kontroly jsou však stále namátkové.

Celou kauzu sledujeme. Podívejte se také na naše další články:

https://www.svet-potravin.cz/clanek/maso-z-polskych-jatek-se-na-slovensku-dostalo-do-skolnich-jidelen

https://www.svet-potravin.cz/clanek/dva-bifteky-z-nemocneho-bycka-prosim-aneb-drsna-realita-z-polskych-jatek

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Proč podporovat domácí produkci a kupovat výrobky se značkou kvality? Tento případ mluví za všechny

19.02.2019 | Veterináři spolu s celníky odhalili v Praze 10 dodávku se 130 kilogramy neoznačených živočišných produktů, které silně zapáchaly. Šlo například o vepřové vnitřnosti, drůbež, masné výrobky, krev v plastových lahvích nebo křepelčí a kachní vejce. Přepravní prostor byl znečištěný, dodávku řídil cizinec. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. Za porušení potravinářského zákona hrozí pokuta až 50 milionů korun, většinou je však výrazně nižší

Maso nakažené salmonelou je pod kontrolou!

21.02.2019 | Dovozci musí od dnešního dne veškeré hovězí maso z Polska zkontrolovat v certifikované laboratoři.

VAROVÁNÍ MINISTRA TOMANA: V polském hovězím mase byla prokázána přítomnost salmonely

20.02.2019 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila okamžité stáhnutí z prodeje přibližně 700 kilogramů hovězího z Polska. Rozbory totiž potvrdily, že obsahuje bakterie salmonely. Vzorky byly odebrány ze skladu ve Středočeském kraji. Ministerstvo zemědělství vyhlašuje mimořádná veterinární opatření: veškeré hovězí z Polska musí být před uvedením na trh vyšetřeno, zda je zdravotně nezávadné.

Únorové číslo CZ TEST je právě v prodeji

O potravinách koluje mnoho mýtů a polopravd. V únorovém čísle Vám proto nabídneme trochu jiný pohled na věc a některé z nich uvedeme na správnou míru.