Minipivovary táhnou: Každý týden vznikne jeden nový

Minipivovary táhnou: Každý týden vznikne jeden nový

14.03.2019 | V příštích deseti letech vznikne každý týden jeden nový minipivovar. Už nyní jich je 440.

Podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráňe si v příštím desetiletí milovníci zlatého moku přijdou skutečně na své. Malé pivovary čeká raktetový vzestup. Zájem dokládá i Libor Kult z pražské restaurace Kulový blesk, který letos se společníkem z restaurace Zlý časy začal stavět v Praze 8 nový pivovar Bad Flash.

"Začínáme to stavět, nejsem si jistý, jestli to bude hotové do konce roku, spíše napřesrok," řekl ČTK Kult. Finální roční kapacita by měla být 3000 hektolitrů. Nyní se Bad Flash vaří v pražském kunratickém pivovaru. Podle Kulta je zájem o svrchně kvašená piva v ČR stále ještě na startovní čáře, někteří lidé se ale vrací k ležáku. Jenom v Praze je podle něj nyní již 50 minipivovarů.

Kdo letos získá jarní cenu sládků?

Svaz nyní chystá 13. ročník Jarní ceny českých sládků, což je podle něj největší a nejreprezentativnější soutěž piv z minipivovarů v Evropě. Od pátku do soboty se v ní v Pivovarském dvoře na Zvíkově utká 151 pivovarů s 651 vzorky piv v 15 kategoriích. "Do soutěže je letos přihlášeno opět více vzorků. Letos jich je asi o 40 více než loni," dodal Michal Voldřich ze zvíkovského dvora. Piva bude hodnotit 80 degustátorů.

Minipivovar může ročně vyrobit maximálně 10 000 hektolitrů piva, přičemž na toto množství se vztahuje nejnižší spotřební daň. Pokud by vyrobil více, již o minipivovar nepůjde.

Předloni po pěti letech růstu celkový výstav českých pivovarů meziročně klesl o 0,7 procenta na 20,32 milionu hektolitrů kvůli poklesu výroby pro domácí trh. Prodeje v Česku se snížily o 2,1 procenta na 16,04 milionu hektolitrů. Export se naopak zvýšil o 4,5 procenta.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

I rohlík se musí umět vybrat. Víte, podle čeho?

17.05.2019 | Rohlíky kupuje většina z n ás takřka denně. Umíte ale vybrat ty dobré? Upozorní na ně barva, vůně, ale i značky kvality!

Podporovat uzeniny z dovozu? Není proč

21.05.2019 | Uzeniny obecně nemají zrovna pověst, kterou byste si dali do rámečku. Dát si párek, opéct špekáček nebo zavařit na knedlíky s uzeným k Čechům ale patří. Tyto výrobky se nikdy nezařadí mezi potraviny, které by se doporučovali ke každodenní konzumaci, na druhou stranu jsou mezi nimi obrovské kvalitativní rozdíly, tak proč si raději nepřiplatit za garantovanou kvalitu, kterou najdete i pod českou vlajkou?

Poctivý farmář vs nepoctivý překupník: Umíte je poznat?

20.05.2019 | Obliba farmářských trhů raketově stoupá. Ne každý prodejce ale nabízí svoje výpěstky. Bohužel není ojedinělé, že potraviny nemají prokázaný původ a mohly být klidně pořízeny v supermarketu jen pár kroků od trhu. Poznáte, kdy kupujete jen o něco dražšího zajíce v pytli?

Porce květnového čtení míří do sítě!

V prodeji již od 30. 4.