Merlot z vinařství Chateau Valtice převezl  zlato z mistrovství světa

Merlot z vinařství Chateau Valtice převezl zlato z mistrovství světa

23.09.2020 Jana Čiháková

Prestižní Mistrovství světa vín z odrůdy Merlot a kupáží s minimálním množstvím 50 % zná  vítěze. Moravská vína na této mezinárodní vinařské soutěži získala hned 3 medaile.

Jednu z mála zlatých medailí a zároveň jedinou pro Českou republiku si ze Švýcarska odvezla společnost CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice za svůj Merlot 2017 výběr z hroznů, barrique Premium Collection.  Úspěch doplnili stříbrnou medailí Štěpán Maňák za svůj Merlot 2018 oak aged a Vinařství Glosovi za Merlot 2017 výběr z hroznů.

„Za vína odrůdy Merlot jsme získali již několik ocenění. Mezi největší bezesporu patří vůbec první šampion červených vín v rámci Salonu vín ČR a nedávný obrovský úspěch, šampion kategorie Merlotů na mezinárodní soutěži v USA. Druhé tak významné světové ocenění valtického Merlotu pro naše vinařství v letošním roce už však není náhoda, ale znamená to, že to děláme dobře. Jsem opravdu moc šťastný,“ okomentoval úspěch David Šťastný, ředitel CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice a dodal: „Již několik let rádi boříme mýty o tom, že na Moravě nejdou vyrobit světová červená vína. A právě anonymní degustační soutěže ve světě a za účasti zahraničních hodnotitelů jsou jednoznačným důkazem o tom, že velká vína, a i ta červená my moravští vinaři prostě umíme.“

Mistrovství světa této odrůdy se letos zúčastnilo 241 vinařství ze šestnácti zemí světa. Počet vzorků byl rekordní, s 511 víny byl dosavadní rekord překonám o jedenáct procent. Českou republiku v mezinárodní porotě zastupoval pan Miroslav Majer ze společnosti DAVINUS, který byl letos navíc součástí super jury Gran Maestro du Merlot. U kulatého stolu s ním zasedla například italská ikona, známý kritik a autor publikací Yearbook Best Italian Wines, pan Luca Maroni, který byl zároveň prezidentem soutěže. Pro zlatou medaili bylo třeba dosáhnout na 89 bodů, o to je tento úspěch červeného moravského vína větší.

Stejně jako každý ročník i letos byly součástí hodnocení patronáty Mezinárodní organizace pro vinnou révu a víno OIV se sídlem v Paříži a Mezinárodní unie enologů UIOE. Hodnocení Mondial du Merlot je i součástí vinařského hodnotícího grandslamu, organizace VINOFED, která sdružuje právě jen ta nejprestižnější světová klání.

 


Mohlo by vás zajímat

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.