Méně solí a méně cukrů. Privátky z Lidl budou zdravější!

Méně solí a méně cukrů. Privátky z Lidl budou zdravější!

14.05.2019 | Lidl ČR chce u privátních značek snížit obsah přidaných solí a cukru proti roku 2015 do roku 2025 o pětinu.

Privátní značky tvoří 83 procent sortimentu, uvedl dnes na tiskové konferenci jednatel firmy Michal Farník. Některé produkty by se tak mohly podle Farníka prodražit, protože cukr je levnější než například ovocná složka jogurtu. "Budeme to řešit individuálně, nedá se to říct paušálně, že snížím nebo zvýším ceny," dodal.

U jogurtů se například firma bude snažit mít maximálně deset gramů přidaných cukrů na 100 gramů produktu. Podle Farníka se nyní prodávají privátní jogurty s 11 gramy cukru na 100 gramů, loni to bylo 12,8 gramu cukru na 100 gramů hmoty.

Například obsah přidaného cukru v nealkoholických výrobcích by měl být v roce 2025 maximálně osm gramů na 100 ml. Přidanou sůl se bude firma snažit snižovat v pečivu, polévkách, uzeninách, hotových jídlech, pizzách nebo ve slaném pečivu.

Diskont měl loni v Česku 243 prodejen a zaměstnával 6267 pracovníků. Řetězec patří mezi největší tuzemské obchodníky spolu s firmami Tesco, Kaufland, Ahold a Penny Market. Lidl s Kauflandem patří do německé maloobchodní skupiny Schwarz.

Lidl v ČR vykázal ve finančním roce 2017/2018 rekordní zisk před zdaněním 5,1 miliardy korun, meziročně o 27 procent víc. Díky růstu tržeb o pětinu na 52,3 miliardy řetězec poskočil ze čtvrtého na druhé místo žebříčku největších tuzemských obchodníků, za Kaufland.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Poctivý farmář vs nepoctivý překupník: Umíte je poznat?

20.05.2019 | Obliba farmářských trhů raketově stoupá. Ne každý prodejce ale nabízí svoje výpěstky. Bohužel není ojedinělé, že potraviny nemají prokázaný původ a mohly být klidně pořízeny v supermarketu jen pár kroků od trhu. Poznáte, kdy kupujete jen o něco dražšího zajíce v pytli?

Podporovat uzeniny z dovozu? Není proč

21.05.2019 | Uzeniny obecně nemají zrovna pověst, kterou byste si dali do rámečku. Dát si párek, opéct špekáček nebo zavařit na knedlíky s uzeným k Čechům ale patří. Tyto výrobky se nikdy nezařadí mezi potraviny, které by se doporučovali ke každodenní konzumaci, na druhou stranu jsou mezi nimi obrovské kvalitativní rozdíly, tak proč si raději nepřiplatit za garantovanou kvalitu, kterou najdete i pod českou vlajkou?

Méně polského masa na talíři: Dovoz významně klesl

16.05.2019 | Dovoz hovězího masa z Polska do Česka klesl meziročně za únor, březen a duben z 3492 tun na necelé 2000. Jde o důsledek únorové kauzy, kdy se v Polsku porážely nemocné krávy.

Porce květnového čtení míří do sítě!

V prodeji již od 30. 4.