Méně solí a méně cukrů. Privátky z Lidl budou zdravější!

Méně solí a méně cukrů. Privátky z Lidl budou zdravější!

14.05.2019 | Lidl ČR chce u privátních značek snížit obsah přidaných solí a cukru proti roku 2015 do roku 2025 o pětinu.

Privátní značky tvoří 83 procent sortimentu, uvedl dnes na tiskové konferenci jednatel firmy Michal Farník. Některé produkty by se tak mohly podle Farníka prodražit, protože cukr je levnější než například ovocná složka jogurtu. "Budeme to řešit individuálně, nedá se to říct paušálně, že snížím nebo zvýším ceny," dodal.

U jogurtů se například firma bude snažit mít maximálně deset gramů přidaných cukrů na 100 gramů produktu. Podle Farníka se nyní prodávají privátní jogurty s 11 gramy cukru na 100 gramů, loni to bylo 12,8 gramu cukru na 100 gramů hmoty.

Například obsah přidaného cukru v nealkoholických výrobcích by měl být v roce 2025 maximálně osm gramů na 100 ml. Přidanou sůl se bude firma snažit snižovat v pečivu, polévkách, uzeninách, hotových jídlech, pizzách nebo ve slaném pečivu.

Diskont měl loni v Česku 243 prodejen a zaměstnával 6267 pracovníků. Řetězec patří mezi největší tuzemské obchodníky spolu s firmami Tesco, Kaufland, Ahold a Penny Market. Lidl s Kauflandem patří do německé maloobchodní skupiny Schwarz.

Lidl v ČR vykázal ve finančním roce 2017/2018 rekordní zisk před zdaněním 5,1 miliardy korun, meziročně o 27 procent víc. Díky růstu tržeb o pětinu na 52,3 miliardy řetězec poskočil ze čtvrtého na druhé místo žebříčku největších tuzemských obchodníků, za Kaufland.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Kolik malin je skutečně v malinovkách?

26.05.2020 | Točená malinová limonáda z obliby nikdy nevyjde. Že má v našich srdcích ještě místo potvrdil i její velký „comeback“ zhruba před pěti lety, kdy se osvěžující nápoj, který spolehlivě zabarví jazyk, opět dostal do nabídky restaurací a stánků. Nostalgie zákazníků z malinovky udělala takřka přes noc hit. Stala se dokonce jedním z nejvíce objednávaných nápojů a dostala do závěsu i klasickou nabídku syceného nealka.

Proměny jídelních lístků: Proč už v nich nenajdete Hraběnčino tajemství ani Pytlákův měšec?

26.05.2020 | Čtením jídelního lístku strávíme podle výzkumů 109 vteřin. Tedy dnes. Ještě nedávno byly ale menu tlustší než Shakespearovo romány a občas je připomínaly i svým obsahem. Od Romeova překvapení, Hraběnčiných prsíček, případně Pytlákova měšce jsme se ale naštěstí již dokázali posunout až k překvapivému minimalismu, a tak jsme se opět přirozeně vrátili k trendu, který byl žádoucí už v 18. století.

Jak jogurt dobyl svět a proč znali Radlickou mlékárnu hned ve 14ti zemích?

22.05.2020 | Každý už dnes ví, že jogurty by měly být jedním ze základních pilířů zdravého jídelníčku už jen protože obsahují hodné bakterie, které revitalizují střevní mikroflóru, harmonizují zažívání a podporují imunitní systém. Ještě dávno před tím, než se však živými kulturami začali zabývat vědci, je používal k léčbě zažívacích obtíží i felčar tureckého sultána a říká se, že kozím jogurtem vyléčil i krále Františka I.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Červnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont