Méně cukrů, méně soli: Už je nejvyšší čas přejít ke zdravějšímu životnímu stylu

Méně cukrů, méně soli: Už je nejvyšší čas přejít ke zdravějšímu životnímu stylu

20.09.2019 Jana Čiháková

Snižování cukrů nebo soli v potravinách je v dnešní době nutnost. Povaha typického českého spotřebitele se změnila. Máme málo pohybu, většinou vykonáváme sedavé zaměstnání a přibylo i civilizačních onemocnění. O pozitivní inovací by se pak měli snažit nejen výrobci potravin, zlepšení by měslo nastat i v řadě domácností a restaurací.

V současnosti je podle vedoucího ústavu konzervace potravin z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Aleše Rajchla tlak na producenty potravin, aby se o zlepšení potravin pokoušeli. Potýkají se ale s řadou problémů. U snižování cukrů nebo soli například dochází ke zkrácení doby trvanlivosti výrobku, jelikož tyto složky působí jako konzervanty.

Například řetězec Lidl, který je podle zástupkyně Českého mlékárenského svazu Jany Ovčáčkové spíše jednou z prvních tržních vlaštovek, žádá producenty mléčných výrobků, aby obsah cukrů snižovali. U svých privátních značek, které tvoří 83 procent sortimentu, chce snížit obsah přidané soli a cukrů proti roku 2015 do roku 2025 o pětinu. U jogurtů se například firma bude snažit mít maximálně deset gramů přidaných cukrů na 100 gramů produktu. Podle firmy se nyní prodávají privátní jogurty s 11 gramy cukru na 100 gramů, loni to bylo 12,8 gramu cukru na 100 gramů hmoty.

Podle Ovčáčkové je třeba si uvědomit, že ještě před několika lety bylo běžné, že v jogurtech bylo kolem celkově 15 až 16 gramů cukrů na 100 gramů hmoty, v současnosti po zásazích výrobců jde podle ní většinou o 12 až 13 gramů. Mléčný cukr představuje asi jen třetinu z tohoto čísla. Čím více je pak v jogurtu ovocné složky, která přináší sice částečně sladkou, ale i kyselou chuť, o to více je pak třeba ho pro spotřebitele doplnit cukrem, aby si na něj nebyl příliš kyselý a kupoval si jej.

I výrobci se snaží

Na snižování obsahu cukrů a soli v potravinách "dohlíží" i Potravinářská komora ČR. Její zástupci  pak oceňují i nejlepší inovace. Ve snaze o zlepšování výživových hodnot v prodávaných potravinách uděluje ocenění Reformulace roku. Tu může letos nosit Ovesná kaše pro děti s vápníkem bez lepku od Semix Pluso, máslový mazanec od Zeelandie, ochucené kakaové Orion Granko od Nestlé, Špekáčky Extra 1978 od řeznictví H+H a tyčinka s ořechy a proteinem bez přidaného cukru od Emco. 

I my musíme zabrat

Situace si žádá o zlepšení i v řadě restaurací i domácnotí. Podle Aleše Raichla se velkých prohřešků dopouštějí pracovníci v gastronomii, když například přesolí polévku, kterou následně jedí i děti. Nepříliš uspokojivé je i složení dětského menu, ve kterém převládají zejména smažená jídla, často připravovaná ve fritéze.

Ani většina českých domácností nemá otázku snižování používání cukrů a soli ještě pevně v rukou. Je sice pravda, že typická česká kuchyně s řádnou dávkou soli nebo cukrů počítá, s ohledem na své zdraví bychom ale měli upřednostňovat ochucování bylinkami v případě slaných pokrmů, ovocem či přírodními sladidly pak v případě sladkých a obecně bychom se skladbou svého jídelníčku měli přiblížit Středomoří. 


Mohlo by vás zajímat

„Langošův" langoš v rámci Dobrojídla v restauraci Červený Jelen pomůže Hospici svatého Lazara

26.02.2024 | Prvním letošním „dobroexternistou“ v restauraci Červený Jelen je Jiří Langmajer. Oblíbený herec v rámci originálního charitativního projektu Dobrojídlo společně s Markem Fichtnerem, executive chefem Červeného Jelena, připravil delikátní chod.

PEKELNÝ KOUŘ POD DEZERTEM I DRINK JAKO ZÁKUSEK: MOLEKULÁRNÍ KUCHYNĚ JE NA VRCHOLU

04.02.2024 | Dnešní doba klade na šéfkuchaře obrovské nároky. Konkurence je veliká, tudíž musejí přicházet stále s něčím novým, aby uspokojili náročnou klientelu. Nejsou to ale jen neobvyklé ingredience a jejich kombinace, ale také originální prezentace, které hosty nejen dobře nakrmí, ale zprostředkují jim i extra zážitek.

SVÍTÁ NADĚJE PRO MALÉ BEZLEPKÁŘE: POVINNOST ŠKOL ZAJISTIT STRAVU VISÍ VE VZDUCHU

07.02.2024 | Stát chce uložit školám povinnost zajistit stravu pro celiaky a lidi s dalšími léčebnými dietami. Připravuje aktualizaci takzvaného spotřebního koše, jenž stanovuje výživové požadavky na jídla ve školních jídelnách. Na dnešní tiskové konferenci k metodice, jak je možné dětem dietní stravu zajistit, to řekla ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.