Mendelova univerzita v kampani bojuje proti plýtvání potravinami

Mendelova univerzita v kampani bojuje proti plýtvání potravinami

13.12.2018 ČTK

Mendelova univerzita v Brně zjistila, že studenti v její menze vyhodí až pětinu jídla, což je 93 kilogramů za den. Škola proto zahájila informační kampaň, která má zmírnit plýtvání potravinami.

Kampaň využívá letáky i sociální sítě. Výzkum a kampaň chce univerzita rozšířit do celé ČR i mimo oblast hromadného stravování.

Situaci v menze Mendelovy univerzity autoři výzkumu sledovali v říjnu. "Na začátku semestru a ve zkouškovém období je návštěvnost menzy nižší. Chtěli jsme měsíc, který není v tomto smyslu sezonní," řekla vedoucí Ústavu marketingu a obchodu Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity Lea Kubíčková.

Změnu chování studentů měla následně zajistit informační kampaň, kterou tvořily letáky přímo v menze a příspěvky na sociálních sítích univerzity. "První den měla kampaň na studenty výrazný efekt. Ten ale postupně mizí. Momentálně je množství vyhazovaného jídla menší průměrně pouze o jeden kilogram," řekla Kubíčková. Univerzita prostřednictvím plakátů studenty vybízela například k tomu, aby si sami říkali o menší porce.

Vedoucí oddělení public relations provozně ekonomické fakulty Hana Urbánková nepříliš velký úspěch kampaně připisuje informační přehlceností takzvané generace Y. "Pokud bychom chtěli, aby letáková kampaň na mileniály fungovala dlouhodobě, museli bychom plakáty obměňovat každé tři dny," řekla Urbánková.

Jedna ze studentek Magdalena Šimková letákovou kampaň výrazněji nezaznamenala. "Plakátů jsem si moc nevšímala. Osobně se snažím jídlo dojídat a vybírat si to, co opravdu sním. Ale kampaň se mi líbí. Už jsem byla na jedné přednášce naší školy na toto téma," řekla Šimková.

Na sociálních sítích měla kampaň i negativní odezvu. Studenti pod příspěvek na oficiálních stránkách Mendelovy univerzity přidávali fotky jídel z menzy, které podle svých komentářů museli vyhodit. "Sním hodně, ale dnešní řízek, co vypadá jako řízek, ale o řízku se bavit nemůžeme, opravdu nesním. Teď co s tím, abych to nevyhazoval," napsal v komentáři jeden z komentujících studentů Tomáš Krajíček.

Univerzita má ale z dotazníkových průzkumů mezi studenty na menzu spíše kladné reference. "Určitě se vyskytují výkyvy v podobě přesolené rýže. Nestává se to ale často. Celou věc řešil studentský senát a na zlepšení spolupracoval přímo s menzou," řekla Kubíčková.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.