Medvědí česnek: Poznáte jej od jedovatých konvalinek nebo ocúnu?

Medvědí česnek: Poznáte jej od jedovatých konvalinek nebo ocúnu?

15.08.2019 Jana Čiháková

Říká se, že medvědí česnek je to první, co medvědi požírají po dlouhém zimním spánku. Jednak aby si vydesinfikovali tělo a pak, aby přiměli imunitní systém k maximálnímu výkonu. Konzumace česneku medvědího je ze stejných důvodů přínosná i pro nás – tedy za předpokladu, že si jej nepopletete s ocúnem jesenním.

Medvědí česnek vám opravdu může dodat přímo medvědí sílu. Přínosný je zejména svým vysokým obsahem vitamínu C a antibiotickými účinky. Obsahuje i účinnou silici se sirnými složkami, čpavkem, glykosidy, allicinem a éterickými oleji, fytoncidy a hořčiny. V lidovém léčitelství se medvědí česnek odpradávna používal na pročištění trávení, ledvin a močového měchýře. Účinný je i v boji s vysokým krevním tlakem a blahodárně působí na funkci srdce. Ovšem, pozor na záměnu s jinými áronovitými bylinami, které jsou jedovaté.

Ocún, česnek nebo konvalinky?

Loni na Zlínsku došlo k několika případům záměny medvědího česneku za jedovatý ocún jesenní. Následky intoxikace se projevily během několika hodin po požití, a to silným průjmem a zvracením. „Sběrači“ byli umístěni na jednotku intenzivní péče Krajské nemocnice T. Bati, kde zůstali v péči lékařů tři dny. Otrava se naštěstí obešla bez vážných následků, ale požití ocúnu jesenního může být i smrtelné.

Zrádné je, že všechny áronovité rostliny mají dlouhé, zelené listy s podlouhlou žilnatinou. Rozeznat od sebe mladé listy medvědího česneku a čerstvě rašící ocún či jedovaté konvalinky vyžaduje notnou dávku pozornosti. Základní ukazatel, který nás spolehlivě ochrání od fatálního omylu, je vůně. Medvědí česnek prozradí výrazné a typické aroma. Další užitečná rada je prohlédnout si způsob růstu listů. Medvědí česnek vyrůstá samostatně přímo ze země. Poslední rozdíly najdeme v květu, česnek má kulovitý květ, který (stejně jako listy) voní po česneku.

Až vyrazíte na „lov“

Česnek si pořádně prohlédněte, i pokud pro něj budete vyrážet na farmářské trhy, jde o poměrně výnosnou komoditu. Sběrači prodávají kilo i za osm set korun. Nejjistější je vsadit na nákup v tržní síti – větší řetězce mají medvědí česnek v nabídce celou sezonu. Pěstuje se v celé střední a západní Evropě, v menší míře potom v Británii, na jihu Španělska, severním Balkáně a na východě Ruska. Narazit můžete i na ten český. Úrodnou půdou je přírodní rezervace Pístecký les u Budyně nad Ohří, část Krušných hor nebo velká oblast na Jižní Moravě. V současné době nepatří na seznam chráněných rostlin, ale najdete ho na tzv. červeném listu, sem patří všechny rostliny, které jsou ohrožené a zasluhují zvláštní pozornost. V přírodě si tedy můžete utrhnout několik lístků, ale musíte dát pozor, aby zásahem neutrpělo stanoviště a neponičili jste cibulky, ze kterých rostlina vyrůstá.

Doma je doma

Pokud se nechcete spoléhávat na venkovní sběr, je samozřejmě možné vypěstovat si medvědí česnek doma na zahradě, případně v květináči na balkóně. Pokud chcete během několika let vytvořit krásný, hustý koberec listů, který navíc v květnu ozdobí záplava bílých květů, vyberte polostinné místo pod stromy, ideálně na severní straně, a dopřejte rostlině dostatečnou vlhkost. Pěstovat se dá z cibulek i ze semen. Obojí zasazujte do země na podzim, vždy několik semen nebo cibulek do jednoho místa.

V kuchyni jej využijete všude tam, kde používáte česnek klasický – přidejte jej do marinád, zálivek na saláty i do polévek. Vynikající je i pesto. Pokud vás ale více zajímají ozdravné účinky než kulinářská hodnota, je pro vás ideální volbou příprava tinktury. Na výrobu budete potřebovat láhev vodky nebo jiného silnějšího alkoholu a čerstvé listy medvědího česneku. Ty nasekáte na drobné kousky a přidáte do alkoholu. Láhev uložíte blízko zdroji tepla nebo na slunce a počkáte zhruba 14 dní. Díky teplu se uvolní všechny zdraví prospěšné látky. Užívá se pak 10 kapek denně. Jako u všech bylinek jsou nejlepší pro přípravu tinktury mladé, čerstvě vyrašené listy. Díky tomu se ale doba zkracuje na pouhé dva měsíce v roce. Pokud se vám podaří vypěstovat větší množství, než zvládnete zkonzumovat, je ideální volbou medvědí česnek zamrazit nebo naložit do oleje na později.

Zdánlivá novinka

Medvědí česnek zažívá boom – o tom žádná. Podle archeologických nálezů jej ale pěstovali již staří Slované okolo svých hradišť. Už v té době tušili, že jde o přínosnou bylinu. Traduje se, že medvědi po zimním spánku urazili klidně několik desítek kilometrů, aby se česneku napásli a vyčistili si žaludek od parazitů a plísní. Česnek se záměrně podával i dobytku, vůně a chuť se totiž přenesla do masa i mléka.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.