Medúza jako ideální potravina, dáte si?

Medúza jako ideální potravina, dáte si?

23.10.2020 Jana Čiháková

V reakci na studii, podle níž je po celém světě legálně loveno přes 90 ohrožených druhů ryb, australští vědci navrhli, aby se lidé v zájmu udržitelnějšího rybolovu přeorientovali na medúzy, píše server BBC. Australská mořská bioložka a autorka knih o medúzách Lisa-ann Gershwinová vysvětlila, proč může medúza představovat ideální jídlo.

Přestože na skus připomíná chrupavku, někteří lidé to vyhledávají, a medúzy dokonce v mnoha kuchyních představují lahůdku, tvrdí bioložka.

Podle Gershwinové vyhovují medúzy představám o udržitelné stravě v tom smyslu, že se rozmnožují pučením, a jsou tak v podstatě klony dalších medúz. Bioložka konzumaci žahavců dokonce přirovnává k jedení jablek. I když očešeme celou jabloň, bude dál plodit jablka a ta budou geneticky identická. Pokud tedy při rybolovu ochudíme ekosystém o několik jedinců medúz, jejich genetická identita v něm přetrvá.

V Austrálii se vyskytuje několik jedlých druhů medúz jako například kořenoústka korálová, jejíž populace je neuvěřitelně početná, říká Gershwinová. Bioložka upřesňuje, že kořenoústky se již loví a vyvážejí do zahraničí a jde přitom o velmi lukrativní byznys.

Medúzy navíc představují skvělé dietní jídlo. Na porci o 100 gramech připadá 42 kalorií, což je podobný poměr jako u ledového salátu, medúzy ale navíc obsahují i bílkoviny. Medúza nemá sama o sobě chuť, tu vytváří omáčka či dip, s nímž se servíruje. Její konzistence podle Gerwhwinové připomíná něco mezi okurkou a gumičkou do vlasů, protože je křupavá a tuhá zároveň.

Vědkyně ale zároveň podtrhuje, že bychom se měli v první řadě zaměřit na příčiny toho, proč ubývá rybích populací. Lidstvo podle ní loví příliš mnoho ryb, což "vylovení pár medúz" nevyřeší.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.