Med - poradna

Med - poradna

09.04.2015 | Jak se mám orientovat při nákupu medu?

"Ve stánku u silnice jde o prodej tzv. z druhé ruky. Tedy neznáme zpracovatele medu, nevíme nic o hygienických podmínkách, v jakých se nachází jeho provoz." upozorňuje včelař Václav Kratochvíl. "Dále musíme předpokládat, že prodávající cenu navýšil o svou marži. Za sebe pak nemohu doporučit ani nákup medu v supermarketu, kdy se často musíme spokojit s informací „Vyrobeno v zemích EU“. Ideální je nákup u poctivého včelaře ze dvora, ve specializovaných včelařských obchodech, zpravidla rodinných firmách, případně na farmářských trzích. Pokud je zpracovatel medu přímo prodejce, jde o jeho prezentaci a neměl by si dovolit negativní reklamu v podobě nežádoucí manipulace s medem."

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Aby oku lahodily: Kde se bere krásná barva potravin?

31.10.2019 | Barva potraviny v lidské mysli ovlivňuje také její chuť, a proto není divu, že barviva patří mezi nejpoužívanější přídatné látky v potravinářském průmyslu. Přidávala se do potravin již ve starověku, aby se prodloužila trvanlivost a zlepšily se senzorické vlastnosti. Tenkrát se nic moc neřešilo a tak se barvilo i výbušnými látkami. Dnes jsou barviva přísně regulována a musejí být uvedena na obalu.

Jen podle chuti to nestačí: Jak na výběr kysaných mléčných výrobků?

23.10.2019 | Většina spotřebitelů si vybírá kysané mléčné výrobky podle jejich senzorických vlastností, tedy podle toho jak jim chutnají. To ale nestačí. Jak uvádí prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., (VŠCHT, Společnost pro výživu), kysané mléčné výrobky bychom si měli vybírat i podle toho jaké živiny a v jakém množství obsahují.

Na vánoční cukroví jedině máslo s 80 % tuku, říká majitel pekárny

08.11.2019 | Odpovídá Jan Zeman, ředitel a majitel Biopekárny Zemanka

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Prosincové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont