Máte zásoby jablečného moštu? Využijte ho v receptech!

Máte zásoby jablečného moštu? Využijte ho v receptech!

08.10.2017 | Napadlo vás někdy využít v kuchyni mošt a zpestřit si tímto lahodným mokem některé pokrmy?

Pokud ne, nastal čas na drobné experimenty. Jenom nezapomínejte, že základem každého chutného a zdravého jídla jsou kvalitní ingredience. Ty poznáte mj. podle značek kvality nacházející se na jejich obalech. Nejznámější z nich je např. Klasa, Regionální potravina nebo třeba tzv. biozebra. Dobrou chuť!

 

TRHANÉ VEPŘOVÉ MASO PEČENÉ V MOŠTU

(20 min. + 4 hod. pečení)

Hledáte recept na oběd, kterým své hosty okouzlíte, ale zároveň nestrávíte hodiny v kuchyni? Pak je trhané vepřové ideální – upeče se v podstatě samo. Nejlépe chutná s kyselou okurkou a opečeným pečivem, třeba hamburgerovou bulkou.

Ingredience – 6 porcí:

·         800 g vepřové plece

·         250 ml jablečného moštu

·         2 stroužky česneku

·         1 menší cibule

·         5 lžiček mleté uzené papriky

·         pálivá paprika podle vlastní chuti

·         půl, pepř

Postup:

1.       Vepřové maso dostatečně osolte, opepřete a ochuťte uzenou i pálivou paprikou. Pokud má maso vyšší tukovou vrstvu, několikrát ji nařízněte.

2.       Vložte maso do pekáče, který lze přiklopit, a podlijte moštem.

3.       Do pekáče přidejte oloupané a rozdrcené stroužky česneku a nasekanou cibuli.

4.       Pekáč přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 200 °C.  Pečte 30 min. a poté snižte teplotu na 150 °C.

5.       Pečte ještě 4 hodiny, nebo dokud se maso nebude rozpadat. V průběhu pečení maso občas přelijte moštem.

6.       Hotové maso vyjměte a vidličkou natrhejte na vlákna.

7.       Šťávu s česnekem a cibulí zredukujte, pokud to bude potřeba, a vmíchejte do masa.

 

MOŠTOVÁ BÁBOVKA

(20 min. + 40 min. pečení)

Věděli jste, že do bábovky můžete místo mléka nebo smetany použít jablečný mošt? Spolu se skořicí a strouhaným jablkem tvoří neodolatelnou podzimní kombinaci.

Ingredience – 12 porcí:

·         300 g polohrubé mouky

·         250 ml moštu

·         strouhaná kůra z 1 citronu

·         1 jablko

·         1 lžička skořice

·         3 vejce

·         100 g másla

·         1 kypřicí prášek do pečiva

·         100 g cukru krupice

·         1 vanilkový cukr

Postup:

1.       Formu na bábovku vymažte a vysypte hrubou moukou.

2.       V míse smíchejte mouku, citronovou kůru, skořici, cukr, vanilkový cukr
a jablko nastrouhané na hrubém struhadle.

3.       V druhé nádobě vyšlehejte vejce a vmíchejte k nim mošt a rozpuštěné máslo.

4.       Spojte obě části a vypracujte z nich hladké těsto. To vlijte do formy a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut, nebo dokud bábovka není hotová. To můžete vyzkoušet pomocí špejle.

 

SVAŘENÝ JABLEČNÝ MOŠT

(10 min.)

Recept na to, jak se zahřát uprostřed chladného týdne, je jednoduchý a navíc může být i docela zdravý. Svařte jablečný mošt s voňavým kořením a zázvorem! A pokud byste raději sáhli po něčem ostřejším, do verze pro dospělé můžete přidat kapku rumu.

 

Ingredience – 4 porce:

·         800 ml jablečného moštu

·         1 celá skořice

·         4 hřebíčky

·         2 cm čerstvého zázvoru

·         2 sáčky černého čaje

·         citron a jablko na podávání

Postup:

1.       Mošt nalijte do hrnce a přidejte skořici a hřebíček.

2.       Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Přidejte ho do moštu.

3.       Mošt přiveďte k varu a nechte 2 minuty vařit. Poté odstavte.

4.       Do moštu ponořte sáčky čaje a nechte asi 3 minuty louhovat. Poté je vyjměte a mošt sceďte.

5.       Svařený mošt rozdělte do 4 hrnků a podávejte s citronem a kouskem čerstvého jablka.

   

 

OVESNÁ KAŠE S JABLEČNÝM MOŠTEM

10 min.

Ovesná kaše, to je snídaňová klasika. My pro vás máme veganskou verzi s jablečným moštem, rozinkami, švestkami a křupavými plátky mandlí. Je hotová do deseti minut!

Ingredience – 1 porce:

·         60 g ovesných vloček

·         350 ml jablečného moštu

·         špetka mleté skořice

·         hrst rozinek

·         hrst plátků mandlí

·         švestky nebo jiné ovoce podle vlastní chuti

Postup:

1.       V hrnci smíchejte ovesné vločky s jablečným moštem.

2.       Na mírném stupni přiveďte směs k varu a za občasného míchání vařte asi 5 minut, nebo do změknutí vloček. Poté odstavte a nechte chvíli odpočinout.

3.       Do kaše vmíchejte skořici a nandejte ji na talíř nebo do misky.

4.       Porci dozdobte mandlemi, rozinkami a čerstvým ovocem.

Zdroj fotografií: Akademiekvality.cz

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Jarní saláty, které dodají vitamíny (ingredience hledejte na nedaleké louce)

28.05.2019 | Dodejte tělu po zimě vitamíny a minerální látky. Kromě salátu ze sezónní zeleniny ale můžete sáhnout i po pokladech z luk. Kopřiva i pampelišky mile překvapí jedinečnou chutí.

Tabouleh, polenta i falafel: Zkuste netradiční jídla do 30 minut

20.06.2019 | Ochutnejte lehké letní recepty z ingrediencí vypěstovaných na zahrádce nebo na poli. Víc sluníčka, víc pohybu … léto je jako stvořené pro zdravý jídelníček. Navíc, pokud si dáte záležet na výběru surovin pěstovaných bez chemie, ideálně v bio kvalitě od české značky PROBIO, vaše tělo zajásá. Přinášíme vám tip na tři výborné recepty, které připravíte za chvilku. Překvapte rodinu letní večeří, jakou ještě neochutnala.

Tatarák nemusí být jen hovězí, zkuste tento z jehněčího masa

05.06.2019 | Dejte šanci neotřelým chutím. Vyzkoušejte jehněčí sekaný tartar s mátou, hruškou a zrajícím ovčím sýrem podle receptu Jardy Žídka z Grang Hotelu River Park a přesvědčte, že jste mistři vařečky i toho největšího fajnšmekra.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Srpnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont