Máte vysoký tlak? Dejte si denně kvalitní čokoládu, radí vědci

Máte vysoký tlak? Dejte si denně kvalitní čokoládu, radí vědci

04.04.2019 | Podle studie vědců z portugalské vysoké školy polytechnické v Coimbře totiž konzumace pouhých několika čtverečků čokolády s 90procentním podílem kakaa denně může již za jeden měsíc přispět ke snížení krevního tlaku.

Přínosná podle studie může být i mléčná čokoláda, čím je ale obsah kakaa vyšší, tím je dopad na snížení tlaku podle studie znatelnější. To si vědci z polytechnického institutu vysvětlují především tím, že hořká čokoláda obsahuje více silného antioxidantů flavanolu.

Blahodárné účinky čokolády jsou předmětem vědeckých studií již dlouho. Flavanol je spojován s mnoha zdravotními přínosy od redukce hmotnosti, přes urychlení hojení, po snížení inzulinové rezistence. V uplynulých letech proto také vzrostl zájem potraviny, které jsou na flavanol bohaté, píše web Daily Mail.

Na zdraví!

Vědci při experimentu podávali 30 zdravým dospělým ve věku od 18 do 27 let 20 gramů čokolády denně. Polovina z nich konzumovala čokoládu s 55 procenty kakaa, zatímco ostatní dostali čokoládu s 90procentním obsahem kakaa. Třicet dní před zahájením experimentu byl uchazečům změřen tlak, tepenná tuhost a tep. Stejné indikátory vědci zkoumali i dva dny po ukončení experimentu. Účastníci zároveň dostali pokyn, aby po dobu experimentu nekonzumovali jiné potraviny bohaté na flavanol, tedy například bobuloviny, čaj či víno.

Závěry studie byly publikovány ve vědeckém časopisu Nutrition; podle nich se u všech účastníků snížil krevní tlak, nejmarkantnější rozdíl byl ale zaznamenán u konzumentů hořké čokolády.

Vědci rovněž uvedli, že přínosem studie bylo, že zkoumala dopad konzumace čokolády na zdravé mladé jedince, zatímco předchozí experimenty tohoto typu se soustředily spíše na lidi ve středním věku se zdravotním potížemi. Výsledky studie i proto podle vědců mohou podpořit tvrzení, že čokoláda je účinná při prevenci, pokud jde o zdraví srdce. V další studii se experti chtějí zaměřit na upřesnění optimální konzumace kakaa.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Studie: Pozdní víkendové snídaně vedou k přibírání

20.01.2020 | Časté holdování brunchům, tedy snídaním, které jsou zároveň obědem, ale podle španělských vědců vede k přibírání na váze, a to i v případě, že pozdní víkendová snídaně má stejnou energetickou hodnotu jako ta v pracovním týdnu.

Sklenka červeného vína denně na srdce: Co na to ale říká věda?

06.01.2020 | Červené víno má díky svým antioxidantům pověst, že chrání srdce a cévy. Nicméně vědecké studie tuto vlastnost sotva potvrzují, píše francouzský deník Le Figaro.

Masné zlepšováky: Znáte těchto 5 tipů?

15.01.2020 | Dobře a chutně upravený kus flákoty většinou vyžaduje spousty drobných fíglů. Ty začínají nákupem masa a končí „technickými“ drobnostmi, jakými jsou například navlhčené prkénko, určitá teplota vody k podlévání či krátký „odpočinek“ masa po pečení.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Lednové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont