18.03.2019 Jana Čiháková
Radí Josef Baxant, technický manažer společnosti Tesco
Správné ukládání potravin se řídí podle vlhkosti v chladničce. Čím výše je police posazena, tím nižší je v ní vlhkost. Proto se do dolních přihrádek dávají věci, kterým hrozí vysušení - ovoce a zelenina. Nad ovoce a zeleninu patří rychle se kazící potraviny jako např. syrové maso, ryby nebo drůbež. Takové maso by mělo být vždy uzavřené v obale, i kdyby to měla být plastová krabička, hlavně aby nedošlo ke kontaminaci níže uloženého ovoce a zeleniny.
Ony se do lednice nemusejí dávat vůbec. Konzervy, zavařeniny a marmelády, med, kečupy, hořčice, paštiky i káva jsou určeny spíše pro uchovávání ve spíži.
To je samozřejmě chyba. Do lednice se ale nedávají jen brambory, často tuto chybu vídám u cibule, česneku, rajčat, lilku, papriky, okurky nebo zázvoru. Všem těmto potravinám prospívá spíše pokojová teplota, stejně tak je tomu u veškerého citrusového ovoce.
27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.
21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?
25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.