Máte správně uspořádanou lednici? Tady jsou tipy, jak na to!

Máte správně uspořádanou lednici? Tady jsou tipy, jak na to!

18.03.2019 Jana Čiháková

Radí Josef Baxant, technický manažer společnosti Tesco

Jak správně uspořádat lednici? Pojďme to vzít odspoda.

Správné ukládání potravin se řídí podle vlhkosti v chladničce. Čím výše je police posazena, tím nižší je v ní vlhkost. Proto se do dolních přihrádek dávají věci, kterým hrozí vysušení - ovoce a zelenina. Nad ovoce a zeleninu patří rychle se kazící potraviny jako např. syrové maso, ryby nebo drůbež. Takové maso by mělo být vždy uzavřené v obale, i kdyby to měla být plastová krabička, hlavně aby nedošlo ke kontaminaci níže uloženého ovoce a zeleniny.

Kam umístit různé konzervy, kečup, hořčici atd. Je jim dobře ve dvířkách?

Ony se do lednice nemusejí dávat vůbec. Konzervy, zavařeniny a marmelády, med, kečupy, hořčice, paštiky i káva jsou určeny spíše pro uchovávání ve spíži.

A jakým potravinám chlad vyloženě škodí. Mnoho lidí například dává do lednice brambory...

To je samozřejmě chyba. Do lednice se ale nedávají jen brambory, často tuto chybu vídám u cibule, česneku, rajčat, lilku, papriky, okurky nebo zázvoru. Všem těmto potravinám prospívá spíše pokojová teplota, stejně tak je tomu u veškerého citrusového ovoce. 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

OBCHODY BUDOUCNOSTI PŘÍCHÁZEJÍ! TEN PRVNÍ UŽ MAJÍ V HRADCI

21.03.2024 | V Hradci Králové vznikl unikátní obchod „Vše Za“ od společnosti SamoBot, která bezobslužné technologie vyvíjí a testuje. Provozuje zde nonstop otevřenou samoobslužnou prodejnu, kde s běžným provozem pomáhá AI řešení Food Save od české společnosti Analytics Data Factory. Co všechno umí?

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.