Máte správně uspořádanou lednici? Tady jsou tipy, jak na to!

Máte správně uspořádanou lednici? Tady jsou tipy, jak na to!

18.03.2019 | Radí Josef Baxant, technický manažer společnosti Tesco

Jak správně uspořádat lednici? Pojďme to vzít odspoda.

Správné ukládání potravin se řídí podle vlhkosti v chladničce. Čím výše je police posazena, tím nižší je v ní vlhkost. Proto se do dolních přihrádek dávají věci, kterým hrozí vysušení - ovoce a zelenina. Nad ovoce a zeleninu patří rychle se kazící potraviny jako např. syrové maso, ryby nebo drůbež. Takové maso by mělo být vždy uzavřené v obale, i kdyby to měla být plastová krabička, hlavně aby nedošlo ke kontaminaci níže uloženého ovoce a zeleniny.

Kam umístit různé konzervy, kečup, hořčici atd. Je jim dobře ve dvířkách?

Ony se do lednice nemusejí dávat vůbec. Konzervy, zavařeniny a marmelády, med, kečupy, hořčice, paštiky i káva jsou určeny spíše pro uchovávání ve spíži.

A jakým potravinám chlad vyloženě škodí. Mnoho lidí například dává do lednice brambory...

To je samozřejmě chyba. Do lednice se ale nedávají jen brambory, často tuto chybu vídám u cibule, česneku, rajčat, lilku, papriky, okurky nebo zázvoru. Všem těmto potravinám prospívá spíše pokojová teplota, stejně tak je tomu u veškerého citrusového ovoce. 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Česká soběstačnost (nejen) po koronavirové krizi: Nejvíce nás "pálí" ovoce a zelenina

25.05.2020 | S koronavirovou krizí v Česku začaly sílit i hlasy po větší potravinové soběstačnosti. Odborníci volají zejména po větší produkci ovoce a zeleniny, rozšíření skladovacích prostor či výraznější osvětě směrem k českým potravinám.

Prezidentka Potravinářské komory ČR: Potravináři jedou na 200 %, ale nemluví o tom

20.03.2020 | Výroba je plynulá, zásobování probíhá, to bylo řečeno a nic se nemění. Zatím. V potravinářských firmách běží výroba ve třísměnných provozech, šest a půl dne v týdnu, řada pracovníku zůstává v práci 12 až 14 hodin, firmy zřídily ve svých prostorách za dodržení všech hygienických a bezpečnostních podmínek místnosti, kde mohou být přes den děti zaměstnanců.

Prohlášení o zdraví i neustálá desinfekce lístků: Od 25. května ve vašich hospodách

21.05.2020 | V reakci na pondělní otevření zahrádek připravila síť velkoobchodů MAKRO Cash & Carry ČR návod na to, jak udržet gastronomické provozy bezpečné, a to nejen pro zákazníky, ale také pro zaměstnance. Návod pokrývá všechny oblasti provozu a na konkrétních příkladech vysvětluje jednotlivá opatření, která musí gastronomické podniky po dobu platnosti vládního nařízení dodržovat.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Červnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont