Maso po datu spotřeby, porušení teplotního řetězce a nesrovnalosti v dokumentech aneb Zprávy z pražských trhů

Maso po datu spotřeby, porušení teplotního řetězce a nesrovnalosti v dokumentech aneb Zprávy z pražských trhů

01.11.2019 Jana Čiháková

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) od ledna do září na farmářských trzích v Praze zaznamenali 29 procent kontrol se závadami. Za celý loňský rok to bylo 24 procent.

Zatím udělili pokuty za téměř 100 000 korun, dvě třetiny přestupkových řízení ale ještě nebyly ukončeny, uvedl dnes na dotaz ČTK za SVS Petr Majer. V celorepublikovém srovnání evidují veterináři na farmářských trzích v hlavním městě dlouhodobě vyšší nález závad, doplnil. V Praze za prvních devět měsíců veterináři zkontrolovali 23 farmářských trhů a provedli 62 kontrol prodejců, z toho v 18 případech odhalili závady. "Přímo na místě bylo nařízeno neškodné odstranění celkem 87 kilogramů živočišných produktů a byl udělen zákaz prodeje pro 280 kilogramů produktů," řekl Majer.

K nejzávažnějším prohřeškům patří prodej masných výrobků po datu spotřeby, prodej výrobků, které se již kazí, nebo prodej masných výrobků z nelegální výroby. Nejčastěji prodejci chybují v dodržování teplot při prodeji živočišných produktů a v označování, balení a skladování potravin.

Veterináři při kontrolách v Praze v šesti případech zaznamenali prodej potravin nakoupených z velkoskladů a distribučních podniků. "To není v rozporu s legislativou, nad kterou dohlíží SVS. Jelikož se však domníváme, že prodejci a provozovatelé trhu porušili nařízení hlavního města, předali jsme v těchto případech podnět magistrátu," uvedl Majer.

Neznalost zákona neomlouvá

Pražský magistrát letos na farmářských trzích provedl 22 kontrol. "Porušení tržního řádu bylo zjištěno u šesti provozovatelů, jednalo se o závady menšího rozsahu, například v označení trhu a provozní době, dále v neodpovídajícím plánku jednotlivých prodejních míst nebo odchylkách od sortimentu stanoveného tržním řádem. Za uvedená porušení platných předpisů bylo provozovatelům uloženo šest pokut v celkové výši 30 000 korun, jedno řízení dosud probíhá," uvedl za magistrát Tadeáš Provazník. Povinnosti porušují podle něj nejčastěji provozovatelé, kteří se této oblasti podnikání věnují nově.

Veterináři letos za tři čtvrtletí uskutečnili v České republice 398 kontrol, závadu zjistili v 57 případech. Zatím uložili pokuty za zhruba 315 000 korun, ale valná část správních řízení ještě pokračuje. Loni provedli 460 kontrol, pochybení zjistili v 87 případech. "Z celorepublikového hlediska se procento kontrol se závadou dlouhodobě stále zlepšuje," dodal Majer.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

JEN ITAL ZNÁ TEN ZÁZRAK: JAK NA VÝBĚR TĚSTOVIN?

19.03.2024 | V syrovém stavu o své kvalitě nic moc nevypovídají. Ukázaná platí. Překvapení, co že si to spotřebitel právě odnesl domů, se ukáže až po uvaření. Zatímco u jedné značky by zaplesalo i srdce pravého Itala, jiné těstoviny připomínají blátivou břečku a těžko se dopátrat, jaký vůbec měly tvar před vložením do vroucí vody. Přesto ale existují vodítka, která zaručí šťastnou ruku při výběru.

MALÁ VELIKONOČNÍ ZÁHADA: NOSÍ BÍLÉ SLEPICE VÝHRADNĚ BÍLÁ VAJÍČKA?

19.03.2024 | Bílá vajíčka jsou v období Velikonoc horkým zbožím. Krásně na ně chytají barvy a vyjímají se jako dekorace, i když je neobarvíte. Kde se ale vlastně berou a liší se nějak od běžných hnědých?

NA ZELENÝ ČTVRTEK, ZELENÝ ŠKOPEK: NA ČEPU NA TĚCHTO ADRESÁCH

25.03.2024 | Na Zelený čtvrtek 28. března se v celé České republice i na Slovensku začne už tradičně čepovat Zelené pivo z pivovaru Starobrno. Letos už po devatenácté. Celkem budou mít pivaři a všichni příznivci speciálu s nezvyklou barvou k dispozici 4 920 hektolitrů. Zeleným pivem si mohou připít všichni v Čechách i na Moravě, aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.