Masné výrobky v Penny Marketu měly podle inspekce méně masa

Masné výrobky v Penny Marketu měly podle inspekce méně masa

17.05.2018 ČTK

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila u některých masných výrobků v Penny Marketu podstatně nižší obsah masa, než bylo uvedeno na obalu. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Podle něj výrobce klamal ohledně složení, inspekce nařídila závadné šarže stáhnout z prodeje. S kontrolovaným subjektem zahájí správní řízení o pokutě.

Inspektoři kontrolovali masné výrobky uváděné na trh v letákové akci v květnu. Pochybení se týkalo šarží výrobce MECOM Group, a to Schneider Moravské uzené maso o hmotnosti půl kilogramu s datem použitelnosti do 19. května. Na etiketě byla informace o sedmdesátiprocentním obsahu masa, laboratorní rozbory zjistily jen 52,8 procenta masa.

Stejné pochybení inspektoři zjistili i u výrobku Schneider Balaton Klobása o hmotnosti 230 gramů s datem minimální trvanlivosti do 9. června, když na etiketě byla informace o 124 gramech masa na 100 gramů hotového výrobku, ale laboratorní rozbory odhalily jen 97,2 gramu masa na toto množství. Podle Kopřivy nebyl tento výrobek součástí letákové akce.

Inspekce prodejci uložila, aby neprodleně stáhnul šarže z celé tržní sítě a aby u dalších těchto výrobků nechal na vlastní náklady v akreditované laboratoři analyzovat skutečný obsah masa, aby nebyl spotřebitel klamán. Inspekce zároveň vloží informaci o závadných šaržích do evropského systému pro boj s falšovanými potravinami AACS.


Mohlo by vás zajímat

ZA 5 MINUT 12: VETERINÁŘI ODHALILI TISÍCE PROŠLÝCH VÝROBKŮ NA OLOMOUCKU

20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.

TAKIS: HODNĚ OSTRÝ FENOMÉN VÁLCUJE ŽÁKY ZÁKLADNÍCH I STŘEDNÍCH ŠKOL

07.12.2023 | Možná, že ani výrobci z Grupo Bimbo původně netušili, jaké šílenství odstartuje uvedení Takis – kukuřičných chipsů vybavených extra pálivou chutí, které jsou netradičně stočené do wrapu. V posledních letech jsou jejich výrobky synonymem pro raketu, která vystřelila strmě vzhůru a vzala s sebou doslova davy. Co se týče obchodního počinu, lze společnosti maximálně zatleskat, zbytek ale vyvolává značné pochyby.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM! ZKONTROLUJTE LEDNICI, TOTO MASO OBSAHUJE SALMONELLY

13.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje mražené kuřecí díly a droby obsahující salmonely od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. Z problematické šarže bylo vyrobeno několik výrobků v celkovém množství přes 1500 kg. Naprostou většinu se však podařilo stáhnout z prodeje.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.