děti  

Masné výrobky pro děti: Které patří na jejich talíř a jaké raději odložit?

Masné výrobky pro děti: Které patří na jejich talíř a jaké raději odložit?

18.11.2019 Ing. Vladimíra Omelková

Problémem masných výrobků je, že uzeniny a paštiky obsahují příliš velké množství tuků, konzervačních látek a solí, zvýrazňovačů chuti a také jsou často vyrobeny z ne zrovna kvalitních surovin. Masné výrobky jsou tučné také i proto, že tuk je nositelem chutě a vůně.

Obsah soli je v masných výrobcích v průměru 1,8 až 2,3 % . Pokud je obsah soli vyšší než 2,5 % musí se ze zákona tento obsah uvádět na etiketě. Dusičnanové solení se již neuplatňuje, dusitanové solení je technologicky dobře zvládnuto a odpovídá normám na obsah reziduí dusitanu sodného. Omezená spotřeba masných výrobků pro děti se doporučuje právě pro možnou přítomnost reziduí dusitanů a nitrosaminů. Riziko je však téměř minimální.

Co se týče uzených masných výrobků pro děti. Většina masných výrobků se udí udírenským kouřem z nedokonale spalovaného dřeva. V kouři jsou sice přítomny polyaromatické uhlovodíky, ale krátká doba uzení u moderních udíren vede k jejich nepřítomnosti. Moderní masná výroba zavádí aplikaci tekutých kouřů vyráběných z udírenských kouřů, ale bez přítomnosti karcinogenních polyaromatických  uhlovodíků. Preparáty se buď míchají přímo do díla nebo se nastřikují ve formě aerorosolu.

Do dětského jídelníčku bych rozhodně nezařazovala paštiky z důvodu nejen velkého množství tuku až 45 %, ale také z velkého obsahu konzervačních látek, zvýrazňovačů chuti a stabilizátorů. Pokud chceme přesto dětem dopřát nějakou tu paštiku, měla by být pokud možno co nejkvalitnější, důležité je číst si složení na etiketě a měla by být pouze zpestření jídelníčku ne pravidelně.

Častou jsou také diskutované šunky pro děti od různých výrobců. Nespoléhala bych se příliš na to, když výrobce uvede, že daný výrobek je vhodný pro děti. Nutné je vždy číst etiketu a vybírat šunku pro děti nejvyšší jakosti. Doporučuje se šunku dětem zařadit do jídelníčku od dvou let.

Dle vyhlášky je šunka masný výrobek tepelně opracovaný a dělí se do několika tříd a to na:

  • šunka nejvyšší jakosti = ta musí obsahovat minimálně 16 % čistých svalových bílkovin, bez rostlinných bílkovin a barviv
  • výběrová = minimální obsah 13 % čistých svalových bílkovin bez rostlinných bílkovin a barviv
  • standardní = minimální obsah 10 % čistých svalových bílkovin bez rostlinných bílkovin
  • konzumní = minimální obsah 7 % čistých svalových bílkovin

Trvanlivé tepelně opracované a trvanlivé fermentované výrobky (Vysočina, Herkules, Poličan aj.) bych pro děti vůbec nedoporučila. Obsahují velké množství tuku až 55 %, solí a koření.

Mělněné masné výrobky typu párky, točený salám bych pro děti nedoporučovala vůbec. Obsahují příliš velké množství tuku, kůží, bílkovinových izolátů, které zvyšují vaznost díla. Pokud děti chtějí párky konzumovat, vybíráme speciální párky pro děti.


Mohlo by vás zajímat

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.