Mangovo jahodový dortík: Vyzkoušejte, nebudete litovat

Mangovo jahodový dortík: Vyzkoušejte, nebudete litovat

20.04.2020 | Velkou porci "dortování" pro vás chystáme v květnovém čísle, které s posledním aprílovým pondělím namíří na stánky. Pokud se ale nemůžete dočkat, můžete zkusit recept Pavla Berkyho. Dobrou chuť!

Časová náročnost: 70 min + vychlazení dortu

Porce: 4

Ingredience:

Dort:

  • 4 ks vajec
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 20 ml rostlinného oleje
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 5 g prášku do pečiva
  • 150 g čerstvých jahod
  • mangový džem

Čokoládová pěna:

  • 1 ½ plátkové želatiny
  • 120 g bílé čokolády
  • 250 ml smetany na šlehání

Jahodová omáčka:

  • 300g čerstvých jahod
  • 20g vanilkového cukru
  • 1dcl vody
  • 50ml citronové šťávy

Postup:

Oddělíme si žloutky od bílků. V míse vyšleháme 2 ks žloutků, olej a cukr. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a pořádně promícháme. Nakonec zlehka zapracujeme vyšlehaný sníh ze dvou bílků. Hotovou směs nalijeme do dortové formy. Jahody omyjeme a nakrájíme na menší kousky, které rovnoměrně vyskládáme do formy. Dort pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů přibližně 15 min. Poté vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.

Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme nabobtnat (cca 10 min). Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu. V druhé misce si vyšleháme šlehačku, kterou však nešleháme úplně do tuha. Šlehačka by měla mít hustou konzistenci, ale měla by být ještě tekutá. Když je čokoláda zcela rozpuštěna, mísu vyndáme z vodní lázně a do čokolády přimícháme vyždímanou želatinu. Nakonec zlehka přimícháme polovyšlehanou šlehačku.

Vychladlý dort potřeme pořádnou vrstvou mangového džemu. Poté zalijeme čokoládovou pěnou, posypeme vrstvou kokosových hoblin a dáme do lednice na minimálně dvě hodiny zcela ztuhnout.

Jahody očistíme a nakrájíme na menší kousky. Spolu s vodou, citronovou šťávou a cukrem dáme do menšího kastrolu a necháme projít varem. Za občasného míchání povaříme 5 minut. Omáčku nakonec propasírujeme přes cedník.

Odleželý dort podáváme s jahodovou omáčkou.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Tip na dnešní večeři: Burrito s opečenými brambory a chorizem

15.04.2020 | Při výběru a nákupu surovin pro tento recept pamatujte, že čím kvalitnější, tím lépe...

Čokoláda už dávno není jen hnědá nebo bílá. Na trh pronikla i novinka růžové barvy.

22.05.2020 | Nese krásné označení „Ruby“ a říká se jí také čokoláda mileniálů. Oči si zamlsají, to ano. Jak se na ni dívá ale legislativa a má vůbec něco společného s klasickou normovanou čokoládou?

V kuchyni už od mala: Pěstujte dětem kladný vztah k vaření

08.05.2020 | Máme pro vás recepty, které zvládnou i ti nejmenší. Nejen, že se zabaví, ale také se hravou formou naučí spoustu nového.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Červnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont