Máme se bát kančího a vepřového? Veterináři vydali novou varovnou zprávu

Máme se bát kančího a vepřového? Veterináři vydali novou varovnou zprávu

09.01.2019 Jana Čiháková

Obavy z afrického moru prasat stále ještě nevyprchaly z éteru a na stole už je další "černý puntík" v neprospěch divočáků. Veterináři potvrdili výskyt parazita svalovce u divokého prasete odloveného na Frýdlantsku, který může být i příčinou úmrtí člověka. Máme se snad začít ještě víc bát?

Jak varuje mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček: "Konzumace nakaženého masa, které není dostatečně tepelně zpracováno, může u lidí vyvolat trichinelózu. Ve výjimečných případech je toto onemocnění smrtelné." Ovšem - k poslednímu úmrtí na území ČR došlo v 50. letech minulého století a tělo nakaženého divočáka bylo rychle zlikvidováno.

VEPŘOVÉ SI DEJTE BEZ OBAV

Svalovec (Trichinella) u domácích zvířat parazituje nejčastěji u prasat, psů, koček a koní. U divokých zvířat se vyskytuje hlavně u divokých prasat, drobných hlodavců, lišek, nutrií, tchořů, jezevců či vlků. Třeba zdůraznit, že v tuzemském klimatu se problém týká hlavně divočáků, u domácích prasat se svalovec v českých chovech nevyskytuje

Nakažený divočák byl odlovený v katastrálním území Bílý Potok v Libereckém kraji, veterináři po nálezu vydali mimořádná veterinární opatření. "Ta mimo jiné zakazují manipulaci s černou zvěří a zvěří vnímavou na trichinelózu ulovenou v honitbách ve výše uvedeném katastru až do obdržení negativních laboratorních výsledků. Na trichinelózu budou na základě tohoto nařízení vyšetřovány také všechny nalezené uhynulé kusy vnímavé zvěře. Opatření budou trvat tři měsíce," uvedl Vorlíček.

VŠE SE HLÍDÁ

Kvůli riziku choroby by měli být všichni odlovení nebo obchodovaní divočáci na nemoc vyšetřeni, podobně jako na jatkách porážená domácí prasata a koně. Loni do konce listopadu vyšetřili veterináři přes 127.000 kusů divočáků, o rok dříve skoro 198.000 kusů.

Pro doplnění uvádíme, že africký mor prasat (AMP) byl potvrzen u 12 kusů nalezených v zamořené oblasti. Poslední pozitivně testovaný nález pochází z letošního dubna a jednalo se o kus uhynulý již několik měsíců předtím. Ve 168 případech bylo vyšetření negativní. Ve stejném období lovci v zamořené oblasti odlovili celkem 1175 divočáků. Vyšetření AMP prokázalo pouze u jednoho kusu odloveného během února.


Mohlo by vás zajímat

POZOR NA TENTO ČESNEKOVÝ KABANOS! OBSAHOVAL NEBEZPEČNÉ LISTERIE

01.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a.s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v produktu odhalilo bakterii Listeria monocytogenes. Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by kabanos neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu

TAKIS: HODNĚ OSTRÝ FENOMÉN VÁLCUJE ŽÁKY ZÁKLADNÍCH I STŘEDNÍCH ŠKOL

07.12.2023 | Možná, že ani výrobci z Grupo Bimbo původně netušili, jaké šílenství odstartuje uvedení Takis – kukuřičných chipsů vybavených extra pálivou chutí, které jsou netradičně stočené do wrapu. V posledních letech jsou jejich výrobky synonymem pro raketu, která vystřelila strmě vzhůru a vzala s sebou doslova davy. Co se týče obchodního počinu, lze společnosti maximálně zatleskat, zbytek ale vyvolává značné pochyby.

V MASE "ZE SLOVENSKA" BYLY SALMONELY: PŮVOD HRAJE ROLI

09.10.2023 | Na další případ kuřecího masa původem z Ukrajiny, které obsahovalo bakterie salmonely, upozornila dnes Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Tentokrát šlo o maso, které chlazené i mražené prodávalo Makro. S prodejcem proto inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Marek Bartík.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.