Maltská rodina uchovává živou starou tradici sběru soli

Maltská rodina uchovává živou starou tradici sběru soli

19.10.2018 ČTK

Josephina Xuerebová při spalujícím slunečním žáru pečlivě zametá sůl pocházející ze Středozemního moře na malé hromádky.

Její rodina tuto práci vykonává již po generace, od roku 1860, a řadí se mezi snižující se počet maltských farmářů, kteří pokračují na ostrově Gozo v tradici, která se datuje až do fénických časů, píše agentura Reuters.

"Je to velmi náročné na pracovní sílu a stále je to tradiční způsob," říká 48letá Xuerebová. "Jediným strojem, který používáme, je motorové čerpadlo pro zavlažovací systém."

Po zametení košťaty se sůl odnosí v kýblech na větší hromadu, která se přikryje, aby zůstala suchá. O několik dní později je sůl naložena do pytlů a převezena do skladu, kde je zabalena. Mezi jejími přísadami jsou uvedeny "moře, slunce, vítr".

Solné pánve Xwejni se rozprostírají na několika kilometrech hrbolatého severního pobřeží ostrova Gozo a vytvářejí zde tvar šachovnice. Většina ze starších však již nefunguje. Rodina Xuerebových provozuje jen malou část.

"Máme asi 350 malých pánví, ze kterých získáváme sůl, a máme 12 velkých bazénů, ze kterých získáváme vodu," říká Xuerebová. "Nejprve napumpujeme slanou vodu přímo do velkých bazénů." V těch vzniká zahuštěný solný roztok.

V době, kdy si lidé kupovali obrovské množství soli kvůli uchování potravin, byla tato práce hlavním zdrojem příjmů. Počet solných farem však klesl, protože mladší generace hledá lepší platy a méně namáhavou práci jinde, dodává Xuerebová.

Na produkci mají vliv také klimatické změny. Když je sezona dobrá, získá rodina kolem 20 tun soli. Letos v létě se jim však podařilo sesbírat méně než polovinu.

"Bylo to velmi náročné kvůli špatnému počasí, silnému větru a moře se mnohokrát přiblížilo. Vysoká vlhkost znamená, že skály zůstávají chladné, takže schnutí je obtížné," dodává.

Tatínek Xuerebové Leli Cini prodává sůl ve stánku u silnice turistům, kteří jsou jejich hlavními zákazníky. "Trh se poměrně hodně změnil. Nyní máme dobrou poptávku od turistů. Každý má zájem o přírodní a biopotraviny," říká. A jak vidí budoucnost?

"(Sběr soli) funguje v naší rodině mnoho let. Jsem pátá generace. Mohla by být (šestá generace). Doufám, že nezanikne," dodává.


Mohlo by vás zajímat

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.