19.10.2018 ČTK
Josephina Xuerebová při spalujícím slunečním žáru pečlivě zametá sůl pocházející ze Středozemního moře na malé hromádky.
Její rodina tuto práci vykonává již po generace, od roku 1860, a řadí se mezi snižující se počet maltských farmářů, kteří pokračují na ostrově Gozo v tradici, která se datuje až do fénických časů, píše agentura Reuters.
"Je to velmi náročné na pracovní sílu a stále je to tradiční způsob," říká 48letá Xuerebová. "Jediným strojem, který používáme, je motorové čerpadlo pro zavlažovací systém."
Po zametení košťaty se sůl odnosí v kýblech na větší hromadu, která se přikryje, aby zůstala suchá. O několik dní později je sůl naložena do pytlů a převezena do skladu, kde je zabalena. Mezi jejími přísadami jsou uvedeny "moře, slunce, vítr".
Solné pánve Xwejni se rozprostírají na několika kilometrech hrbolatého severního pobřeží ostrova Gozo a vytvářejí zde tvar šachovnice. Většina ze starších však již nefunguje. Rodina Xuerebových provozuje jen malou část.
"Máme asi 350 malých pánví, ze kterých získáváme sůl, a máme 12 velkých bazénů, ze kterých získáváme vodu," říká Xuerebová. "Nejprve napumpujeme slanou vodu přímo do velkých bazénů." V těch vzniká zahuštěný solný roztok.
V době, kdy si lidé kupovali obrovské množství soli kvůli uchování potravin, byla tato práce hlavním zdrojem příjmů. Počet solných farem však klesl, protože mladší generace hledá lepší platy a méně namáhavou práci jinde, dodává Xuerebová.
Na produkci mají vliv také klimatické změny. Když je sezona dobrá, získá rodina kolem 20 tun soli. Letos v létě se jim však podařilo sesbírat méně než polovinu.
"Bylo to velmi náročné kvůli špatnému počasí, silnému větru a moře se mnohokrát přiblížilo. Vysoká vlhkost znamená, že skály zůstávají chladné, takže schnutí je obtížné," dodává.
Tatínek Xuerebové Leli Cini prodává sůl ve stánku u silnice turistům, kteří jsou jejich hlavními zákazníky. "Trh se poměrně hodně změnil. Nyní máme dobrou poptávku od turistů. Každý má zájem o přírodní a biopotraviny," říká. A jak vidí budoucnost?
"(Sběr soli) funguje v naší rodině mnoho let. Jsem pátá generace. Mohla by být (šestá generace). Doufám, že nezanikne," dodává.
08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.
27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.
04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.