Makové tipy + skvělý recept na makovník nakonec

Makové tipy + skvělý recept na makovník nakonec

12.02.2020 Jana Čiháková

Víte, že z máku se dá vyrobit víno, marmeláda, čokoláda, med, chléb, hořčice nebo pesto? A že sušené okvětní lístky pomáhají při nachlazení?

Mák setý je kulturní rostlina původem z Malé Asie. Nejstarší nálezy máku pocházejí z mladší doby kamenné. Sumerové ho znali jako lektvar pro dobrý spánek a mák byl zasvěcený bohu spánku Hypnovi. Blahodárný vliv na nervovou soustavu a jeho léčivé účinky při zmírňování bolesti odhalili staří Řekové, Římané i Egypťané.

Maková současnost

Mák je jednoletá bylina dorůstající výšky až 1,8 m s plody mnohosemenné tobolky, zvané makovice. Na našem území má pěstování máku dlouholetou tradici. V některých zemích je prodej máku vzhledem k jeho obsahu opiátu morfinu zakázán, aby jeho rostliny nemohly být zneužívány pro výrobu omamných prostředků. Co se týká legální produkce, hraje Česko nejvýznačnější pozici na světovém trhu. Prvenství nedržíme nikoli co do množství, ale co do kvality.

Pro zdraví i krásu

Unikátnost máku tkví ve vysokém obsahu vápníku. Na 100 g máku ho připadá 1 438 mg. Obsahuje jej třikrát více než sýry a dvanáctkrát více než mléko, proto se dá říct, že poctivá maková buchta nebo koláček je vynikajícím zdrojem doplnění vápníku. Potřebné denní množství vápníku získáme z vyvážené stravy přirozeně, ale v některých etapách života je zapotřebí příjem vápníku zvýšit, zejména v období dětství, dospívání, těhotenství a stáří.

Mák v kuchyni

Málokdo asi ví, že všude tam, kde se v kuchyni používá olivový olej, lze použít 100 % panenský olej lisovaný za studena ze semen modrého máku. Tento přírodní produkt nachází velké kulinární využití v teplé i studené kuchyni. Tvoří základní pilíř tradiční české kuchyně (makové buchty, koláče, záviny, makové housky, makovník, ale třeba i maková bábovka), je také zahrnut jako součást chlebového koření, ale dá se využít i v uzenářském průmyslu.

Když na to přijde, s mákem vytvoříte celé menu, které můžete stylově zapít makovým vínem. S mákem si rozumí i naši nejbližší rakouští sousedé. Když pořádají makové slavnosti v příhraničním Waldviertelu, kde si místní šedý mák nechali patentovat, jsou ke koupi speciality jako maková marmeláda, čokoláda, med, chléb, hořčice, pesto nebo sušené okvětní lístky, které se hodí na přípravu čaje proti nachlazení.

Pravidelnou konzumací máku při horší kvalitě vlasů, nepevnosti nehtů nebo při pálení žáhy se neduhy mohou zlepšit. Navíc mákem zklidníme psychiku při stresu, zmírníme bolesti hlavy a utlumíme křeče. V kosmetice se dá mák využít k masážím nebo peelingu. Pro jemné aroma je vhodný k výrobě mýdla a v aromaterapii.

Makovník

Budete potřebovat:

5 vajec

100 g cukru

120 g mletého máku

špetka soli

čokoláda z Dortisimo.cz

 

Postup:

Bezlepkový makový dort je jednoduchý a rychlý dezert, kterým potěšíte i celiaky. Přípavu začněte vyšleháním bílků se solí, pokračujte šleháním žloutků s cukrem. Do žloutků přimíchejte mák a jemně vmíchejte také bílky. Těsto přelijte do vymazané formy. Pečte ve vyhřáté troubě na 180°C. Zda je dort hotový vyzkoušíte zapíchnutím špejle – z hotového dortu ji vytáhnete čistou. Upečený dort dozdobte stříkanci kvalitní čokolády rozehřáté ve vodní lázni. Před podáváním pocukrujte.

TIP cukrářky Olgy Ceralové z Dortisimo.cz:

V těstě není mouka ani prášek do pečiva, a proto při pečení moc nevyskočí. Pokud ale toužíte po vyšším dortu, upečte raději více placek, které následně spojíte krémem nebo marmeládou.

 

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

K LANGOŠŮM SÝR PATŘÍ, ALE CO JE JÍM ROVNOU NAPLNIT?

08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.