Lyžáky, školy v přírodě a soustředění: Jak tam jedí naše děti?

Lyžáky, školy v přírodě a soustředění: Jak tam jedí naše děti?

30.09.2019 Jana Čiháková

Myslíte si, že vaše dítě bude jíst na škole v přírodě stejně vyváženě jako ve škole? Pozor, můžete být nemile překvapeni. Spotřební koš se totiž zařízení tohoto typu netýká.

Na zotavovací akci je pořadatel povinen podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004, o hygieně potravin, ZoVZ, vyhláškou č. 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, ve znění vyhlášky č. 602/2006 Sb. zajistit stravování v provozovně stravovacích služeb, které zajišťují stravování i mimo dobu konání zotavovací akce (např. restaurace, školní jídelny, menzy) a jejichž činnost je v souladu s příslušnými právními předpisy upravujícími poskytování stravovacích služeb.

Pokud je stravování zajištěno svépomocí, musí být Ve být prostory pro stravování (velký stan, skládají z jídelny, kuchyně, umývárny nádobí a skladovacího prostoru) zastřešené a zabezpečené před nepříznivými zevními vlivy. Je víc než jasné, že i suroviny musí být skladovány za podmínek stanovených výrobcem (nebo podle pravidel zákona o potravinách a prováděcích předpisů). Skladované potraviny se nesmějí ovlivňovat navzájem a nesmějí být negativně ovlivňovány zevními vlivy.

Normy se kladou u na povrch. Musejí být určené plochy pro práci s tepelně neopracovanou potravinou a tepelně opracovaným pokrmem. Mytí kuchyňského a jídelního nádobí musí být odděleno, přičemž není překvapivé, že toto nádobí lze mýt jen v pitné vodě.

Bude mít dost jídla?

„Strava má být podávána pětkrát denně (snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře). U dětí se specifickými stravovacími potřebami (např. diabetes, celiakie, nízká hmotnost) šestkrát denně.“ Na jakákoliv dietetická opatření je tedy třeba upozornit v předstihu organizátora tábora tak, aby specifický jídelníček pro dítě mohl zajistit.

Neméně důležitou otázkou je  pitný režim u dětí. Bc. Krajíčková vysvětluje: „Celodenní pitný režim je součástí poskytovaných služeb. Zpravidla se podává čaj, ovocný čaj, voda ochucená šťávou a v neposlední řadě čistá voda. Součástí snídaní a svačin jsou mléčné nápoje: kakao, bílá káva, mléko, zakysané mléko.“

Je dobré také vědět, kdo dětem na táboře vaří. Jistě může jít o dobrovolníky, jeden z týmu kuchyňského provozu by ale vždy měl být profesionál. Proč? Terapeutka potvrzuje: „Alespoň jeden z pracovníků by měl být profesionál, který ze své praxe zná příslušné předpisy a bude garantovat jejich dodržování. Jeho spolupracovníky můžou být poučení laikové.

Než tedy pošlete dítě na takový výlet zjistěte si, jak bude fungovat kuchyně, kdo se bude starat o hladký chod vydávání jídla i o to, aby suroviny byly v konečné fázi na talíři vhodně tepelně upraveny. I odbornice tyčí varovný prst: „Důvěřuj, ale prověřuj. Rozhodně doporučuji, aby se rodiče zajímali jak o sortiment, tak o množství stravy, kterou děti během školního výjezdu dostanu. Jde přeci o jejich děti a také o jejich peníze, které za stravu zaplatí.“


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.