Luboš Kastner: Stát by měl vytvořit tým, který bude řešit gastronomii

Luboš Kastner: Stát by měl vytvořit tým, který bude řešit gastronomii

29.07.2020 | Stát by měl vytvořit tým odborníků, kteří budou řešit aktuální problémy gastronomického odvětví. Jasně by formulovali potřeby sektoru a konstruktivně podle toho jednali. ČTK to dnes řekl spolumajitel největší restaurace v ČR Červený Jelen v Praze a pěti restaurací v Plzni Luboš Kastner. Gastronomie na rozdíl od hotelnictví či lázeňství zůstává podle něj ze strany státu nepodpořená, ačkoliv zaměstnává zhruba 150 000 lidí.

<

"Hotely a lázně dostaly o hodně více (peněz) než restaurace. A já se ptám proč. A je to možná tím, že se necítíme dostatečně dobře zastoupeni," řekl Kastner.

Po vyhlášení nouzového stavu provozovatelé restaurací, kaváren a barů založili Asociaci APRON, která podle Kastnera dobře popsala potřeby sektoru. Problémem podle něj ale za nouzového stavu i po něm byl, že ministerstva jednala jen s určitými asociacemi a svazy. Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) se však podle něj více soustředí na požadavků hotelů. Vyjádření AHR ČTK shání.

Z aktuální podpory je podle Kastnera pro restauratéry nejvyužívanější program na podporu zaměstnanosti Antivirus. Červnový průzkum AHR ukázal, že v Praze program využívá 93 procent provozovatelů gastro provozů a v ostatních krajích zhruba 82 procent. Podle Kastnera je poptávka stále utlumená, a proto by měla vláda program prodloužit. "Potřebujeme vědět, do kdy a za jakých podmínek bude podpora pokračovat," dodal.

Dočasný Antivirus by se měl na podzim změnit na legislativně ukotvený kurzarbeit, který nekompenzuje mzdu lidem, kteří nepracují, ale dorovnává mzdu zaměstnancům, kterým byl kvůli menší poptávce snížen úvazek. Legislativní předlohu připravuje ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD), která by ji podle svého pondělního vyjádření chtěla předložit do několika týdnů.

Více výhod pro restauratéry

Diskutovat by se podle Kastnera mělo také o dočasném snížení DPH, nebo alespoň snížení sazby u jídla s sebou, za které se nyní platí daň 15 procent. U stravovacích služeb sazba květnu klesla na deset procent.

Provozovatelé gastronomických provozů mohou žádat o příspěvek na komerční nájem. Podle průzkumu AHR program COVID nájemné využilo 53 procent restauratérů v Praze a zhruba 31 procent v ostatních krajích. Stejně jako ostatní odvětví mohou podnikatelé z gastronomie žádat o půjčku se státní zárukou, aktuálně ve třetí vlně programu COVID. Podle ČMZRB k 7. červenci obory ubytování, stravování a pohostinství získaly z těchto programů 12 procent a jsou třetím nejčastěji podpořeným odvětvím.

Veřejnost měla kvůli zamezení šíření koronaviru zakázán vstup do stravovacích zařízení od 14. března. Restaurace, kavárny a hospody mohly občerstvení vydávat jen přes okénko nebo rozvozovou službu. Zahrádky s obsluhou se mohly otevřít 11. května, vnitřní prostory od 25. května. Vnitřní prostory stravovacích provozů musely být do konce června zavřeny mezi 23:00 a 06:00.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Máte chuť na pivo? Tady jsou ta nejlepší

29.09.2020 | První místo v hlavní kategorii 20. ročníku degustační soutěže České pivo získala Holba Premium. Na dalších pozicích se v kategorii ležáků umístil Staropramen ležák a Zubr Gradus z přerovského Pivovaru Zubr, který loni obsadil zlatou příčku.

Co je shrub a jak pomocí něj podpořit imunitu?

30.09.2020 | Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

Saunování: Rituál, kdy i jídlo hraje jednu z hlavních rolí

22.09.2020 | Blahodárné účinky saunování jsou známé od pravěku. V té době měly sauny sice úplně jiný vzhled – šlo pouze o díry vyhloubené do země zatarasené zvířecími kůžemi, ale už tenkrát byly známy příznivé účinky celého rituálu. Dnešní saunování už hodně pokročilo. Stalo se vyhledávaným fenoménem, jehož obliba stále stoupá. Ale ne každý ví, jak na něj a mnoho lidí se také nevědomky dopouští základních chyb.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont