Listerie jsou nejčastěji v syrových rybích pokrmech

Listerie jsou nejčastěji v syrových rybích pokrmech

04.06.2019 Jana Čiháková

Je pravda, že tyto bakterie mohou způsobit velmi závažné onemocnění listeriózu. Úmrtnost nakažených přesahuje asi patnáct procent, což rozhodně není zanedbatelné číslo. Na druhou stranu jsou ve většině případů neškodné a patrně si ani neuvědomujeme, jak často s nimi přicházíme běžně do styku.

Jak uvádí MVDr. Josef Brychta, Ph.D. v publikaci České technologické platformy pro potraviny, "listeria monocytogenes (Lm) je malá pohyblivá bakterie, která se vyskytuje se téměř všude kolem nás. Kolonizuje trávicí trakt člověka i zvířat, žije také ve vodě, bahně nebo půdě. Je schopna kontaminovat potraviny, krmiva, vodu apod.," Upozorňuje ale taktéž, že jde o neškodnou formu života, která se většinou neprojeví výrazným onemocněním jedince. "Nebezpečné onemocnění hrozí jen v případě, že Lm změní své chování do patogenní formy," píše.

Reálná rizika - netýkají se vás?

Podle údajů Evropského úřadu pro bezpečnost potravin bylo v roce 2013 nahlášeno onemocnění listeriózou 1763 lidí. Pro 15 % z nich šlo bohužel o onemocnění s fatálními následky. V roce 2015 onemocnělo přibližně 2200 osob, 270 jich zemřelo. Ve věkové skupině nad 64 let podíl případů zřetelně vzrostl z 56 % v roce 2008 na 64 % v roce 2015. Navíc počet hlášených případů (a jejich podíl) ve skupině nad 84 let se v tomto období téměř zdvojnásobil.

Riziku jsou vystaveny zejména těhotné ženy, novorozenci a starší či nemocní jedinci.

Podle údajů Food Standards Australia New Zealand (FSANZ, 2009) byla prokázána infekční dávka v rozsahu 1,31 krát 108 až 5,01 krát 1011 buněk pro zdravého člověka, u rizikových skupin je výrazně nižší 102 až 103 buněk. "Také inkubační doba je rozdílná, může jít o nněkolik dnů až týdnů, a to v závislosti na infekční dávce, virulenci bakterií a imunitním stavu pacienta," píše se dále v publikaci. Podle Světové zdravotnické organizace jsou pacienti se sníženou imunitou, děti a starší lidé jsou 10 až 100krát náchylnější ve srovnání se střední generací a zdravými lidmi.

U výběru potravin vše začíná

Aby byla překonána střevní bariéra a listerie pronikly do organismu, musí být v opravdu velmi vysoké koncentraci. Uvádí se 106 CFU/g potraviny. K infekci ale může dojít i přes kůži, například u řezníků a uzenářů při kontaktu s kontaminovanou surovinou. 

Zdrojem jsou potraviny, které jsou určeny k přímému konzumu bez předchozího tepelného ošetření. "Jsou to různé typy lahůdek masových i zeleninových, mléko, sýry a dal- ší mléčné výrobky, zmrzliny, uzeniny apod.," uvádí MVDr. Brychta. 

Podle analýzy základního průzkumu EFSA provedeného v rámci celé EU v období od ledna 2010 do ledna 2012 byla Lm zjištěna u 10,3 % vzorků rybích výrobků, 2,1 % vzorků masných výrobků a 0,5 % vzorků měkkých a poloměkkých sýrů, jejichž odběr byl proveden v supermarketech a v obchodech napříč EU včetně České republiky.

Za bezpečnost ručí výrobce

Podle evropské legislativy „potraviny nesmějí obsahovat mikroorganismy nebo jejich toxiny či metabolity v množstvích, která představují nepřijatelné riziko pro lidské zdraví. Dr. Marta Hugas, vedoucí oddělení pro biologická rizika a kontaminanty EFSA, uvedla: „Výskyt listerie málokdy překročí zákonné limity v potravinách určených k přímé spo- třebě, které představují nejběžnější zdroj alimentárních nákaz člověka. Je však důležité, aby spotřebitelé řádně dodržovali pokyny výrobců pro skladování potravin a zásady zacházení s potravinami dané národními úřady. 


Mohlo by vás zajímat

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

10.10.2023 | Více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti objevili veterinární inspektoři při kontrole ve skladu potravin u Litovle na Olomoucku. Zdravotně závadné kůže proto znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele, kterému za tento prohřešek hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.