Lidé promluvili, jaká jídla jim servírovali v karanténě

Lidé promluvili, jaká jídla jim servírovali v karanténě

07.01.2021 Jana Čiháková

Na začátku každého nového roku se objevují odhady expertů v mnoha oborech, kteří tipují, co bude v příštích dvanácti měsících takzvaně trendy. Ovšem přečíst si předpověď kulinárních trendů na rok 2020 je nyní téměř k smíchu. Dal si snad někdo "seacuterie", tedy obložené prkénko s mořskými plody? Sirup z lohanu tykvového (Siraitia grosvenorii), známého také jako mniší ovoce?

Jediná položka, která se vyplnila ze seznamu očekávaných trendů pro rok 2020 byly alternativní mouky. A to jen proto, že z regálůf v supermarketech zmizely ty běžné, napsala Flora Druryová na serveru BBC.

Můžu vám ale zaručit, píše autorka, že nikdo na seznam nepřidal to, co já osobně pokládám za jeden z hlavních kulinárních trendů roku 2020 - karanténní jídlo, které dostávali ti z nás, co měli tu smůlu, že skončili na dva týdny uvězněni v hotelovém pokoji. Osoby, které jsme nikdy neviděli, nám ho nechávaly třikrát denně za dveřmi.

Lidé po celém světě zaplavili karanténní střediska a dostávali hromadný catering, v němž se občas objevovaly dost prapodivné a dost úžasné kombinace - některé dobré, některé jedlé a na některé bylo nejlepší rychle zapomenout.

Lepší než z letadla, ale ne o moc

"Byla to lepší variace jídla z letadla," řekl Henry Parham o kombinaci borůvkových muffinů, vajec a slaného koláče, které našel před svým hotelovým pokojem v australském Melbourne po návratu z USA. Já bych jídla, která jsem dostávala v karanténě v Singapuru, popsala spíš jako vlažnou školní jídelnu, dodala Druryová.

Ovšem všichni jsme se shodli, že jídlo dodávané k našim dveřím alespoň rozbilo monotónních 15 dní trávených uprostřed stejných stěn. "Pro mě to byly tři nejvíce vzrušující chvíle denně. Nikdy jsem nevěděl, co dostaneme," vzpomíná Parham.

Ani já jsem nikdy nevěděla, co dostanu a mé náhodné výběry občas končily dost zajímavými a nečekanými kombinacemi, jako byl závitek z merlíku s mačkanými brambory, plátky studeného vejce s fazolemi, a při jedné obzvlášť pamětihodné příležitosti chapadla s nudlemi páchnoucí tak hrozně, že jsem je okamžitě vyhodila ven z pokoje, uvedla Druryová.

Podobné příběhy se objevují ve vzpomínkách mnoha lidí po celém světě. Jednu Srílančanku nesmírně rozrušila kombinace čočky s nudlemi, zatímco nudle, které dostal kolega v singapurské karanténě, prý vypadaly jako červi. Jednoho z novinářů BBC zaujala jejich fotografie natolik, že podnikl malý průzkum a zjistil, že dané nudle jsou místně známé jako "krysí ocásky".

I na těstovinách se dá přežít

V Singapuru alespoň bylo na výběr ze tří různých kuchyní, a tak si osoby v karanténě nemohly stěžovat, že musí jíst pořád totéž. To se ovšem nedá říci o Josy Fouché Guibonové, která se BBC svěřila se zážitky z karantény v norském Bergenu.

"Dostáváme spoustu těstovin," uvedla zoufale. "Včera jsme zase měli těstoviny. Řekla jsem ne a dala je za dveře. Když dostanu kousek zeleniny nebo salát, připadám si jako v nebi," dodala. "Ale chápu, že to platí vláda, a tak je pochopitelné, že se snaží co nejvíce snížit náklady." Do Norska jela z francouzského Biarritzu za rodinou a přiznává, že čekala, že si užije "spoustu lososa". Což se jí ovšem v karanténě nevyplnilo.

Doufejme, že karanténní jídla se stanou trendem, který nepřežije rok 2020


Mohlo by vás zajímat

ZOUFALE MÁLO! V PŘÍJMU VLÁKNINY BY SE MĚLI ČEŠI POLEPŠIT

26.03.2024 | Vláknina je jednou z důležitých složek v našem jídelníčku, na kterou se bohužel často zapomíná. „Vláknina přitom přináší mnoho benefitů a její dostatečný příjem slouží jako prevence mnoha onemocnění,“ vysvětluje Veronika Pourová, nutriční terapeutka a technoložka potravin.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.