Lepší úroda ovoce přinesla více prohřešků při pálení lihovin

Lepší úroda ovoce přinesla více prohřešků při pálení lihovin

03.10.2019 | Celníci v uplynulé pěstitelské sezoně, která začala loni v červenci a skončila letos v červnu, zaznamenali u 2346 pěstitelů ovoce nadlimitní pěstitelskou produkci lihu, došlo tak k možnému skoro dvoumilionovému úniku na dani.

<

Pěstitelé si mohou z vlastních dodaných surovin vyrobit maximálně 30 litrů čistého lihu, tedy 60 litrů 50procentního ovocného destilátu, ve snížené daňové sazbě. Počet pěstitelů, kteří tento zákonný limit překročili, se meziročně zvýšil zhruba 14násobně a vliv na to měla mimo jiné loňská dobrá úroda ovoce. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

"Překročením limitu se pěstitelé vystavují hrozbě vysoké pokuty a doplacení rozdílu mezi základní a sníženou sazbou spotřební daně z lihu," doplnila mluvčí.

V pěstitelských pálenicích se o každém pálení vede evidence, včetně jména a příjmení pěstitele, jeho adresy a rodného čísla, evidenci pak přikládají k měsíčnímu daňovému přiznání ke spotřební dani. "Správce daně má proto informace o každém jednotlivém případu pěstitelského pálení a celkem jednoduše po skončení sezony odhalí pěstitele, kteří se překročením zákonného limitu 30 litrů etanolu na osobu a osoby žijící s ní v jedné domácnosti dopustili přestupku definovaného v zákonu o lihu," uzavřela mluvčí.

Letošní úroda ovoce je ale horší než loni

Například pálenice v Březnici na Zlínsku letos zahájila sezonní provoz až v polovině srpna, zatímco loni se v ní pálilo od začátku července, a nyní zpracovává jen asi třetinu loňského objemu ovoce. Březnická pálenice přitom sezonu odstartovala jako jedna z prvních pálenic v regionu. Mnoho pálenic ve Zlínském kraji kvůli nedostatku objednávek pálení ještě nezahájilo a některé asi zůstanou kvůli slabé úrodě zavřené.

Zatímco v minulé sezoně březnická pálenice podle jejího pracovníka Otto Fišera byla v provozu nepřetržitě devět měsíců a zpracovala nejvíce ovoce od roku 2002, letos funguje jen v ranních směnách tři až čtyři dny v týdnu.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Česká kuchyně je založena na velké skromnosti, říká gastrovizionářka Hana Michopulu

28.05.2020 | Hana Michopulu se snaží posunout českou gastronomii ke skromnosti jídelníčku, nadšeně doma fermentuje a má ráda restaurace, kde mezi ní a jídlem nejsou zbytečné překážky. Vloni začala připravovat poutavé podcasty pro každého, koho zajímá nejen zapomenutá moudrost předků.

Proč pít matcha tea? Známe hned 5 důvodů

28.05.2020 | Čajová plantáž se zhruba tři týdny před sklizní zakryje sítěmi. K listům tak pronikne jen 10 až 20 % slunečního světla a rostlina začne produkovat velké množství chlorofylu. Tak vzniká matcha tea, čaj, který nejen skvěle chutná, ale má i řadu zdraví prospěšných účinků.

Květiny v kuchyni – které používat a jakým se raději vyhnout?

08.04.2020 | Při výběru vhodného zdobení musíte být opatrní a volit pouze ty rostliny, které jsou zaručeně bezpečné a jedlé. Takových druhů je naštěstí mnoho a o výběr tak nouzi mít nebudete, stačí se jen řídit instrukcemi pro jejich sběr.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Červnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont