Lepší úroda ovoce přinesla více prohřešků při pálení lihovin

Lepší úroda ovoce přinesla více prohřešků při pálení lihovin

03.10.2019 Jana Čiháková

Celníci v uplynulé pěstitelské sezoně, která začala loni v červenci a skončila letos v červnu, zaznamenali u 2346 pěstitelů ovoce nadlimitní pěstitelskou produkci lihu, došlo tak k možnému skoro dvoumilionovému úniku na dani.

Pěstitelé si mohou z vlastních dodaných surovin vyrobit maximálně 30 litrů čistého lihu, tedy 60 litrů 50procentního ovocného destilátu, ve snížené daňové sazbě. Počet pěstitelů, kteří tento zákonný limit překročili, se meziročně zvýšil zhruba 14násobně a vliv na to měla mimo jiné loňská dobrá úroda ovoce. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

"Překročením limitu se pěstitelé vystavují hrozbě vysoké pokuty a doplacení rozdílu mezi základní a sníženou sazbou spotřební daně z lihu," doplnila mluvčí.

V pěstitelských pálenicích se o každém pálení vede evidence, včetně jména a příjmení pěstitele, jeho adresy a rodného čísla, evidenci pak přikládají k měsíčnímu daňovému přiznání ke spotřební dani. "Správce daně má proto informace o každém jednotlivém případu pěstitelského pálení a celkem jednoduše po skončení sezony odhalí pěstitele, kteří se překročením zákonného limitu 30 litrů etanolu na osobu a osoby žijící s ní v jedné domácnosti dopustili přestupku definovaného v zákonu o lihu," uzavřela mluvčí.

Letošní úroda ovoce je ale horší než loni

Například pálenice v Březnici na Zlínsku letos zahájila sezonní provoz až v polovině srpna, zatímco loni se v ní pálilo od začátku července, a nyní zpracovává jen asi třetinu loňského objemu ovoce. Březnická pálenice přitom sezonu odstartovala jako jedna z prvních pálenic v regionu. Mnoho pálenic ve Zlínském kraji kvůli nedostatku objednávek pálení ještě nezahájilo a některé asi zůstanou kvůli slabé úrodě zavřené.

Zatímco v minulé sezoně březnická pálenice podle jejího pracovníka Otto Fišera byla v provozu nepřetržitě devět měsíců a zpracovala nejvíce ovoce od roku 2002, letos funguje jen v ranních směnách tři až čtyři dny v týdnu.


Mohlo by vás zajímat

VELKÝ TEST MLÉČNÝCH VÝROBKŮ: BÍLÉ JOGURTY A ZAKYSANÉ SMETANY POD DROBNOHLEDEM

28.02.2024 | Na Potravinářskou komoru České republiky jsme pozvali přední české mlékárenské odborníky jak z průmyslu, tak z akademické sféry, a požádali je, aby pro vás otestovali ve speciálním testu širokou paletu bílých jogurtů a zakysaných smetan prodávaných na českém trhu.

VINAŘSKÁ SEZÓNA NEKONČÍ: TYTO AKCE JEŠTĚ STÍHÁTE

02.11.2023 | Někdo podzim miluje pro jeho barevnou krajinu a dlouhé poklidné večery, jiného zas brzká tma a zima může spíše znepokojovat. Pojďme si zkusit podzim užít už jenom proto, že nabízí řadu zajímavých vinařských akcí. Nejen na Moravě, ale i ve středních Čechách, které mají v pěstování vinné révy staletou tradici. Nejznámější středočeská města vínu zaslíbená jsou Mělník a Kutná Hora. Nenechte se ovšem mýlit, kvalitní víno umí vyrobit také u Slaného i na Karlštejně.

PŘEHNALI JSTE TO S PITÍM? ZKUSTE RADY BABIČEK

06.12.2023 | Všichni samozřejmě víme, že nejlepší ochranou před nástupem kocoviny je alkohol vůbec nekonzumovat, ale realita bývá odlišná, a to navzdory předsevzetím, která si během krušných chvilek dáváme. Pokud už se s kocovinou probudíte, na sliby je pozdě, zkuste udělat pro svůj organismus alespoň něco málo, co vám ve vašem neutěšeném stavu pomůže.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.