Lepší úroda ovoce přinesla více prohřešků při pálení lihovin

Lepší úroda ovoce přinesla více prohřešků při pálení lihovin

03.10.2019 Jana Čiháková

Celníci v uplynulé pěstitelské sezoně, která začala loni v červenci a skončila letos v červnu, zaznamenali u 2346 pěstitelů ovoce nadlimitní pěstitelskou produkci lihu, došlo tak k možnému skoro dvoumilionovému úniku na dani.

Pěstitelé si mohou z vlastních dodaných surovin vyrobit maximálně 30 litrů čistého lihu, tedy 60 litrů 50procentního ovocného destilátu, ve snížené daňové sazbě. Počet pěstitelů, kteří tento zákonný limit překročili, se meziročně zvýšil zhruba 14násobně a vliv na to měla mimo jiné loňská dobrá úroda ovoce. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

"Překročením limitu se pěstitelé vystavují hrozbě vysoké pokuty a doplacení rozdílu mezi základní a sníženou sazbou spotřební daně z lihu," doplnila mluvčí.

V pěstitelských pálenicích se o každém pálení vede evidence, včetně jména a příjmení pěstitele, jeho adresy a rodného čísla, evidenci pak přikládají k měsíčnímu daňovému přiznání ke spotřební dani. "Správce daně má proto informace o každém jednotlivém případu pěstitelského pálení a celkem jednoduše po skončení sezony odhalí pěstitele, kteří se překročením zákonného limitu 30 litrů etanolu na osobu a osoby žijící s ní v jedné domácnosti dopustili přestupku definovaného v zákonu o lihu," uzavřela mluvčí.

Letošní úroda ovoce je ale horší než loni

Například pálenice v Březnici na Zlínsku letos zahájila sezonní provoz až v polovině srpna, zatímco loni se v ní pálilo od začátku července, a nyní zpracovává jen asi třetinu loňského objemu ovoce. Březnická pálenice přitom sezonu odstartovala jako jedna z prvních pálenic v regionu. Mnoho pálenic ve Zlínském kraji kvůli nedostatku objednávek pálení ještě nezahájilo a některé asi zůstanou kvůli slabé úrodě zavřené.

Zatímco v minulé sezoně březnická pálenice podle jejího pracovníka Otto Fišera byla v provozu nepřetržitě devět měsíců a zpracovala nejvíce ovoce od roku 2002, letos funguje jen v ranních směnách tři až čtyři dny v týdnu.


Mohlo by vás zajímat

KRÁLOVNA PODZIMU DÝNĚ: VÍTE, ŽE SE PŮVODNĚ JEDLA SYROVÁ?

23.10.2023 | Tykve pochází z Ameriky a jejich využití je datováno do doby před pěti až deseti tisíci lety. Nejdříve byly divoce rostoucí rostliny sbírány za účelem získání olejnatých semen. Později Indiáni objevili, že tykve mají sladkou dužinu a dýně získala název „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

JAK TO BUDE LETOS S MEDEM? CENA BUDÍ OTÁZKY

20.10.2023 | I přes velké zimní úhyny se v letošním roce podařilo vyprodukovat více medu než za dva předešlé roky. Dařilo se řepkovému medu, akátová a lipová varianta se naopak až na několik výjimek nevytočila vůbec. Regionálně se objevil i lesní neboli medovicový med, který ve dvou posledních letech úplně chyběl. Ani letos ale nebylo množství dostatečné. Ceny medu podle odborníků stoupat nebudou.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.