Kvalita chleba stoupá díky velké konkurenci mezi pekaři

Kvalita chleba stoupá díky velké konkurenci mezi pekaři

06.06.2018 Tomáš Miškovský

Pardubice dnes hostí tradiční akci nazvanou Dny chleba. Součástí čtyřiadvacátého ročníku je jako obvykle i chlebová soutěž, porotci dnes hodnotili 64 vzorků ve třech kategoriích.

Podle Petra Šedivého, který je vrchním komisařem soutěže, stoupá díky konkurenci mezi pekárnami kvalita chleba.

"Výsledky jsou lepší a lepší. Konkurence je mezi pekárnami obrovská. Dnešní výrobci chleba dělají velice kvalitní chléb, nejen dobrý, má vysokou kvalitu trvanlivosti a výživových hodnot," řekl ČTK Šedivý.

Spotřeba chleba za poslední dvě dekády klesla z 80 kilogramů na osobu a roku zhruba na polovinu. Neznamená to však, že by lidé jedli méně pečiva, mají však mnohem větší výběr. Lidé konzumují rohlíky, bagety, jemné, listové či plundrové pečivo, řekl Šedivý.

"Chléb je z pečiva nejzdravější, neobsahuje cukr, neobsahuje tuk. Málokdo si ale dnes maže do práce chleba s máslem," řekl Šedivý.

Porotci dnes hodnotili konzumní chleby, do nichž spadají převážně pšenično-žitné výrobky. V řemeslné kategorii jsou bochníky s podílem ruční práce. Třetí kategorií je chléb bez hranic. Pekaři do této sekce zařazují například chleby rustikální, sypané semínky, pecny mohou být i popraskané.

Jednadvacet komisařů se rozdělilo do tří skupin. Miloslav Petrák dnes hodnotil kategorii konzumní chléb. Postup je vždy stejný. Pecen nejdřív potěžká v ruce, prohlédne si ho. Hodnotí střídu, její pórovitost i chlebovou vůni a teprve potom ho ochutná. Vůně je jeden z důležitých indikátorů, odhalí, zda chléb bude skvělý nebo jen průměrný.

"Přivoním, zavřu oči a cítím mléčně kyselou zvláštní chuť, kterou normálně nevytvoříte," řekl Petrák. Porotci nevědí, která pekárna pecny upekla. Dostanou jen bochníky opatřené čísly. Rozhodně ale pozná, zda je z kvasu nebo kvašení pomocí emulgátorů, dodal porotce.

"Jedni zastávají klasiku, jiní průmyslové kvašení. Mezi těmito chleby jsou ale velké rozdíly. Chléb z přirozeného kvasu vydrží déle, neplesniví. Říká se, že s klasického kvasu je až několik desítek chuťových vjemů," řekl Petrák.

Hodnocení se tradičně konalo v potravinářské škole, kde se učni také učí pekařské řemeslo. Od rána tak pekárna voněla těstem i následně upečeným kvasovým chlebem. Bochníky dopoledne rychle přibývaly na válech. Klasická kmínová Šumava je podle mistra odborného výcviku Davida Jeřábka nejchutnější.

"Není nic lepšího, než když si namažete teplý krajíc máslem. Kvas si děláme sami, je to takové naše malé know-how. Ale kdokoliv na našem webu recept zjistí. Žáci prvního ročníku jsou nesmírně šikovní, na konci školního roku jsou na velmi vysoké úrovni," řekl Jeřábek.

Podle statistik je v ČR přes 700 pekáren, které ročně vyrobí 280.000 tun chleba. Ročně utratí průměrný Čech za chléb necelých 1000 korun. Jeho průměrná spotřebitelská cena je aktuálně 24,25 koruny za kilo. Cena chleba je pátá nejnižší v EU.


Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: JATERNICOVÉ PREJTY OBSAHUJÍ KOUSKY NĚČEHO OSTRÉHO

29.02.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje jaternicový prejt od výrobce MP Krásno, a. s. Senzorická analýza ve Státním veterinárním ústavu Olomouc v produktu odhalila ojedinělou přítomnost blíže neidentifikovaných drobných ostrých cizích částic, (drobný prášek připomínající písek). Výrobek byl proto vyhodnocen jako nevhodný k lidské spotřebě. Spotřebitelé, kteří jej mají doma, by prejt neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.

VELKÝ TEST MLÉČNÝCH VÝROBKŮ: BÍLÉ JOGURTY A ZAKYSANÉ SMETANY POD DROBNOHLEDEM

28.02.2024 | Na Potravinářskou komoru České republiky jsme pozvali přední české mlékárenské odborníky jak z průmyslu, tak z akademické sféry, a požádali je, aby pro vás otestovali ve speciálním testu širokou paletu bílých jogurtů a zakysaných smetan prodávaných na českém trhu.

SOUBOJ PRIVÁTEK: UŽ PO SEDMÉ VYHRÁLY VÝROBKY Z KAUFLANDU

13.03.2024 | Důvěra zákazníků k privátním značkám stoupá. Za oblibou takzvaných „privátek“ stojí nejen výborný poměr ceny a kvality, ale také pestrost výběru nebo spolupráce s lokálními dodavateli. Díky těmto výhodám se K-Classic posedmé pyšní oceněním Nejdůvěryhodnější značka roku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.