Kuskus s granátovým jablkem podle Dagmar Peckové

Kuskus s granátovým jablkem podle Dagmar Peckové

20.10.2014 | "Napoprvé zní recept složitě, ale salát je hotový v cuku letu," říká Dagmar Pecková, "Osobně bych ho mohla jíst po metrácích jen tak, bez ničeho, ale s grilovaným lososem, který je také hned hotový, je to rychlý a vynikající oběd."

Ingredience: 250 g instantního kuskusu, sůl, 1 červená cibule, 1/2 granátového jablka, 50 g piniových oříšků, 1 menší salátová okurka, 4 lžíce velmi kvalitního olivového oleje, 1 lžička medu, 2–3 lžíce bílého balzamikového octa, 2 větší větvičky čerstvé máty, čerstvě mletý pepř, špetka mleté skořice

Druhou půlku granátového jablka, které prý udržuje mládí, si můžeme později sníst „jen tak“ nebo přidat do müsli či šampaňského.

Postup: Kuskus zalijte 300 ml vroucí osolené vody a nechte odstát 5 minut. Mezitím oloupejte a nadrobno nakrájejte červenou cibuli, z půlky granátového jablka odstraňte jádra, okurku oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Piniové oříšky opražte na pánvi, leč prosím nasucho (bez oleje). 2 lžíce oleje rozehřejte na pánvičce, osmažte cibuli, přimíchejte med, přilejte ocet, odstavte z vařiče a nechte částečně vychladnout. Do kuskusu (pozor, všechna voda se musí vstřebat) dobře zamíchejte 2 lžíce oleje. Kuskus by se neměl lepit a měl by mít „vzdušnou“ strukturu. Potom přimíchejte zbylé ingredience – zkaramelizovanou cibuli, nadrobno nasekanou mátu, opražené piniové oříšky, okurku a granátové jablko. Salát dochuťte solí, pepřem a špetkou skořice.

Více receptů slavných naleznete v kuchařce:

Jitka Novotná: KDYŽ VAŘÍ MÚZY

muzy

Na čem si pochutná operní diva? Vymění někdy dirigent taktovku za vařečku? Kdo je vyhlášený labužník? Radek Baborák, Jiří Bělohlávek, Kateřina Englichová, Marie Fajtová, Jitka Hosprová, Simona Houda Šaturová, Jakub Hrůša, Marko Ivanović, Roman Janál, Ondrej Lenárd, Štefan Margita, Dagmar Pecková, Libor Pešek, Leoš Svárovský, Magdalena Švecová, Ivan Ženatý o jídle a vaření.                                                       

Hlavním tématem je vaření, ale nahlédneme také pod pokličku soukromého života umělců. Objevíme, že vztah k jídlu až překvapivě koresponduje s jejich charaktery a s přístupem k hudbě a životu jako takovému. Z obdivovaných postav pódia se nad prostřeným stolem stávají bytosti sympaticky blízké. Zpovídané umělce spojuje jejich účinkování na festivalu Smetanova Litomyšl. Všechny jejich recepty vyzkoušel šéfkuchař tamní restaurace Aplaus.Rozhovory doplňují snímky z nezapomenutelných koncertů.  Autorkou fotografií pokrmů je Alena Hrbková, patřící ke špičkovým fotografům jídla. Fotografie: Andrea Filičková (portréty), Alena Hrbková (recepty), František Renze (Smetanova Litomyšl). Počet stran 240, MOC 39Kč. Vydává nakladatelství Verzone, s. r. o., ve spolupráci se Smetanova Litomyšl o.p.s..Předpokládaný termín vydání 22. 10. 2014

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Servírujte virgin drinky, tady jsou tipy od barmana

06.09.2019 | Jiří Boháč letos pro Mattoni připravil čtyři zcela nové recepty na nealko koktejly inspirované aktuálními trendy. Drinky odlehčil a do jejich složení zařadil tropické ovoce, sirupy i populární matchu. Jejich umíchání zvládne doma každý, kdo se chce osvěžit nebo překvapit přátele na party.

Proč jíst slávky a jak je má nejraději šéfkuchař Filip Sajler?

16.08.2019 | Proč jíst slávky? Jsou zdravé, jednoduché a rychlé na přípravu, navíc velmi chutné. A oproti zažitým předsudkům nejsou vůbec drahé. Připravovat je můžete na desítky různých způsobů – inspirujte se třeba receptem jednoho z ambassadorů Prague mussel weeku.

Kouzla a čáry s podzimními surovinami z našeho kraje

29.10.2019 | S nadcházejícím podzimem dozrává spousta lokálního ovoce, zeleniny a plodů, které jsou typické pro náš kraj. Ale protože je jich všude plno a jsou snadno k sehnání, občas na jejich úžasné vlastnosti zapomínáme.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Lednové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont