Krémová dýňová polévka: Dáte si?

Krémová dýňová polévka: Dáte si?

01.11.2021 red, archiv 2015

Vyzkoušejte muškátem navoněnou a velice chutnou podzimní polévku, která vás zahřeje i příjemně nasytí.

Ingredience: 

1 dýně (ideálně Hokkaidó), 2 lžíce olivového oleje Penny, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 700 ml zeleninového vývaru, 3–4 lžíce smetany Boni, muškátový oříšek dle chuti, špetka soli, mletý černý pepř

Postup: 

Z omyté a rozkrojené dýně odstraníme semena a nakrájíme ji na středně velké kostičky (slupku odstraňovat nemusíme, při vaření brzy změkne). V hrnci na rozehřátém oleji zlehka osmahneme nakrájenou cibuli a česnek tak, aby změkly, ale nezabarvily se do zlatova. Poté přidáme nakrájenou dýni a za občasného míchání vše smažíme asi 10 minut. Pomalu přilijeme zeleninový vývar a vaříme dalších 10 minut, dokud není dýně zcela měkká. Přidáme smetanu pro zahuštění a kousky dýně rozmixujeme tyčovým mixérem, musí vzniknout krémová konzistence. Nakonec polévku ochutíme muškátovým oříškem solí a pepřem. Polévku lze podávat s trochou šlehačky, nastrouhaným sýrem, praženými kousky chleba nebo dýňovými semínky.


Mohlo by vás zajímat

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.