Kouzla a čáry  s podzimními surovinami z našeho kraje

Kouzla a čáry s podzimními surovinami z našeho kraje

29.10.2019 | S nadcházejícím podzimem dozrává spousta lokálního ovoce, zeleniny a plodů, které jsou typické pro náš kraj. Ale protože je jich všude plno a jsou snadno k sehnání, občas na jejich úžasné vlastnosti zapomínáme.

Jablka, hrušky nebo zelí patří k surovinám, které mají spoustu vitaminů, minerálů a látek, jež tělu vysloveně svědčí. Velmi zajímavými ingrediencemi jsou v září i švestky, bezinky nebo dýně. Vyplatí se také vyrazit na houby, které po několika vydatnějších deštích rostou, nebo na sběr ořechů. Ořechy jsou vynikající surovinou, kterou využijete při přípravě sladkých i slaných snídaní, salátů, při pečení i na nějaké to chroupání, když nás honí mlsná.

Ořechy jsme doplnili hruškami, které díky vysokému podílu vody čistí střeva a pomáhají při trávicích obtížích. Mají samozřejmě daleko víc skvělých schopností. Odvar z hrušek pomáhá při zvýšené teplotě nebo zimnici. Jablka jsou, jak všichni víme, plná vitaminu C, vlákniny a dalších pro tělo nezbytných látek. Možná vás ale překvapí, že obsahují jen malé množství cukru a kalorií a mj. zpomalují proces stárnutí. Pozitivně působí také na funkci ledvin a svalů. Kysané zelí, které je doslova vitaminovou bombou, zase napomáhá správnému trávení. Sáhli jsme i po červené řepě, jež například zvyšuje imunitu, vyživuje nervy a působí pozitivně na nervový systém. Využili jsme také zásoby sušených hub a přidali pár čerstvě nasbíraných. Co se týče obsahu energie, je u hub velmi nízký. Houby jsou složené víceméně jen z vody a vlákniny.

Naše menu z lokálních surovin

Posnídali jsme hruškový koláč s tvarohem a vlašskými ořechy a „zužitkovali“ jsme tak plody, které jsme našli na zahradě. K obědu jsme upravili čerstvé houby z lesa i loňskou zásobu. Sušenými kusy jsme ochutili Krkonošské kyselo, z těch čerstvých jsme vykouzlili výbornou houbovou omáčku, kterou jsme podávali s těstovinami. Dobrou chuť!

Naše zářijové recepty snoubí osvědčené, tradiční postupy i svěží kombinace a obsahují ty nejkvalitnější ingredience. Víc než kdy jindy jsme využili tuzemské úrody, která je na podzim plná vitaminů a chuti.

Hruškový koláč

Máme pocit, že hrušky jsou lehce opomíjené ovoce, přestože jsou stejně jako jablka dobré, sladké, zkrátka jako med. Také jsou „letní“ a „zimní“, také obsahují spoustu vitaminů a minerálů, také je seženete za pár korun a také s jejich přispěním upečete koláč, kterým všem vyrazíte dech. A co teprve když jim ještě prozradíte, že hrušky díky vysokému podílu vody čistí střeva a pomáhají při trávicích obtížích. Mají ale samozřejmě daleko víc skvělých schopností. Odvar z hrušek se odpradávna podával při všech chorobách spojených s vyššími teplotami a zimnicí. Hruškových koláč s tvarohem a vlašskými ořechy můžete odteď podávat při každé slavnostnější příležitosti nebo prostě jen tak.

Obtížnost: | Čas přípravy: 60 min. | Porcí: 8

Ingredience na těsto: 160 g hladké mouky, 60 g cukru krupice, 1 žloutek, 60 g másla + na vymazání formy, špetka soli, voda dle potřeby Ingredience na náplň: 100 g plnotučného tvarohu, 200 g žervé, 1 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 5 velkých hrušek, 50 g vlašských ořechů, 2 lžíce tekutého medu

TIP: Našemu koláči dodal chuť Hlavnický tvaroh z farmy (Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice), který v letošním roce zvítězil v soutěži Regionální potravina v kategorii Sýry (včetně tvarohu) v Moravskoslezském kraji.

Postup: V misce smíchejte prosetou mouku, cukr, sůl, máslo, žloutek a cca 3 lžíce studené vody. Z ingrediencí vypracujte hladké těsto, které následně nechejte zhruba 30 minut odpočívat v lednici. Nízkou koláčovou formu vymažte máslem a vložte do něj rozválené těsto. Ořízněte přečnívající okraje. Propíchejte vidličkou a dejte na 10 minut do trouby rozehřáté na 190 stupňů. V misce smíchejte tvaroh, žervé, vejce, a extrakt. Směs rovnoměrně naneste na koláčové těsto, přidejte rozpůlené, oloupané a očištěné hrušky. Zasypte ořechy a zakapejte medem. Pečte v troubě cca 45 minut, dokud nebude povrch zlatavý.37

Krkonošské kyselo

Krkonoše mají hned několik privilegií! Tak zaprvé, jsou to naše nejvyšší hory. Zadruhé, vládne jim Krakonoš, duch hor, který je chrání před chamtivými hledači pokladů, pytláky a dalšími nenechavci. Zatřetí – což nás baví nejvíc – mají i své recepty, třeba na krkonošské sejkory, krkonošského houbového kubu, kterému říkají houbanec nebo hubník, anebo muziku, což je kompot ze sušeného ovoce. My jsme se pustili do krkonošského kysela, na které jsme dostali neuvěřitelnou chuť. Kubo, Anče, hajnej, tomu by neodolal ani samotnej Trautenberk!

Obtížnost: | Čas přípravy: 60 min. | Porcí: 6

Ingredience: 200 g chlebového kvásku, 600 ml vody, hrst sušených hub, 500 g brambor, 50 g másla, 1 cibule, 100 ml smetany ke šlehání, 4 vejce, pažitka, kmín, sůl, pepř

TIP: Kam pro tuzemské brambory? Označení Klasa si vysloužily Brambory z Vysočiny (EURO AGRAS, s. r. o.) a Brambory konzumní rané (Blanická, s. r. o.).

Postup: Chlebový kvásek namočte do studené vody, promíchejte a nechte alespoň hodinu odstát. Uvařte brambory, nechte je vystydnout a poté je nakrájejte na kousky. Ke kvásku přidejte sůl, kmín a houby a vše vařte, dokud nevznikne hustá a lesklá směs. Do směsi poté přidejte vodu. Nakrájejte cibulku, osmažte ji dozlatova a přidejte vejce. Vejce připravte míchaná, lehce syrová. Poté vejce vmíchejte do směsi s houbami. Přidejte brambory, na talíři polévku posypte čerstvou pažitkou a nezapomeňte ji opepřit.

Těstoviny s houbovou omáčkou

S těstovinami jde všechno snadno a rychle! Snadno se připravují, jsou rychle hotové, sluší jim jednoduchá úprava a také jejich výroba je dosti nenáročná. Vyrábějí se totiž jen z mouky a vody, popřípadě vajec. Mají nízký obsah tuku, nulový či minimální obsah cholesterolu a nízkou hodnotu glykemického indexu. A chutnají jednoduše skvěle téměř s čímkoliv. My jsme tentokrát – vlastně jako obvykle – sáhli po čerstvých, lokálních surovinách a vydali jsme se posbírat pár hub. Ty společně se zakysanou smetanou, pažitkou a majoránkou na talíři vykouzlily pořádnou parádu!

Obtížnost: | Čas přípravy: 30 min. | Porcí: 6

Ingredience: 500 g těstovin – např. širokých nudlí, 3 hrsti čerstvých hub, 2 lžíce zakysané smetany, 1 velký stroužek česneku, čerstvá majoránka, čerstvá pažitka, slunečnicový olej, sůl, čerstvě mletý pepř

TIP: Pokud rádi vaříte z poctivých lokálních surovin, zkuste smetanu ze Zemědělského družstva Senice na Hané. Tato lahůdka s nadstandardním obsahem tuku 33 % vznikla prokysáním Farmářské smetany na šlehání a smetanové kultury a v roce 2017 získala ocenění Regionální potravina v Olomouckém kraji.

Postup: Těstoviny uvařte podle návodu na balení. V pánvi na rozehřátém oleji orestujte směs hub s prolisovaným stroužkem česneku. Osolte a opepřete dle chuti. Poté, co se ze směsi odpaří většina vody, přidejte zakysanou smetanu. Těstoviny vmíchejte do omáčky a podávejte zasypané čerstvými bylinkami.

Odbor administrace podpory kvalitních potravin

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Veterináři varují před kuřecím příkrmem z dm,může obsahovat fólii

07.11.2019 | Veterináři varovali před kuřecím příkrmem pro děti, který prodávala dm drogerie. Od německých kolegů dostali prostřednictvím systému rychlého evropského varování informaci, že se v ČR objevila zásilka příkrmu o hmotnosti 1500 kilogramů, která může obsahovat kusy modré plastové fólie.

Není kráva jako kráva: Vyberte si ten nejlepší kousek hovězího!

29.07.2019 | Která kráva z farmy je na mléko a která se hodí pro to nejlepší maso? Poradíme vám také s tím, jaký kus hovězího si při koupi vybrat.

Svatomartinská vína seženete už dnes!

08.11.2019 | Vinaři i obchody mohou ode dneška prodávat vína, která pro letošní rok získala známku Svatomartinské. Je to poprvé za 15 let, kdy tuto značku vlastní a propaguje Vinařský fond, kdy je prodej povolen dříve než na svátek svatého Martina, tedy 11. listopadu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Listopadové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont