Kostival lékařský

Kostival lékařský

15.09.2015 | K čemu je dobrý kostival lékařský?

Medunice, černý kořen, volský jazyk, lupen sladký, kobylí mléko, kostihoj,větší svalník, rachytka, chropáč, trudovatník, černé koření a valikost – pod všemi těmito lidovými názvy se skrývá jedna bylina: kostival. Nalezneme ji na březích potoků a řek, na vlhkých loukách nebo v lužních lesích a již od 12. století je zmiňována jako léčivá rostlina. Sbíráme kořen, nať a listy. Rostlina obsahuje hlavně léčivé třísloviny, slizové látky, silice či alkaloidy a užívat by se měla zevně, neboť obsahuje také alkaloidy, které mohou být karcinogenní a při delším vnitřním užívání mohou poškozovat organismus. Používá se jako mast nebo na obklady při zlomeninách, zánětech žil nebo pohmožděninách.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Inventura potravinových zásob: V těchto případech už dejte jídlo do koše!

21.05.2019 | Omezování plýtvání potravinami je naprostá nutnost. Ovšem ne za každou cenu. V některých situacích jídlu nenáleží nic jiného než "odpočinek" v odpadkovém koši.

Ptáte se: Jak vybírat lahůdky

04.03.2019 | Lahůdky jsou klasika, ať už na svátečním stole nebo namísto rychlého oběda. Umíte je ale vybrat a víte, na co máte právo? Nechali jsme zodpovědět nejčastější dotazy spotřebitelů přímo odborníky, kteří připravili publikaci České technologické platformy pro potraviny Lahůdkářské výrobky - tradice a trendy.

Vychází červnový CZ TEST

V prodeji již od 27. 5.