15.09.2015 redakce
K čemu je dobrý kostival lékařský?
Medunice, černý kořen, volský jazyk, lupen sladký, kobylí mléko, kostihoj,větší svalník, rachytka, chropáč, trudovatník, černé koření a valikost – pod všemi těmito lidovými názvy se skrývá jedna bylina: kostival. Nalezneme ji na březích potoků a řek, na vlhkých loukách nebo v lužních lesích a již od 12. století je zmiňována jako léčivá rostlina. Sbíráme kořen, nať a listy. Rostlina obsahuje hlavně léčivé třísloviny, slizové látky, silice či alkaloidy a užívat by se měla zevně, neboť obsahuje také alkaloidy, které mohou být karcinogenní a při delším vnitřním užívání mohou poškozovat organismus. Používá se jako mast nebo na obklady při zlomeninách, zánětech žil nebo pohmožděninách.
22.02.2022 | Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.
05.05.2022 | Co mohou spotřebitelé dělat pro udržení mikrobiologické kvality minerálních, pramenitých a stolních vod; a pitné vody čerpané z vodovodního kohoutku?
06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.