Kopřivy

Kopřivy

14.05.2014 Redakce

Jak se dají využít kopřivy v kuchyni? Kdy na ně vyrazit?

Jestliže přemýšlíte, kdy bude nejlepší si kopřivy nasbírat či nasušit, je doporučováno na ně vyrazit nejpozději do 20. května, jelikož poté již rostliny obsahují hodně dusičnanů. Jestliže však toto datum propásnete, nevězte hlavu, další variantou jsou mladé výhonky kopřiv, které můžete nasbírat obvykle až do konce září.

Způsoby použití

Nežahavý čaj

Použít můžeme čerstvé i sušené listy, které zalijeme vroucí vodou. Kopřivy necháme 15 minut vylouhovat a podáváme.

Což takhle dát si špenát?

Pro jeho přípravu jsou nejlepší mladé výhonky, které provaříme a dochutíme stejných způsobem jako známý klasický špenát.  Další z možností je také přidávání kopřiv do nádivek nebo jimi zkuste dochutit i pizzu.

Nic se nemá přehánět

\stejně jako u každé jiné bylinky platí, že se kopřiva nesmí užívat dlouhodobě nebo je nutné dělat mezi pitím kopřivového čaje pauzy.

 

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

SODU, ANEBO KYPŘÍCÍ PRÁŠEK...VÍTE, CO, KDY A JAK POUŽÍT?

06.06.2022 | Ať jste pekařští mazáci, nebo máte za sebou jen pár nesmělých bábovkových pokusů, určitě víte, k čemu se v kuchyni používá kypřicí prášek a jedlá soda. Vypadají podobně a po obou saháme ve snaze docílit nadýchaného a vláčného těsta. Zde ovšem vzájemné podobnosti končí a je třeba se blíže seznámit se zákonitostmi, které s sebou použití konkrétního kypřidla nese, abyste z trouby pokaždé vytáhli výtvor, na který se bude dlouho vzpomínat. V dobrém, samozřejmě.

SPECIALISTA NA MASO PAVEL ŠILHÁNEK: JAKÉ VYBRAT NA GRILOVÁNÍ?

08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?

JEŠTĚ NEPIJETE CIDER? TADY JE 5 DŮVODŮ, PROČ ZAČÍT

16.06.2023 | Pokud hledáte tip na osvěžující letní drink, který není tak hořký jako pivo, sladký jako limonáda a opojný jako víno, zkuste cider. Jeho tradice u nás sice není zdaleka tak silná jako třeba v Anglii, přesto si k němu náš národ pivařů hledá cestu. Dobrá zpráva je, že kromě toho, že se hodí téměř ke každému jídlu, je dostupný i v nealkoholické verzi.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.