Kontroly na trzích: 172 kg masa nebylo v chladicím boxu, další kusy byly prošlé

Kontroly na trzích: 172 kg masa nebylo v chladicím boxu, další kusy byly prošlé

11.04.2019 | Veterinární inspektoři Stání veterinární správy (SVS) provedli kontrolu prodeje živočišných produktů na farmářských trzích v pražských Dejvicích (Malé trhy Hradčanská) a Zličíně.

Při kontrole v Dejvicích bylo inspektory zjištěno, že jeden prodávající nabízel přes 172 kg různých masných výrobků, které byly uchovávány a uváděny na trh při teplotě prostředí +16 °C, přičemž prodejní stánek nebyl vybaven chladicím zařízením. Navíc tyto potraviny (klobásy, sekaná, uzený bok, slanina, špek, prejt, škvařené sádlo, škvarky, škvarková pomazánka) nebyly na prodejním stánku náležitě chráněné před kontaminací a chyběl odpovídající přívod teplé nebo studené pitné vody.

Prodejce dále neměl uveden přesný obchodní název a adresu sídla výrobce a prodávané výroky nedisponovaly povinným údajem o datu použitelnosti nebo datu minimální trvanlivosti.

SVS uskutečnila kontrolu také na trzích v Praze - Zličíně, kde veterinární inspektoři zjistili u stejného prodejce jako na trhu v Dejvicích další pochybení. Prodejce zde nabízel telecí paštiku za vysokých teplot se smyslovými změnami a dále krůtí párky s prošlým datem použitelnosti.

Veterinární inspektoři na místě zakázali uvádění zmíněných produktů na trh ukončením prodeje a potraviny obarvením znehodnotili. Prodejci za všechny uvedené prohřešky hrozí ve správním řízení pokuta do výše 50 milionů Kč.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Nad řepkový olej není aneb fakta (nejen) o cílené propagaci olivového oleje

14.10.2019 | O řepce jako plodině se každoročně mluví především na jaře, hlavně ovšem jako surovině pro výrobu biopaliv. O řepkovém oleji bychom ale měli mluvit, a hlavně jej používat, celoročně – jde totiž o nutričně nejhodnotnější rostlinný jedlý olej, navíc v porovnání s dalšími druhy jedlých olejů za rozumnou cenu.

Podzimní přejídání: Jak se ovládnout a nemlsat?

| Často se můžeme dočíst, že přibírat na podzim a zimě je normální, dokonce snad logické, a co víc, lze na to jít dokonce vědecky. Naše tělo si pouze dělá rezervy energie do mrazivého období, období strádání. Ale my žijeme ve 21. století. Dávno si potravu nelovíme, zpod sněhu nevyhrabáváme a naše tělo to moc dobře ví...

Hledá se skutečně český dezert. Uhádnete, který to je?

16.10.2019 | Vídeňský sacher, francouzské éclair, italské tiramisu… Oblíbený sladký dezert má snad každý národ, mezi hranicemi původní země ale zůstal jen málokterý. Díky tomu si i my dnes můžeme běžně pochutnat na sladkostech, které naše prababičky rozhodně neznaly. Jaký moučník je ale typický pro ryzí českou kuchyni? Nejen turisté mohou být během návštěvy naší země pořádně zmatení.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Zářijové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont